Klaus v projevu: Světovláda nás připraví o svobodu a občanství

28.10.2010 20:47

Prezident republiky Václav Klaus promluvil na slavnostním shromáždění ke státnímu svátku 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu. Podle jeho slov je naší historickou povinností začít debatu o snahách po ustavení globální vlády. Stát bez národa, který by mohl být výsledkem takového procesu, by podle něj nebyl státem. Po skončení projevu odevzdal prezident státní vyznamenání 22 vybraným osobnostem.

Klaus v projevu: Světovláda nás připraví o svobodu a občanství

Celému aktu byli přítomni členové vlády, obou komor Parlamentu, diplomatický sbor a pozvaní hosté, mezi nimi exprezident Václav Havel, vedle jehož choti Dagmar usedl ministr vnitra Radek John, nebo expremiér Miloš Zeman s manželkou.
Každoročního slavnostního shromáždění se účastnili i senátoři, kteří v nedávných volbách do horní komory Parlamentu svá křesla neobhájili či se o ně vůbec znovu neucházeli. 

Evropská unie je známé nebezpečí, horší je světovláda
V projevu Klaus mimo jiné prohlásil, že očekávanou „filipiku proti Evropské unii" nepronese, a to ze dvou důvodů. Prvním je názor, že problémy umělé evropské integrace se už staly součástí evropské diskuze. Druhým je nutkavost upozornit na problém, o kterém se debata podle něj nevede.

„Není možné si nevšimnout, že se „integrační" snahy politických elit největších zemí světa stále více a rychleji přesouvají ze sociálně inženýrského projektování v rámci států a kontinentů na rozměr interkontinentální, vlastně celosvětový," uvedl prezident republiky.

Celý projev prezidenta republiky ZDE
K vyznamenaným osobnostem ZDE

Varoval před vládou, která bude fakticky rozhodovat o našich životech bez možnosti našeho ovlivnění. Pojem občanství bude rychle zanikat. „Věřím, že navzdory nejednoduchému světu, v němž žijeme, český stát a jeho občané budoucnost mají. Budoucnost v demokratické zemi, která, vědoma si své ne příliš rozsáhlé velikosti a svého jen velmi omezeného vlivu na evropské a světové procesy, nepřeceňuje své síly, ale má svou hrdost a sebevědomí," uvedl.

Smyslem svátku je zamyslet se nad tím, jestli chceme zachovat své české občanství

Podle něj by mělo být smyslem slavení výročí vzniku republiky právě připomenutí, jakého jsme občanství, a že jsme součástí jedné velké rodiny se stejnou řečí ale v největší obecnosti také se stejnými zájmy a potřebami.

„Je to naší povinností vůči sobě samým i vůči těm, kteří přijdou po nás. Právě vědomí této povinnosti by mělo být smyslem státního svátku České republiky. Kdy jindy se nad těmito vážnými otázkami zamýšlet, než právě v tento slavnostní den," ukončil Klaus svůj projev.

Historie ještě neskončila

Český prezident se ve svém projevu zaměřil na zdůraznění otázky, jestli má vůbec cenu tento svátek slavit a co to pro nás znamená. Má stát, který jsme převzali od předků ještě vůbec nějaký smysl? Cítíme ho jako něco hluboce uloženého v našich srdcích? Nepřijímáme ho jen jakýsi neutrální prostor zaměnitelný za každý jiný?

"Potom bychom si měli nahlas přiznat, že jsme generací, která se českého státu vědomě vzdává. Že je naše tisíciletá státní historie u konce. Že jsou naše zděděné tradice, zvyky, kultura, způsob myšlení a z nich vycházející specifické zájmy již jen skanzenem folklórních zajímavostí, protože život, řečeno s naším významným skeptickým spisovatelem, je už jinde," řekl Klaus.

Pokud tomu tak pro většinu z nás není, pokud i nadále autenticky vnímáme naše odlišení od národů Němců a Francouzů, pak z toho podle něj něco plyne. „Potom svůj stát životně potřebujeme. Potom se k odkazu, tradicím a těžce nabytým zkušenostem našich předků obracíme právem. Potom si - se všemi z toho plynoucími důsledky - musíme uvědomit, že historie ještě neskončila, ač se nás o tom po pádu bipolárního světového uspořádání někteří falešní proroci snažili přesvědčovat," míní český prezident.

Také uvedl, že oproti loňskému roku má naději, že se poměry ve státě zlepší. Uvítal obnovenou Poslaneckou sněmovnu, Senát i vedení měst a obcí. Upozornil také na vzniklou nerovnost sil v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Doufá, že nepřinese sociální neklid a že politické strany zlepší vzájemné vztahy.

Dnes také:
Važme si našich dějin. ČT si jich neváží, znělo Národním muzeem

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…