Ministr Herman zúčtoval s Okamurou: V táboře v Letech umíraly děti

04.08.2014 21:30

Šéf resortu kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ostře zkritizoval předsedu hnutí Úsvit Přímé demokracie za jeho slova o romském táboře v Letech, který prý nebyl táborem koncentračním, ale pracovním, jak uvedl v anketě pro ParlamentníListy.cz. Herman proti tomuto tvrzení staví skutečnost, že v táboře umíraly i malé děti. Z tohoto pohledu jsou prý Okamurovy výroky za hranicí zdravého rozumu.

Ministr Herman zúčtoval s Okamurou: V táboře v Letech umíraly děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Každopádně co se týká koncentračního tábora v Letech, stačí se podívat na hřbitov v nedalekých Miroticích. Tam jsou desky se jmény obětí a mezi nimi je i mnoho malých dětí. Takže tvrdit o táboře, že to byl pouze pracovní tábor a že tam lidé umírali na základě vyčerpání a podobně? Mám konkrétní svědectví, že tam ty děti skutečně zabíjeli. Je to něco strašlivého. Myslím, že je třeba podívat se na historická fakta,“ prohlašuje ministr.

Celý komentář ministra Hermana si můžete přečíst ZDE

Teze o tom, že nešlo o koncentrační tábor a že tam lidé umírali na nemoci, které si do tábora přinesli sami v důsledku svého předchozího kočovného způsobu života, jsou podle ministra kultury za hranicí zdravé mysli. Základní souvislosti o umírání v táboře přitom zvládnou pochopit již děti na základní škole.

Herman ale ostře zkritizoval i všechny občany, kteří často říkají, že sice nic nemají proti slušným Romům, ale že by nebylo od věci ony neslušné někam pozavírat nebo deportovat. Podobné rasistické řeči podle ministra nelze tolerovat. A on sám proti nim hodlá bojovat, neboť je ministrem kultury, nikoli nekultury. Rasisté přitom mají jen silné řeči, ale skutečná řešení problému podle Hermana nenabízejí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…