Klika Bradáčové si zítra přijde pro vás. Varuje ta, co hladověla za Ratha

09.08.2013 6:45

JINÝMA OČIMA S megafonem protestovala po Praze proti zatčení Davida Ratha a držela kvůli tomu i hladovku. Nadávali jí do běhen a podezírali, že za to dostává prachy. Půvabná a dost výřečná vychovatelka ze základní školy Beata Krusic ale jasně říká, že není žádnou hloupoučkou Rathovou fanynkou. Jen se jí nelíbí, že se v Česku klika státních zástupců vymkla kontrole, ničí lidi a tahle pohroma může jednou potkat každého z nás.

Klika Bradáčové si zítra přijde pro vás. Varuje ta, co hladověla za Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: K soudu se dostavila i Rathova urputná obdivovatelka Beata Krusic

Jak na vás působí první dny soudu s Davidem Rathem?

Zaujal mě jeho prvotní projev, ale nelíbila se mi reakce veřejnosti. Mladí lidé se u soudu ošívali s tím, že je Rathova dějepisná přednáška nezajímá. Když chce ale někdo proniknout do hloubky, tak by si to měl vyslechnout. O politické situaci, celosvětové krizi a jak vše se vším souvisí. Rath už v Poslanecké sněmovně ukazoval znalecké posudky, dle nichž Buštěhrad nebyl předražený, že se středočeskými nemocnicemi to bylo jinak a tak dále. Trochu se bojím, že pro soudce bude těžce stravitelné, že ho obžalovaný místy i poučuje. Po lidské stránce se mě dotkl přístup Kateřiny Pancové s Petrem Kottem. Chovají se dost odevzdaně.

Nicméně oni prohlásili, že se cítí nevinni…

To máte pravdu, ale krátce a nevýrazně. Spíš se mi líbila Rathova obrana.

Můžete uvést důvody, proč by neměl být Rath ve vazbě?

Začala jsem se angažovat jako aktivistka od samého začátku vypuknutí této kauzy, protože mi to připadalo mediálně zmanipulované. Má intuice mi nedovolila těm lžím a blábolům věřit. Každý občan bez záště k Davidu Rathovi, kterou vůči němu mnozí cítí, si mohl poskládat souvislosti a zjistit, že jde o dost podivná fakta. Podala jsem trestní oznámení, které se dostalo dokonce až ke Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože mi přišla manipulace s odposlechy nevyřešená. Vždyť tam zmizela celá část odposlechů, kde se Kott baví s Rathem, předává mu tašku s vínem, a Rath říká, že ho rád ochutná. Připadalo mi také špatné, že to dělalo státní zastupitelství z Ústí nad Labem. Zatřetí mi vadilo, že nemohl, byť na to Ústava pamatuje, naplňovat funkci poslance.

Proč zrovna on vzbuzuje tak negativní emoce?

Vždy se o něm říkalo, že je hulvát, přitom v životě nepoužil sprosté slovo. Má přímočarý styl a podle mě vždy mluvil pravdu, například ohledně Všeobecné zdravotní pojišťovny. Problematiku má dost zmáknutou a lidé nevydýchávají jeho argumentaci bez kompromisů. To je podobné jako s Milošem Zemanem.

Ostatně prezidenta Zemana taky mnoho lidí nesnáší…

Měla jsem dva koně, Zemana a Ratha, ale nyní jsem ze Zemana otrávená. Ne kvůli tomu, že podle kritiků porušil Ústavu. To neudělal, vždyť i Ústavní soud se ho zastal. Nelíbí se mi ale, že neprokoukl ten tlak ze strany státních zástupců a ještě si na Hrad pozval Ivo Ištvana, aby ho podpořil.

Takže jde z vaší strany o strach z jakéhosi spiknutí státních zástupců?

