Miloši Zemane, kdo seje vítr, sklidí bouři! Vrácený úder prezidentovi

21.01.2015 8:51

ROZHOVOR Autor manifestační petice za rezignaci hlavy státu Miloše Zemana, topkař Jan Němec z Pardubic, je rád, že mu prezident neskládá komplimenty. Averzi vůči němu však nemá nastavenu tak, aby se snížil k protestům typu zaslání sloního trusu na Hrad, jak někteří odpůrci považují za hrdinství. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nejen komentuje skepticismus nad tím, proč právě on by měl být mravním arbitrem v otázce prezidenta republiky, a prozrazuje, zda by přijal pozvání ke konfrontaci mezi čtyřma očima.

Miloši Zemane, kdo seje vítr, sklidí bouři! Vrácený úder prezidentovi
Foto: TOP 09
Popisek: Jan Němec

Jak je na tom dnes vaše petice s počtem podpisů?

Elektronická čítá zhruba 105 tisíc, papírová kolem 7800 podpisů. Je potřeba deset tisíc podpisů, aby se věcí zabýval Senát.

V Pardubickém kraji jste minulý týden měli pana prezidenta na návštěvě. Jaké místo a proč jste si vybral pro vámi organizovaný pardubický protest s červenými kartami?

V Pardubicích v podstatě veřejně vůbec nevystoupil, takže jediná šance byla ho symbolicky přivítat před krajským úřadem, když poprvé přijel. Bylo to skutečně symbolické, protože oni ho jen vynesli od auta do schodů a to bylo vše. To bylo asi tak tři minuty.

Prezident Zeman se posléze na tiskové konferenci o vás vyjádřil, že jste se ve volbách nestal ani zastupitelem, i když jste na něj kandidoval, a že nezvolení ve vás vyvolává zatrpklost a touhu exhibovat. Bere vás jako představitele TOP 09, která v komunálních volbách totálně propadla, protože kampaň založila na útocích na prezidenta republiky. Co na ta slova říkáte?

Já si nejsem jistý, jestli ten výrok řekl před tím, nebo po tom, co hrubě urazil všechny handicapované lidi, kde se vlastně vrátil mentálně o 40 let dozadu, takže bych ho zhruba řadil na úroveň toho výroku, že v podstatě nemá fungovat společné vzdělávání zdravých a nemocných dětí. Takže prezident plácá nesmysly. Že se o mně vyjadřuje negativně, beru v podstatě jako kompliment. Protože kdyby mě Zeman chválil, tak bych šel asi skočit z mostu.

Jsou všechny poslední výroky a kroky pana prezidenta, od doby předání elektronické petice na Hrad, takové, že zapadají do důvodů, proč proti Miloši Zemanovi brojíte a proč iniciujete aktivity proti jeho setrvání ve funkci? Je tu ještě něco, co vás z jeho strany za poslední měsíc „nakrklo“?

Mohu zmínit Mynářovu aféru. Tam je jednoznačně vidět, že je to jakási mocenská skupina, která si vydržuje Zemana, a velice jí vyhovuje, že je to arogantní sobecký člověk, který kouká jen na své ego. Z tohoto pohledu je víceméně snadno manipulovatelný, je to špatný.

Najde se naopak něco, v čem jste s hlavním představitelem země v poslední době přeci jen souhlasil?

Musím se přiznat, že jsem intenzivně přemýšlel, kdy jsem naposledy sympatizoval s kroky Miloše Zemana, a naposledy to bylo, když pověsil na Hrad vlajku Evropské unie. Ale bohužel to z jeho strany asi bylo jen prázdné gesto.

Co třeba postoj k přijímání uprchlíků do naší země. Tam se třeba také neztotožňujete?

To, co on říká, je jen populismus. V podstatě v současné době, když je krize, jaká je, ať ve Francii či jinde ve světě, tak on si jen najde téma, které je aktuální, a snaží se k tomu vyjadřovat. Jeho myšlenkám bych nepřikládal žádnou váhu. Nezapomeňte, že to je člověk, který stál za vznikem opoziční smlouvy. To je ten člověk, který má za vinu veškerý politický marast, který tu je.

