Ministerstvo trvá na vyšších platech ve vězeňství a justici

03.09.2013 15:05

Ministerstvo spravedlnosti trvá na navýšení platů zaměstnanců v justici a vězeňství. Návrh rozpočtu na příští rok, který pro justici vyčlenil 22,1 miliard korun, však s těmito změnami nepočítá. Přitom například civilním zaměstnancům Vězeňské služby se platy zvyšovaly naposledy v roce 2009 a příslušníkům ještě o tři roky dříve, sdělila ČTK mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Ministerstvo trvá na vyšších platech ve vězeňství a justici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Na nízké platy zaměstnanců justice upozorňuje ministerstvo dlouhodobě. Chtělo by je navýšit alespoň na úroveň srovnatelných pracovních pozic v nepodnikatelské sféře. Rovněž platy příslušníků Vězeňské služby by se podle něj měly přiblížit úrovni platů v ostatních ozbrojených sborech.

 

Původní rozpočtový rámec, který schválila vláda expremiéra Petra Nečase (ODS), počítal s tím, že ministerstvo spravedlnosti dostane v přístím roce na výdaje 21,2 miliardy Kč. Resort tehdy uplatnil takzvané nadpožadavky ve výši 3,7 miliardy korun. Ty měly vedle zvýšení platů zaměstnanců justice a příslušníků Vězeňské služby pokrýt například také výstavbu nového justičního areálu v Ústí nad Labem.

Ministerstvo nyní po Fischerovi žádá další dvě miliardy korun

Současný návrh ministra financí Jana Fischera sice pro ministerstvo spravedlnosti stanovil vyšší částku než v červenci, ministerstvo však upozorňuje na to, že k fakticky peněz nepřibylo. Fischerův úřad prý jen do nového návrhu zapracoval navýšení prostředků na platy soudců a státních zástupců v souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu, které původně opomenul.

Ministerstvo proto nyní po Fischerovi žádá další dvě miliardy korun. Jednou z priorit pro ně i nadále zůstává ústecký justiční areál. "V oblasti programového financování ponecháváme požadavek na výstavbu nové budovy pro Krajský soud v Ústí nad Labem ve výši 50 milionů a v dalších letech ve výši 800 milionů korun. Budova je v záplavovém území a její kapacita je nedostatečná pro umístěné složky," vysvětlila Čechová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…