 V podstatě ano. A je mi líto i Petra Nečase s Janou Nagyovou, protože už nejde o pravici či levici, ale o to, že určitá silná parta odstraňuje lidi. Navíc je nekontrolovatelná a může si dělat, co chce. Došlo tedy na Rathova slova, že dneska je to on, ale zítra to může být kdokoliv jiný.

Na adresu policie jsou slyšet i obvinění, že byl Rath ve svém soukromí natáčen dokonce kamerou. Slyšela jste o tom něco?

Ne, o tom ne. Odposlouchávání proběhlo, ale o kameře nic nevím.

Nemyslíte si, že se s poslaneckou imunitou zachází dost výběrově?

Myslím si, že Ratha chtěli dostat. Krabice od vína byla nastrčená, takže ho chytli při přímém trestném činu, což potřebovali. Existuje i nahrávka, z níž je patrné, že se nijak nebránil a krabici jim bez námitek vydal.

Poprvé jsem vás viděl od výročí sametové revoluce s megafonem v ruce, jak vyřváváte, že je Rath nevinný. Kolik takových akcí máte za sebou?

Spousty. S megafonem v Praze jsem takhle protestovala zhruba třikrát týdně od té doby, co ho zatkli. Pak jsem to ale musela omezit, protože jsem chodila se synem a tomu nadávali do parchantů. Nejhorší to bylo v srpnu na I. P. Pavlova, kdy byli lidé v největší ráži, a uráželi mě, že to dítě mám s Rathem, že jsem běhna a kolik jsem na tom vydělala. Doteď se mě v reakcích na blog někteří ptají, kolik dostávám od Rathovy rodiny za své články. Nicméně největším protestem byla hladovka koncem března, ale tu jsem držela jen dvanáct dnů. Bylo mi špatně, nemohla jsem dýchat a ve škole mi ředitel řekl, že bych si měla vzít neplacené volno, protože jsem moc slabá. Tak jsem ji ukončila.

Jak dlouho se s Davidem Rathem znáte?

Poznali jsme se v době, kdy jsem byla těhotná a on vstoupil do politiky, tedy v roce 2006. Tehdy se proti němu, jako ministrovi zdravotnictví, konaly obrovské demonstrace doktorů. Chvíli jsem ho poslouchala v televizi, jeho argumenty mi přišly pochopitelné, takže jsem se vydala na jednu z demonstrací. Tam jsem viděla, jak dokáže být dav šílený. Ožralé zdravotní sestry na mě řvaly, že jsem jeho běhna a ať si za ním táhnu. Nicméně právě tam jsem se dozvěděla o setkání s ním. Na setkání jsem přišla, řekla mu, co si myslím o jeho reformě zdravotnictví, dal mi na sebe telefon a mail a od té doby si píšeme. Naposledy jsme se v mailu, těsně před jeho zatčením, chytli o politice.

Dopisujete si i nyní, když je ve vazbě?

Samozřejmě, a bavíme se celkem o všem.

Vždy se obklopoval půvabnými ženami. Není to důvod, proč je s vámi v kontaktu?

Myslím, že ne. Přestože jsem mu vždy fandila, bavili jsme se spolu otevřeně a napřímo, takže došlo i ke sporům. Občas jsem byla trochu drsnější a on to snášel. To samé bylo se Zemanem. Když poprvé jako kandidát na prezidenta neuspěl, jela jsem za ním na Vysočinu. Chtěla jsem vidět, jaký je. Byla to úžasná zkušenost. Povídá si, pak vám foukne kouř do ksichtu, zatváříte se znechuceně, on se usměje a všechno dobré. Člověk asi musí mít pochopení pro zvláštní lidi a osobnosti.

Přes všechno výše popsané mi pořád nejde do hlavy, že jste se upnula na jednoho politika a mermomocí mu chcete pomáhat…

Jde o to, že klika státních zástupců má obrovskou moc a dělá si, co chce. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se stala modlou, přitom oblbuje národ a lže. Zítra mohou zatknout mě, pozítří vás. Lidi by si to měli uvědomit a začít se bouřit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…