Léto před bouří. Pak může vláda očekávat prý i "krvavou revoluci"

24.07.2012 21:02

Léto a čas dovolených je skoupé na jakékoli protestní akce. A to i přesto, že naštvanost Čechů stoupá. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda přece jen vůdci protestů nemají nějaké překvapení v rukávu. A ukázalo se, že zatímco má být léto horké podle venkovních teplot, podzim může být horký i z hlediska protestních aktivit.

Léto před bouří. Pak může vláda očekávat prý i "krvavou revoluci"
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Úvodem si shrňme iniciativy, od kterých se po zkušenostech z minula nějaká forma „vzpoury“ dá očekávat. V první řadě jsou to odbory, poté z přelomu roku 2011 a 2012 velmi populární, ale dnes spíše skomírající Holešovská výzva. O sobě dalo v Česku také vědět v uplynulých měsících světové hnutí Occupy, na možnou „revoluci“ upozorňuje i hackerská skupina Anonymous. Úmyslně ponecháváme stranou individuály, kteří volají po  „vyjítí“ do ulic kvůli čemukoli a prakticky neustále. Mnohdy jsou přitom jejich výzvy již na hraně zákona, většinou však jde skutečně o pouhé jednotlivce.

Schyluje se k první krvavé revoluci?

Přesto tak trochu jakoby právě z této kategorie zní výzva ke „krvavé revoluci“ na Václavském náměstí, plánované na tři říjnové dny – mezi 12. až 14. 10. 2012 (termín voleb). Vysvětlení je však přece jen podstatně méně radikálnější.

„Jde o non stop třídenní demonstraci proti politickému systému a politiků ČR na Václavském náměstí s pochodem ke Strakově akademii. Chystáme vytištění letáků s časem začátku projevů a pochodu. A víme, že jediný, kdo nás může zastavit, je armáda. Tato demonstrace se totiž koná v návaznosti na akci Unie bezpečnostních složek s názvem „Upír“(o ní hned níže). Čeká nás tak 1. krvavá demonstrace, „ZATÍM“ bez krveprolití a násilí. A tak pojďte s námi podpořit bezpečnostní složky a pojďme při této příležitosti darovat krev. A při té příležitosti vezměme Strakovu akademii útokem. To bude poslední výstraha pro současnou vládu. Pokud nerezignují, bude následovat další akce s názvem „Skutečná defenestrace,“ uvádí se aktuálně na stránkách Holešovské výzvy.

Nyní stojí za zmínku to, oč jde ve zmiňované akci Upír? I ona je plánována po letních prázdninových měsících, obávat se jí z jakéhokoli důvodu tedy v čase dovolených není třeba. Nápad na ni vznikl v hlavách policejních odborů.

Policie chystá akci Upír a hovoří o vojácích v ulicích

Původně sice lidé z Unie bezpečnostních sborů (UBS) avizovali masový protest v den podzimních krajských a senátních voleb. Ten by spočíval v tom, že by policisté a hasiči, jak UBS doufá, všichni svorně svým velitelům oznámili, že v tento den jdou darovat krev. V tom jim totiž podle názoru některých právníků nemohou velitelé bránit, mohou pouze oznámit, že počet lidí ve službě je nula.

V takové situaci by ale pak musel premiér zajistit veřejný pořádek a bezpečnost obyvatel jediným způsobem. Tedy povolat armádu. Maskáče v ulicích v den voleb pak budou podle policistů symbolickým gestem pro obyvatele ČR.

Návrh na tuto akci vznikl poté, co se ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v posledních dnech pustil do čehosi, co by se dalo nazvat totální válkou s vyšetřovateli kauzy CASA. Zpochybnil i důvody k trestnímu stíhání své poslankyně a exministryně obrany Vlasty Parkanové a prohlásil, že se prý dokonce stal obětí policejní provokace, a to hned dvakrát.

Nutno však v tomto případě dodat, že odpor policie proti postupu ministra Kalouska však ochromují problémy v komunikaci mezi dvěmi policejními odborářskými organizacemi.

