Liberální děkan známkuje vládu: Jen udělali humbuk a naštvali lidi

24.04.2011 13:53

Kabinet Petra Nečase má za sebou už tři čtvrtě roku fungování, ale efekt jeho práce zatím patrný příliš není. Až v polovině roku chce přijít do sněmovny s první fází reforem a na konci roku s druhým reformním balíkem. Ekonom Miroslav Ševčík tvrdí, že vláda zatím neudělala nic podstatného a promarnila hlavně čas bezprostředně po volbách.

Liberální děkan známkuje vládu: Jen udělali humbuk a naštvali lidi

Hlasování o důvěře vládě bude v červnu spojeno s hlasováním pouze o jedné části důchodové reformy, o zdravotní reformě a reformě sociálních výdajů. Teprve na konec roku, nebo dokonce až na začátek příštího, plánuje kabinet Petra Nečase předložit do sněmovny druhou část důchodové reformy, daňovou reformu a také reformu vysokých škol.

Žádnou práci v ekonomické oblasti proto zatím za ministry nevidí ekonom Miroslav Ševčík. „Neudělali nic, maximálně zbytečný humbuk kolem DPH. Tím, že pouštěli nepromyšlenosti, jen naštvali lidi a ztratili volební potenciál, který získali. Nic neudělali ani v boji s korupcí, kde toho hodně naslibovali," říká pro ParlamentníListy.cz děkan národohospodářské fakulty VŠE.

Psali jsme:
Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové
Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

Nejbolestivější opatření se přijímají hned po volbách

Liberální ekonom vládě vyčítá hlavně to, že neměla připravené základní kroky, aby se na nich během podzimu byla schopna dohodnout a od letošního roku mohla požadované změny odstartovat. „Teď už je pomalu rok od voleb, a přitom ty nejzásadnější a nejbolestivější opatření se přijímají v prvních měsících po volbách, kdy se prosazují snáze," vysvětluje Ševčík, jenž je zároveň ředitelem Liberálního institutu. 

Obává se, jestli se vládě vůbec podaří něco do prázdnin stihnout prosadit. Za zcela zásadní považuje ředitel Liberálního institutu v oblasti veřejných financí reformy penzijního i zdravotnického systému.

Stanovení zdravotního standardu se vlády bojí jako čert kříže

„Konečně už je třeba definovat, co to je zdravotní standard a zavést tam pro příklad i věci typu - kouříte, přejídáte se, budete platit víc. Tomu se všechny vlády vyhýbají jako čert kříži. Poprvé se o to pokoušel Miroslav Macek už před sedmnácti lety," připomíná Ševčík pro ParlamentníListy.cz politika ODS, který působil jednak jako tajemník ministra zdravotnictví Jana Stráského, později pak jako stínový ministr zdravotnictví.

Psali jsme:
Macek setřel Topolánka: On a Dalík dali Véčkám sílu

„Extrémně důležité je nepustit do veřejného sektoru tolik peněz jako dosud, chce to alespoň o šedesát miliard méně," přidává ekonom další doporučení. Ve veřejných výběrových řízeních se totiž rozhoduje o 500 až 600 miliardách a podle Ševčíka je evidentní, že minimálně deset procent jde mimo tyto účely. Ševčík se domnívá, že bychom měli hledat cesty, jak se vyhnout splnění našeho závazku vstupu do eurozóny, a tím i nutnosti platit do různých zajišťovacích fondů.

Klientelismus zavedl Zeman a k dokonalosti ho dovedl Gross

Ředitel Liberálního institutu míní, že vládu by od zamýšlených kroků neměly odradit ani protesty odborů, které ve čtvrtek avizoval předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. „Jestli tyhle reformy vláda neprotlačí, tak je úplně na nic. Nedělám si iluze a neměli by si je dělat ani voliči, kdyby byly nové volby a dopadly tak, jak to nyní vypadá, že socialisti a komunisti jsou něco lepšího," říká pro ParlamentníListy.cz děkan národohospodářské fakulty VŠE.

„Ten klientelismus, kterým je naše země tak zamořená, zavedl po volbách v roce 1998 Miloš Zeman. A spolu se Stanislavem Grossem ho dovedli téměř k dokonalosti. Říkám to v uvozovkách, ale v rámci akce čisté ruce byl Miloš Zeman tím, kdo tu politiku nejvíc zasvinil a lidi mu to pořád žerou a ještě se s ním jezdí radit na Vysočinu," dodává Ševčík.

K věci:

Profesor Keller je skeptický. Kalousek to zase neodhadl 

Je to naprosto skandální, zlobí se Ševčík na stát v kauze Vondra 

Liberál Ševčík: Nečasovy výmluvy neberu. Platíme si buzeraci 

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…