Kdyby lidi znali pravdu, vzali by klacky a mydlili by je, říká bohatý politik. Vyráží do akce a není sám

04.09.2013 11:53

Zklamaný milionář z Mostu Jiří Zelenka, který stojí za hnutím Severočeši.cz, už se nechtěl příliš do politiky montovat. V úterý ParlamentnímListům.cz potvrdil, že se hodlá objevit na severočeské kandidátní listině společně s představiteli hnutí ANO. Stejné ambice má chirurg, který se soudil s Krajskou zdravotní, kdy se za něj postavila senátorka Alena Dernerová.

Kdyby lidi znali pravdu, vzali by klacky a mydlili by je, říká bohatý politik. Vyráží do akce a není sám
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Podnikatel z Mostu Jiří Zelenka

Podnikatel Jiří Zelenka je spojen s financováním hnutí Severočeši.cz a Sdružení Mostečané Mostu, kterému před lety platil milionovou kampaň formou loterie s počítači, bicykly i automobily. Poté, co se mu nepodařilo loni vyjednat koalici na kraji s komunisty, vnímal politiku skepticky. „S odstupem času mohu říci, že bych se už na politiku nedal - protože přijdete na strašné věci. Kdyby lidé tady v Čechách viděli, co se děje, tak by vzali klacky a hodně politiků zmydlili,“ uvedl nedávno pro ParlamentníListy.cz.

Přesto je teď mezi šesti adepty, které Severočeši.cz pro předčasné parlamentní volby nominovali na společnou kandidátní listinu s Babišovým hnutím ANO. „Stále jsem zklamaný. Z toho, co se tu děje. Každý, kdo má ruce a nohy, by měl pomoci a jít volit ANO. Je to pro mě hrůza a děs, stejně jako pro Andreje Babiše,“ řekl dnes ParlamentnímListům.cz.

Jiří Zelenka dnes rozvíjí podnikatelské aktivity zejména v oblasti realit a nemovitostí. Předtím působil jako vrcholový manažer v několika společnostech nadnárodního významu. Patří mezi zakládající členy politického hnutí Severočeši.cz, je předsedou klubu zastupitelů zvolených za Severočechy.cz v zastupitelstvu Ústeckého kraje, byl lídrem kandidátky tohoto hnutí v krajských volbách 2012.

Policista, primátor i učitel

Předsednictvo politického hnutí Severočeši.cz se začátkem týdne usneslo, že jednání s hnutím ANO na krajské i celostátní úrovni dospělo do stadia, kdy je možné vytvořit společnou kandidátku obou hnutí, a to pod jednotnou hlavičkou ANO.

Hnutí bude na severočeské kandidátce hledat místo také pro Bronislava Schwarze, ředitele Městské policie v Mostě, který je zároveň radním ve městě Lomu a členem zastupitelstva Ústeckého kraje. Ten letos projevil rovněž skepticismus z politiky, v níž nepůsobí dlouho. „Šel jsem do politiky, protože mě oslovili dva kamarádi. Nešel jsem tam dělat nějaké mocenské boje, měl jsem jiné důvody. Dnes mě mrzí, že jsem to udělal,“ uvedl před pár týdny pro ParlamentníListy.cz. Nakonec se rozhodl dokončit to, s čím už jednou začal.

Z dalších osob půjde na kandidátce s ANO například o současného primátora města Mostu Vlastimila Vozku, primáře interního oddělení teplické gastroenterologie Vlastimila Woznicu nebo středoškolského pedagoga a výchovného poradce Jana Micku.

Ve hře je lékař, co se soudil s Krajskou zdravotní

Další kandidát, Saša Štembera, je kromě jiného veřejnosti znám díky kauze, kdy s ním předchozí vedení Krajské zdravotní neplatně rozvázalo pracovní poměr z důvodu, že poskytl informace novinářům. V roce 2012 byl zvolen do zastupitelstva Ústeckého kraje a dnes je členem dozorčí rady Krajské zdravotní. Jako lékař už v roce 1974 nastoupil na chirurgické oddělení nemocnice v Mostě jako sekundární lékař. Po získání odborné praxe v oblasti chirurgie se více věnoval úrazové chirurgii a později stál u zrodu laparoskopické operativy v Mostě. Postupně se stal zástupcem primáře oddělení a nakonec přednostou.

Severočeši.cz mají dnes své zástupce v Senátu, jde například o senátorku Alenu Dernerovou z volebního obvodu Mostecko a Jaroslava Doubravu z volebního obvodu Ústecko. Jejich zastupitelé působí i na krajské úrovni nebo v řadě měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…