Ministr Herman: Jako kluk jsem se budil hrůzou, že na mě vjedou ruské tanky

29.12.2014 6:41

Vánoční svátky i na ně navazující volné víkendové dny využil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) k zodpovězení dotazů, které se mu postupem doby vršily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Nejnověji odpověděl na otázku, zda byl bývalý prezident Václav Havel opilec, nebo hrdina, a zda byl vzorem pro křesťany. Ministr a někdejší kněz beze strachu zodpověděl i na čtenářské dotazy nepříjemné, ba útočné.

Ministr Herman: Jako kluk jsem se budil hrůzou, že na mě vjedou ruské tanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Anketa

S kterým politikem byste nejraději slavili Silvestra?

3%
4%
0%
1%
0%
79%
0%
0%
hlasovalo: 106606 lidí

Podle Hermana byl Václav Havel vzorem pro všechny lidi, kterým jde o svobodu člověka a o lidská práva. Byl tedy vzorem i pro křesťany. „Pro své názory dokázal přinášet i osobní oběti,“ argumentoval ministr. Připustil, že žádný člověk není dokonalý, že všichni máme své silné a slabé stránky. „Měl jsem tu čest pana prezidenta Havla osobně znát a pokládám jej za jednu z našich nejvýznamnějších osobností přelomu 20. a 21. století,“ dodal Herman.

Odpověděl i čtenáři, který upozornil, že Daniel Herman byl veden v Protokolu registrace svazků agenturního a kontrarozvědného rozpracování pod krycím jménem Zdeněk, a to od 26. 11. 1981. Tazatele zajímalo, v čem přesně spočívala jeho spolupráce s komunistickou Státní bezpečností a zda spolupracoval s komunistickou kontrarozvědkou.

Ministr přiznal, že na něj českobudějovická StB od r. 1981 skutečně vedla svazek pod krycím jménem Zdeněk v kategorii PO, tedy tzv. prověřované osoby. „To znamená, že jsem byl sledován, občas vyslýchán, občas mi byla na ulici zcela bezdůvodně provedena osobní prohlídka, byl nám doma odposloucháván telefon, byl jsem zastrašován kvůli svým kontaktům se západním zahraničím a s židovskými a křesťanskými kruhy,“ popsal, jakou roli hrála Státní bezpečnost v jeho životě.

Po zásahu tajné policie byl propuštěn ze zámku

Na začátku 80. let byl po zásahu StB, což mu prý sdělila tehdejší ředitelka, propuštěn ze zámku Hluboká nad Vltavou, kde prováděl turisty. „Pak jsem nemohl dlouho najít zaměstnání, až jsem skončil jako pomocný dělník v Jihočeských pekárnách,“ posteskl si v odpovědi na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Celé odpovědi ministra kultury + možnost položit další dotaz:

Tajní střídali zastrašování se vstřícnější tváří

Přiznal, že předlistopadová tajná policie měnila komunikační taktiku: Zastrašování střídala s vstřícnější tváří a dokonce nabídkou „pomoci", např. při získávání zahraniční teologické literatury. „Jakoukoli formu dobrovolného kontaktu jsem samozřejmě kdykoli odmítl, a když jsem byl příslušníky StB např. odvážen ze zaměstnání, vždy jsem se snažil, aby o tom vědělo co nejvíce lidí,“ uvedl s tím, že tajné policii nikdy nepodepsal ani jediný papír. „Ani to, že o schůzkách nebudu mluvit, ani nic jiného,“ tvrdil Herman.

Vyšetřován prý byl kvůli svým zahraničním kontaktům

Estébáci jej prý, podle jejich vlastních slov, vyšetřovali především kvůli kontaktům s tzv. sionisty, což byli jeho příbuzní. Hermanův strýc byl jedním z posledních členů židovské obce v jižních Čechách. Tajnou policii zajímaly také Hermanovy kontakty s tzv. západoněmeckými revanšisty, což prý byli jeho příbuzní žijící v tehdejším Západním Německu a s tzv. nelegálními církevními strukturami.

„Negativní lustrační osvědčení pochopitelně mám. Bez něj bych nemohl např. tři roky (2010 - 2013) být ředitelem ÚSTR,“ dodal s tím, že negativní lustrační osvědčení předkládal rovněž prezidentu republiky při svém jmenování ministrem.

Církvi byla vrácena jen třetina toho, co jí bylo komunisty ukradeno

Herman neváhal odpovědět čtenáři, i když ten se do něj pustil pěkně zhurta. „Komunisti znárodnili a pravdoláskaři rozkradli! Vážený, co církvi nebo státu ukradli mí vnuci? Zločinec má být potrestán, komunisti, pravdoláskaři i vy musíte být jednou potrestán. A věřte, že jednou budete i vy stát u soudu bez obhájce,“ rozčílil se jeden z anonymních tazatelů.

