Klaus jmenoval Peake vicepremiérkou. Pavel Dobeš se stal ministrem dopravy

01.07.2011 9:14

Prezident Václav Klaus krátce po deváté hodině jmenoval na Pražském hradě místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake vicepremiérkou a ministryní v čele legislativní rady vlády. Ministrem dopravy prezident jmenoval pražského manažera VV Pavla Dobeše. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.

Klaus jmenoval Peake vicepremiérkou. Pavel Dobeš se stal ministrem dopravy

Klaus si s oběma novými ministry přiťukl šampaňským a oběma pak popřál úspěch v jejich nové funkci.

„Doufám, že tyto funkce berete vážně, věřím, že se pokusíte maximálně v této roli uspět," poznamenal kromě jiného Klaus. Pozvdechl si, že za dobu, kdy je v prezidentské funkci, to je již pátá výměna členů vlády.

Očekává prý, že jmenování novým ministrů přispěje již ke stabilitě vlády, která bude dle jeho mínění od této chvíle posílena a sjednocena. Také si prý přeje, aby byla tato výměna ministrů poslední. 

"Jsem rád, že došlo k dohodě v  koalici," řekl s tím, že věří, že obměna vlády přispěje občanům a přinese i klid do české politiky. "Přeji, aby se novým členům vlády dařilo," zakončil prezident svůj proslov.

SLEDUJEME téma: vládní krize

Jméno Dobeše bylo do čtvrtečního večera tajné

O tom, že je Pavel Dobeš horkým kandidátem na ministra dopravy, se spekulovalo už od čtvrtečního odpoledne, ČTK tuto informaci večer potvrdila Peake a vzápětí na to v pořadu České televite Události, komentáře jméno Dobeše potvrdil předseda strany Radek John. "Když to potvrdila Peake, tak je již zřejmé, že premiér s Pavlem Dobešem již hovořil," řekl v televizi John. Také poznamenal, že nový ministr dopravy rozhodně není příbuzným ministra školství Josefa Dobeše. "Je to pouhá shoda jmen. Ve vládě teď budou Dobešové dva," dodal John.

Více zde:  

Dobeš se ujme úřadu po nestranickém ministrovi Radku Šmerdovi. Devětadvacetiletý pražský manažer Dobeš je označován za blízkého spolupracovníka někdejšího ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty. 

O Peake se již několikrát hovořilo jako o možné ministryni - loni v létě při sestavování vlády i letos při debatách o rekonstrukci kabinetu. Peake letos v dubnu nahradila v čele poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, která byla vyloučena z klubu i strany v souvislosti s kauzou, v níž ona a její kolega Jaroslav Škárka obvinili Víta Bártu, že se je pokusil uplatit. 

Jmenování nových ministrů je výsledkem čtvrtečního jednání koaličních stran o dodatku ke koaliční smlouvě, jehož podepsáním Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…