„Nechci hovořit o nějaké vzájemné rivalitě. Ale pokud se mne někdo ptá na akce NOS PČR, pak mu k tomu nemohu nic říct. Oni se nám nesvěřují. Slyšel jsem, že lidé okolo pana Štěpánka něco připravují, ale v UBS nevíme nic,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda UBS MV Miloš Plechatý.

Odbory odpočívají. Jde prý ale zřejmě o klid před bouří... 

To, že možná ne zcela ideální vztahy panují také mezi odbory sdružené v ČMKOS pod vedením Jaroslava Zavadila a Asociací samostatných odborů (ASO) se svým šéfem Bohumírem Dufkem, se také občas v kuloárech šušká. O tom, že nemusí jít jen o spekulace, pak vypovídá to, že ne vždy jsou tyto odborářské organizace do protestů společně. Přesto i odsud zaznívá jednotně hlas – že během prázdnin žádné protestní akce plánovány nejsou.

„V srpnu se však sejdeme a strategii na podzim se budeme věnovat. Důvody, proč protestovat a vyjádřit nespokojenost, totiž nejen, že zůstávají, ale zásadně a neúnosně narůstají. Dříve než v září však zřejmě žádná akce nebude,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek, šéf ASO.

Occupy Czech - nejdřív Klárov, pak Vyšehrad, nakonec Václavák?

To hnutí Occupy Czech, které postavilo na konci dubna v centru Prahy na Klárově protestní kamp, chtělo svoji nespokojenost ukazovat i během léta. Bohužel, jeho záměry ztroskotaly poté, co stanující byli nuceni v červnu úřady a policií kemp vyklidit. V současné době je na místě pouze petiční stan. Nápad postavit si stany na netypickém místě a vyjadřovat tím tak nespokojenost s poměry, se však zalíbil, a tak se objevilo několik aktivistů i na pražském Vyšehradě. Akci Occupy Vyšehrad přitom v tomto případě svolala opět již uvedená původní Holešovská výzva.

Ani Occupy Czech však ve svých iniciativách neustává. Na počátku července vydalo dokonce společnou Deklaraci Occupy Praha – Klárov, kterou nazvalo jako Deklaraci nepřetržitého osvobozování (zkráceně DNO). V pondělí pak na svých webových stránkách vydalo varování o tom, že svobodná diskuse v Česku je v ohrožení. Důvodem k tomuto prohlášení pak uvádí jeden ze správců webových stránek Michal Ulvr to, jakým způsobem byl protestní okupační kemp zlikvidován.

A i tito protestující zvou na Václavské náměstí, k vyjádření nespokojenosti. Termín však dosud stanovený není, podle v pondělí vyvěšeného letáku, se o něm rozhodně až podle zpětné vazby od všech, kdo protest hnutí Occupy podpoří.

Anonymous hovoří o Revoluci 2012

Při této příležitosti je pak na místě připomenout to, že iniciativu Occupy v Česku podpořila i hackerská skupina Anonymous. V den, kdy protestní kemp na Klárově vyrostl, shodili jako důkaz své podpory internetové stránky parlamentních politických stran, svoji podporu vyjádřili pak také i v jednom ze svých videí.

Jak se zdá, ani Anonymous se nehodlá stáhnout do pozadí, a pokud někomu připadá, že o nich není příliš v posledních týdnech slyšet, možná už zaznamenal, že právě Anonymous vydali již počátkem roku na YouTube video nazvané Revoluce 2012. To postupně rozšířili i o další informace, například instruktáž toho, co má jednotlivec dělat, pokud v jeho okolí vzniknou občanské nepokoje. V tomto případě měli na mysli lidi na celém světě. Stejně tak i v jednom z jejich posledních videí, v kterém Anonymous vyzývá lidi k tomu, aby vyšli do ulic v den, kdy končí Mayský kalendář. Tedy 21. prosince. I když se zdá toto datum zatím vzdálené, i ono se může zařadit mezi ta data, v kterých budou chtít lidé v příštích měsících možná nejen v Česku, vyjádřit svoji nespokojenost s vývojem.

Závěrem pak lze ještě připomenout to, že platforma Vraťte nám stát v tuto chvíli jako jediná, navzdory prázdninám a dovoleným dvě demonstrace svolala. Šlo v nich o kritiku rezortu justice, jedna z demonstrací se konala tento týden v pondělí večer.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…