Ministr Herman už 19. prosince reagoval na příspěvek na svém profilu, který negativně hodnotil, že stát či obce stále dávají peníze na opravu církevních staveb, jako jsou kostely či kláštery. Tehdy mimo jiné napsal: „Církve nic nedostaly, vrací se jim asi tak třetina toho, co bylo komunistickým režimem ukradeno. Za čtyřicet let komunistické samovlády stát nechal svévolně zpustnout celou řadu památek církevních i světských. Některé škody nepůjdou už nikdy napravit,“ a zdůraznil, že jde také o národní kulturní památky.

I vy budete stát před soudem Nejvyššího

Tentokrát se Daniel Herman nepustil do vysvětlování, ale rovnou uvedl: „Vážený pisateli, ano, nepochybuji o tom, že i já, ale i vy, budeme jednou stát před soudem Nejvyššího. Snažme se žít tak, abychom obstáli. Pokojné Vánoce vám i vašim blízkým,“ zní jeho vánoční přání.

Z ruských tanků jsem se probouzel strachem

Jeden z dotazů, který se na Hermanově profilu na webu ParlamentníListy.cz dočkal zodpovězení až tuto sobotu, se týkal srpna 1968. Čtenář projevil přání vědět, jak Herman prožil srpen 1968 a jak na něj vzpomíná. Ministr tehdy, jako pětileté dítě, bydlel s rodiči v Českých Budějovicích na Mariánském (tehdy Švermově) náměstí u velké křižovatky. „Ty tanky a obrněné vozy s bílými pruhy, které tudy při okupaci v r. 1968 projížděly, opravdu nešlo přehlédnout. Vydávaly tak velký hluk, že jsem jako malé dítě nemohl večer usnout a probouzel jsem se strachem, že na mě vjedou,“ zavzpomínal Herman v odpovědi čtenáři serveru ParlamentníListy.cz s tím, že to pro něj byly opravdu natolik silné zážitky, že si je bude pamatovat po celý život.

Pravicově orientovaný volič, soudě podle jeho přezdívky používané na webu, se ministra kultury ptal, co z české kultury nás nejvíce reprezentuje v zahraničí. „Podle mého názoru je to především česká hudba, např. Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, ale i dalších skladatelů,“ myslí si ministr.

Grantové komise na ministerstvu hodnotí i životaschopnost té které akce

„Proč nezavedete tržní hospodářství i do kultury?“ ptal se čtenář, který se podepsal jako „krissus“. Podle jeho názoru by pak umělci byli aktivnější. „A skutečné umění by se oddělilo od plev,“ domníval se čtenář.

Herman odpověděl, že tržní principy v mnoha ohledech v kultuře fungují. Dotace státu prý představují jen část z celkové mozaiky finančních prostředků, které jsou pro život řady kulturních aktivit potřebné. „Grantové komise, které se na Ministerstvu kultury přidělováním peněz zabývají, hodnotí právě i životaschopnost a dosah té které akce, o jejíž podporu se jedná,“ uvedl s tím, že by nebylo správné podporovat aktivity, o které by nebyl širší zájem veřejnosti.

Odpovídal jste mi jako prohnaný člověk, který si z lidí dělá legraci

Ministr odpověděl i na kritická slova jednoho ze čtenářů. Tomu se nelíbilo, jak Herman na jeho otázky odpověděl. „Vy jste mi odpovídal způsobem hodným buď žáka zvláštní školy, který nezná smysl napsaného, či způsobem člověka prohnaného, dělajícího si z lidí legraci,“ posteskl si čtenář, který také uvedl, že už nechce diskuzemi s Hermanem ztrácet čas. Přesto mu na závěr položil otázku: „Myslíte si, že způsob, jímž odpovídáte na dotazy zdejšího auditoria, je hodný ministra vlády České republiky?“ Ministr vyjádřil politování nad tím, že tazatel není konkrétnější. „Jak sám vidíte, já jsem k diskuzi připraven. Ale na tu musí být nejméně dva,“ uvedl a popřál nespokojenému čtenáři vše dobré do nového roku.

Proč odpovídáte až poté, co vyšel průzkum, podle kterého nejste moc populární?

Čtenářka Jana se přiznala, že Herman má její sympatie za to, že zodpověděl většinu dotazů. Podivila se ale tomu, že na ně začal odpovídat během vánočních svátků. Napadla ji souvislost s nedávno zveřejněným průzkumem popularity politiků, v němž Daniel Herman prý nebyl hodnocen nejlépe. „Má to nějakou spojitost? Protože je s podivem, že odpovídáte zrovna o svátcích. A nebo bez politiky nemůžete být?“ napsala čtenářka. Podle ministra je ale vysvětlení jednoduché. „Teď o svátcích mám konečně trochu více času, tak vyřizuji i věci, na které se prostě během nesvátečního období nedostanu,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…