Martin Přikryl, jeden z organizátorů výrazných demonstračních akcí proti prezidentovi, někde na otázku, zda by si promluvil s prezidentem mezi čtyřma očima, odpověděl, že nikoli. Co vy – kdybyste takovou příležitost měl, šel byste do toho, nebo byste odmítl?

Tam jsou dva pohledy. Jeden jaksi osobnostní: já jako osoba jestli se nebojím konfrontace přímé s panem prezidentem, tak to rozhodně ne. Pak je tam pohled jaksi věcný: pokud jdu do nějaké diskuze, tak musím aspoň trochu doufat, že to bude mít nějaký výsledek. Ale zde výsledek? Pochybuji, s tím člověkem se nikdo nechce bavit. Je potřeba co nejvíce zkrátit jeho působení na Hradě a eventuálně – pokud se to nepodaří – aspoň zamezit, aby se tam někdo takový dostal znovu. To je základní cíl. Nevím, jak bych se s ním asi mohl o tom bavit, ale samozřejmě žádné přímé diskuzi se nevyhýbám, protože nejsem zbabělec.

Takže pokud přijde pozvánka z Hradu, zachováte dekorum a přijmete, i když bez onoho očekávání?

Já už jsem jednu prezidentovu pozvánku odmítl. Byl to jakýsi protest. On sem totiž přišel dělat před komunálními volbami politickou kampaň pro stranu SPOZ, která tehdy dopadla velice špatně, když už jsme u toho. A byla to jeho strana, jeho projekt – mohl bych tedy používat úplně stejné argumenty, jaké on vůči mně. TOP 09 v Pardubicích si udržela tři mandáty, stejně jako měla po minulých komunálních volbách, takže to jako prohru nehodnotím. Nicméně to, co on udělal se svým pochybným projektem úřednické vlády nebo SPOZ, to byla jednoznačná prohra, to se shodneme určitě všichni.

Když jste před chvílí uvedl, co je vaším cílem směrem k prezidentu Zemanovi, asi jste tak trochu popsal to, co je celkově smyslem před pár dny založeného spolku Podhradí, na němž participují organizátoři vybraných protizemanovských akcí z konce loňského roku. Patříte mezi spoluzakladatele, je to tak?

Ano, jsem jedním ze zakladatelů. A v podstatě ty cíle jsou jednoduše tři: Zkrátit to utrpení pokud možno na co nejkratší dobu, tedy aspoň částečně se pokusit vyvolat sebereflexi prezidenta, aby abdikoval. Druhá věc je dát dohromady morální a osobnostní hodnoty, které by prezident měl mít, a komunikovat je mezi lidi, aby si uvědomili, koho budou příště volit. Třetí je zásah do legislativní úrovně, to znamená v případě, že se ani jeden ze dvou kroků nepodaří, upravit zákony tak, aby prezident byl pod větší kontrolou.

Mnozí lidé si říkají, z jaké pozice či proč se právě vy, respektive šéf spolku Martin Přikryl, kterého většina lidí vůbec nezná, pasuje do role arbitra? Neměla by ideálně jakýmsi mravním arbitrem, který rozhoduje o prezidentovi, být nějaká obecně známá osobnost, která ztělesňuje etiku, má renomé či podobně? Každý si takto můžeme říci, já chci kritizovat prezidenta a určovat, jaký by měl být.

Problém je v tom, že funkce prezidenta má v České republice dlouhou tradici. Ta funkce samotná se těší velké úctě. Nikdo si otevřeně – nebo jen málokdo – netroufne oponovat někomu, kdo tuto roli zastává, byť si o něm myslí cokoliv špatného. Já a pár lidí okolo si naopak myslíme, že takovýchto prezidentů budeme mít třeba víc, on i ten jeden stačí! To působí velkou devalvaci toho úřadu a vůbec celé národní hrdosti, která zde byla. Ti lidé, kteří by protestovat mohli, jsou samozřejmě výš postavení – buď protestují potichu nebo v okruhu svých známých nebo se jim prostě nechce dát svoji hlavu na špalek. Je to koneckonců proti nejvyššímu představiteli státu.

