Ministr Chovanec prozradil, jak chce vytlačit prostituci a drogy z Václavského náměstí

30.09.2014 11:10

Ministr vnitra Milan Chovanec se v pondělí večer v doprovodu kandidáta na primátora za ČSSD Miloslava Ludvíka prošel po Václavském náměstí a některých přilehlých uličkách. Chovanec pak zmínil konkrétní postup proti prostituci a prodeji drog, který v centru Prahy jen „kvete“.

Ministr Chovanec prozradil, jak chce vytlačit prostituci a drogy z Václavského náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po Václavském náměstí se prošli kandidáti do zastupitelstva z řad ČSSD. Tématem diskuze byl boj proti drogám a prostituci

Ministr Chovanec prozradil, že na Václavském náměstí byl vícekrát i v pozdější noční hodinu, ale některé „jevy“ nelze přehlédnout ani kolem osmé večerní. „Jde o lidi, kteří nabízejí prapodivné služby a prapodivné zboží, to je tu vidět na každém rohu. Václavské náměstí a střed města není bezpečnostně nejhorší částí Prahy, na druhou stranu je to výkladní skříň Prahy, chceme tady turisty, ale jim jsou tu často nabízeny drogy nebo služby typu různých kabaretů,“ řekl ministr vnitra.

„Už to ale měníme a měnit budeme dál. Je třeba primárně posílit policejní týmy Policie ČR ve spolupráci s městskou policií a protidrogovou centrálou a pravděpodobně i celníků. Trend, který jsme nastoupili před čtyřmi měsíci, budeme rozvíjet. Trestná činnost ve středu města není alarmující, na druhou stranu jevy, které tu jsou, nemůžeme přehlížet. Lidé, co tu nabízejí drogy, tady nemají co dělat a my je budeme tak dlouho obtěžovat a ptát se jich na to, co tu dělají, až se nám podaří je vytlačit,“ popsal Chovanec.

Stát podle jeho slov situaci řeší už v současné době. „Na Václavském náměstí jsou společné týmy městské policie a státní policie, ti lidé pracují v civilu, aby nebyli vidět na každém rohu. Situaci monitorujeme a problémy známe. Dealeři často drogu jen označí, kde je a vy si ji vybíráte v nějaké mrtvé schránce. Je potřeba zvýšit nápor na tyto lidi, aby pochopili, že je tu nechceme,“ dodal ministr vnitra Milan Chovanec.

Kandidát na primátora za ČSSD Miloslav Ludvík pak zmínil některé další věci, které jsou v kompetenci magistrátu. Jako například rekonstrukce Václavského náměstí. Připomněl, že základem je dohoda s městskou částí Praha 1. „Projekty existují, jsou schváleny a teď jde o to najít na ně peníze a začít je realizovat. To náměstí je nejkrásnější bulvár v Praze, jeden z nejkrásnějších ve střední Evropě a vypadá tak, jak vypadá…“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ludvík.

Často zaznívá i kritika starousedlíků z Prahy 1, že kvůli rušení nočního klidu nemohou spát. „To je nutné řešit, protože úplně stejnou váhu má právo na spánek jako právo na zábavu. Pánové, co vlastní různé kluby, je budou muset lépe odhlučnit a venku musí být pořádek. Není možné, aby v Dlouhé ulici byla bitevní zóna. To fakt musí skončit,“ řekl rázně.

A doprava v centru? „Z mého pohledu není úplně normální, že na Malostranském náměstí je parkoviště. Není úplně normální, že třeba do Karlovy ulice můžou auta. Vytlačovat dopravu z centra je nutné, jen se musí vytvořit systém pro zásobování a pro rezidenty, ale auta do jednoho z nejzachovalejších historických center v Evropě nepatří,“ uvedl Miloslav Ludvík, lídr ČSSD v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…