Kubera: Poslanci si nakoupili auta a baráky, nechtějí volby. A pozor, Kalousku...

25.06.2013 14:24

Horká prohlášení o předčasných volbách nakonec zhatí hypotéky a splácení luxusních aut poslanců, kteří nemají jistotu znovuzvolení. Pro server ParlamentníchListů.cz tak současnou napjatou situaci kolem jednání o nové vládě komentuje senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Kubera: Poslanci si nakoupili auta a baráky, nechtějí volby. A pozor, Kalousku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Koaliční strany ODS, TOP 09 a LIDEM budou muset akceptovat Milošem Zemanem jmenovanou vládu odborníků s tím, že budou čekat na případný druhý pokus jmenování premiéra, který hlavě státu dává Ústava v případě, že prvně jmenovaný předseda vlády nezíská se svým kabinetem důvěru.

Šéfové současných koaličních stran na tiskové konferenci ve sněmovně deklarovali, že mají 101 podpisů k vytvoření případné nové koalice a předčasné volby nejsou na pořadu dne. Prohlášení učinili s vědomím toho, že v 15:00 Miloš Zeman pravděpodobně oznámí vznik "své" úřednické vlády.

ODS potřebuje čas, aby se trochu vzpamatovala

Že předčasné volby nikdo moc nechce, potvrzuje i komentář senátora Jaroslava Kubery (ODS), který ParlamentníListy.cz upozornil, že řada poslanců má dosud nesplacené hypotéky a luxusní automobily a předčasné volby spolu s nejistotou znovuzvolení by jim způsobily nemalé problémy.

„Člověk nepotřebuje nějakou zvláštní úvahu na to, že situace ODS není taková, aby se mohla těšit na mimořádné volby. Je evidentní, že potřebuje určitý čas na vzpamatování se, to je jasné,“ řekl Kubera.

Volby se ODS nehodí a určitě by to prý neměla být ona, kdo na volby bude tlačit. „Navíc většinou platí, že ten, kdo volby vyvolá, je také prohraje. I když to nemusí platit úplně vždycky,“ míní občanskodemokratický senátor.

Rozhodnou nesplacené hypotéky a luxusní auta

„Co se stane s případnou vládou odborníků, nezávisí na ODS, ale na poslancích ve sněmovně bez ohledu na politickou příslušnost. Rozhodne to, jestli zvítězí hypotéky nebo politika. Není to snadná situace, poslanci počítali se čtyřletým obdobím, někteří si zcela neuváženě koupili vozidla vyšší třídy, než odpovídá jejich novictví, vzali si hypotéky na baráky, které také neodpovídají jejich novictví,“ vysvětluje Jaroslav Kubera.

To podle něho pro řadu z nich může být velký problém a osobní zájem může převážit nad politickým smýšlením. „Nedokážu to ale odhadovat. Do okamžiku, než se vyjádří prezident, se stejně pohybujeme na vlně čirých spekulací,“ poznamenává pro server ParlamentníchListů.cz.

Vláda odborníků schválí, co prezident potřebuje a může odejít

„Situace může být i taková, že vláda odborníků bude vládnout třicet dnů, udělá opatření, které bude prezident potřebovat a bude jmenována vláda jiná. Ale samozřejmě může vládnout až do řádných voleb. V tuto chvíli je variant hodně,“ je přesvědčen senátor Kubera.

Zcela jasný vývoj nemůže předpokládat ani Miroslav Kalousek a TOP 09. „Může se mu stát, že i tam někdo cukne. V TOP 09 nebo u Starostů mohou být takoví poslanci, kteří se nepřidají k předčasným volbám,“ odhaduje dle posledních vyjádření z TOP 09 správně Jaroslav Kubera.

Koalice má 101 podpisů a trvá na premiérce Němcové

Předsedkyně sněmovny a kandidátka vládní koalice na premiérku Miroslava Němcová na tiskové konferenci uvedla, že telefonicky informovala prezidenta Zemana o tom, že existuje 101 poslanců ochotných podpořit novou vládu ODS, TOP 09 a LIDEM.

Současnou koalici podržel bývalý člen ODS a poslanec Michal Doktor, který podle slov předsedkyně Poslanecké sněmovny dodal potřebný stoprvní podpis.

„Většina není pro vypsání předčasných voleb a my je nebudeme podporovat, politická vláda, která má šanci vzniknout, je jediná vláda, která je schopná prosadit státní rozpočet na rok 2014,“ řekla Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…