Komentátor: Kalouskovi bych nesvěřil ani náš rodinný rozpočet

04.12.2010 21:22

Rudolf Kučera ve svém komentáři "Málo práce za hodně peněz" na webu Českého rozhlasu upozorňuje na trend, který se jako vichřice žene Evropou. Řeč byla samozřejmě o protestech a stávkách pracujících.

Komentátor: Kalouskovi bych nesvěřil ani náš rodinný rozpočet

"Celý dosavadní průběh světové finanční a hospodářské krize totiž ukázal, že schopnosti vlád se velmi liší. Existují vlády, které svými opatřeními dokonce ještě krizi ve své zemi prohloubily a pak také vlády, které dokázaly nejen šetřit, ale také ušetřit své obyvatele drastických zásahů do jejich životní úrovně," říká Kučera. Jedním z důvodů těchto rozdílů je podle něho fakt, zda se šetření ideologickým způsobem projektuje od stolu v kanceláři a zakládá se hlavně na experimentování státních činitelů, kterým chybí praktické zkušenosti z hospodářského nebo finančního světa. A pak také jakékoli sociální cítění. 

"Nebo se šetření zakládá na pragmatickém uvažování při znalosti všech možných důsledků přijímaných opatření. Nikdy totiž nelze přesně odhadnout, jaké důsledky vyvolá to či ono opatření, ale měli bychom znát jejich pravděpodobný rozsah. Mám dojem, že česká vláda nejedná pragmaticky, ale ideologicky," míní komentátor, který zároveň upozorňuje na některé minulé sliby ministra financí Kalouska.

Snížit počet poslanců

"Už jsem jednou napsal, že našemu ministrovi financí bych nesvěřil ani náš malý rodinný rozpočet. Jednou by totiž zbytečně velkoryse rozdával peníze „mladým maminkám", jak tomu dříve říkal, aby je po nějakém roce obral jako nějaký lapka na ulici. A parlament? Ten stádně hlasuje podle stranické příslušnosti poslanců, takže i ten nejméně zdařilý zákon projde díky většině, kterou má vládnoucí koalice. Existuje na to alespoň nějaký zmírňující lék, jenž by současně znamenal nějaké úspory?"

Rudolf Kučera ve svém komentáři navrhuje jeden zásadní: Zmenšit počet poslanců na 99. "Zmenšení naší Poslanecké sněmovny by bylo rozumné. I vzhledem k názorům poslanců na demokracii. Před několika dny se konala na pražském magistrátu bouřlivá demonstrace, během níž vysvětloval poslanec Boris Šťastný, jeden z hlavních vyjednavačů koalice ČSSD a ODS, že máme reprezentativní demokracii, v níž si občané volí své reprezentanty, kteří pak disponují volným mandátem, což znamená, že mohou dělat, co chtějí. Voliči si pak musí počkat do příštích voleb a teprve tam jim to mohou spočítat. Pan poslanec se mýlí. Poslanecký mandát máme sice de jure volný, to znamená, že není vázáný politickou stranou jako za první republiky, ale v praxi vázáný je, což ukázalo jednotné hlasování koaličních poslanců při volbě primátora. S výjimkou Jiřího Dientsbiera mladšího, jenž jako jediný z vítězné koalice měl tu odvahu nehlasovat," uzavírá Kučera.  

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…