Kolují zvěsti, že Zeman zvítězí: Pravice se prý rozpadla, pár ODSáků podpoří Rusnoka

29.07.2013 12:51

Podle informací, které ParlamentníListy.cz zachytily ve sněmovně, by vláda Jiřího Rusnoka mohla získat podporu. Proslýchá se, že ji podpoří někteří lidé kolem Karolíny Peake a kolují zvěsti, že i poslanci z ODS by mohli umožnit její existenci.

Kolují zvěsti, že Zeman zvítězí: Pravice se prý rozpadla, pár ODSáků podpoří Rusnoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Jiří Rusnok

Jak již před časem informovaly ParlamentníListy.cz a jak informoval v pondělí i server iDnes.cz, v ČSSD narůstají nálady podpořit Rusnokovu vládu jako menší zlo než návrat vlády pravicové koalice. Předsednictvo ČSSD by mělo rozhodnout 6. srpna.

Jak psaly ParlamentníListy.cz, Bohuslav Sobotka chtěl prý zvolit taktiku, že by na Rusnokovu vládu měl nesplnitelné požadavky, ovšem rozhodující bude názor jeho spolustraníků.

KSČM a ČSSD by dohromady daly 80 hlasů. Dále se předpokládá, že vládu podpoří i 11 poslanců Věcí veřejných.

"Stojednička" prý již není

Podstatná informace, která koluje ve sněmovně, je, že prý už neexistuje "stojedničková" pravicová koalice, neboť někteří poslanci z neformálního klubu LIDEM prý nechtějí podpořit případnou vládu Miroslavy Němcové.

„Dva až tři poslanci LIDEM prý nechtějí podpořit vládu Němcové, čili 'stojedničková' pravicová koalice ve sněmovně je chiméra. Už neexistuje,“ řekl redakci zdroj ze sněmovny.

Není prý vyloučeno, že by Rusnokovu vládu mohli podpořit i nestraníci z okruhu peakovců, tedy Radim Vysloužil a Martin Vacek.

Odejdou někteří poslanci ODS?

Pozice neformálního klubu kolem Peake bude podstatná. „Klub“ ale není jednotný. Na jedné straně je první místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová a místopředseda strany Jiří Rusnok, dále Karolína Peake (s Lenkou Andrýsovou) a Viktor Paggio, kteří hrají nezávisle. Podobně jako zmínění Vacek a Vysloužil.

Dále sněmovnou kolují drby, že by několik poslanců ODS nemuselo být ve sněmovně, čímž by se snížilo kvórum nutné pro získání důvěry vládě, která potřebuje získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců při usnášení schopnosti sněmovny za minimální účasti třetiny poslanců. Mluví se především o pražských poslancích z Prahy 10 a kolem mocenské skupiny soustředěné okolo Prahy 10.

Avšak poslanec ODS Boris Šťastný říká, že bude aktivně hlasovat proti důvěře Rusnokově vládě. "Já budu ve sněmovně přítomen a budu hlasovat proti Rusnokově vládě," řekl ParlamentnímListům.cz.

Nezařazení

Pro důvěru vládě bude s největší pravděpodobností hlasovat i poslanec Josef Dobeš. Podporu vládě nevylučují ani nezařazení Jaroslav Škárka či Kristýna Kočí. „Podle mě i Jiří Paroubek jedná o podpoře vlády, i když navenek ji ostře kritizoval. To by pak byly další dva hlasy,“ řekl redakci zdroj ze sněmovny.

Pokud by se výše uvedené zvěsti prokázaly jako pravdivé informace, Rusnokova vláda by měla slušnou šanci na to, aby získala důvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…