Na druhou stranu jsou tu i lidé, kteří tu pusu mají až takzvaně nevymáchanou. V podstatě parazitují na akcích jako byla demonstrace s červenými kartami, vaše petiční aktivita a podobně: Myslí, že jsou hrdiny, pokud – jako například jakýsi zcela neznámý občan Bulis, rovněž z Pardubic jako vy – pošlou prezidentovi na Hrad sloní exkrement a k tomu ho obohatí smrští vulgárních nadávek. Není to trochu proti tomu, co jste chtěl rozjet? Neinvazivní nevulgární formu.

Já jsem samozřejmě vždy chtěl protestovat v mezích zákona a v mezích základních pravidel slušnosti. K něčemu takovému bych se určitě nikdy neuchýlil. Na druhou stranu to, co dělá prezident, je za hranicí slušnosti. Pokud někdo meze slušnosti překračuje, tak se může dočkat i reakce, která odpovídá tomu jeho iniciačnímu podnětu. Klasické přísloví: kdo seje vítr, sklidí bouři. Ať se nediví.

Kdo z dosavadních prezidentů, ať z blízké či vzdálenější historie, vám imponoval z tohoto pohledu?

Pro mě jednoznačně Tomáš Garrigue Masaryk.

To jsem kupodivu čekala….

Také co jiného. Bylo to zejména proto, že můj děda mě vychovával v První republice a vůbec v úctě k osobě pana prezidenta Masaryka. Byla z něj cítit ta vážnost pro národ. Kdyby Masaryk řekl, že sto tisíc lidí má hned položit život, nebyl by to problém. Způsob, jakým se obětoval pro Československo, kdy odjel do exilu a nechal tu celou svou rodinu, riskoval, že je zavřou nebo i popraví, tedy riskoval život i svých blízkých – a to vše v národním zájmu –, to je úplně jasně v rozporu s tím, jak se chová prezident Zeman. Jeho dcera se hned po volbách vozila služební limuzínou. Jakoukoliv příležitost využije ve svůj prospěch. To je všechno špatně.

S přelomem roku se hodně bilancovalo – zda tento rok přinese lepší dny, nebo naopak budou pokračovat války, blížící se apokalypsa celé naší civilizace… Jak vidíte nejen rok 2015, ale blízkou budoucnost, která se vás ještě bude týkat?

Já jsem od přírody optimistou. Nějaké katastrofické scénáře asi podle mě nehrozí. Velkou nadějí pro mě je mladá generace dětí ve věku 15 až 18 let, které už vyrůstaly v demokratické společnosti, mohly svobodně cestovat, mají úplně jiné limity. Proto si myslím, že nás čekají lepší zítřky. Bohužel generace moje a našich rodičů vyrůstala v době nesvobody a je to na těch lidech pořád vidět. Budeme se s tím minimálně dalších dvacet třicet let potýkat.

Jan Němec (TOP 09) v současné době působí v privátní sféře, dříve pracoval v samosprávě, kdy býval radním, zastupitel Pardubic, podílel se na práci komise pro cestovní ruch a budování zahraničních vztahů města. Je členem představenstva společnosti EBA a. s., která provozuje letiště v Pardubicích. V letech 1994–2000 působil jako manažer v Pojišťovně České spořitelny, kde řídil komplexní programy a projekty v oblasti majetku a odpovědnosti občanů. Poté čtyři roky zastával funkci oblastního ředitele společnosti Generali v Pardubicích. Následně se rozhodl získat profesní a životní zkušenosti v zahraničí, proto s rodinou odjel do Velké Británie – zde pracoval ve společnosti First Somerset and Avon v Bathu, kde měl na starosti přípravu nových zaměstnanců. V letech 2006–2008 byl manažerem pobočky HSBC Bank plc. také v Bathu. Po návratu do České republiky se čtyři roky angažoval jako provozní ředitel společnosti zabývající se personalistikou v oblasti farmacie. Do konce roku 2011 působil také jako předseda představenstva společnosti Dostihový spolek a.s.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…