Ministr Holcát chce prosadit řadu kroků - v demisi a bez sněmovny

15.08.2013 21:09

V případě, že skutečně dojde k rozpuštění Poslanecké sněmovny, nastane v Česku situace, kterou ve svých moderních dějinách ještě nezažilo. Vláda Jiřího Rusnoka v demisi bude moct předkládat návrhy zákonů Senátu a ten je možná schválí jako zákonná opatření. A podle informací České televize se zdá, že na ně skutečně dojde - v oblasti zdravotnictví. Ministr Martin Holcát chce prosadit řadu kroků.

Ministr Holcát chce prosadit řadu kroků - v demisi a bez sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát (uprostřed)

Ministr chce na prvním místě prosadit snížení poplatku za pobyt v nemocnici ze sta na šedesát korun. Stokorunu totiž označil za nepřijatelnou Ústavní soud ČR, a pokud by nebyla přijata nějaká nová zákonná úprava, přestaly by se poplatky za pobyt v nemocnici v dohledné době platit úplně. To by však znamenalo nemalý zásah do financování nemocnic.

„Holcátův resort dokonce zvažuje předložit senátorům návrh zákona, který by zvýšil platby státu pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané o pět a půl miliardy ročně. Z Úřadu vlády tak vůbec poprvé nepůjde zákon do dolní, ale rovnou do horní komory Parlamentu ČR. Předseda Senátu Milan Štěch připustil, že v Senátu by většinový hlas ČSSD oba návrhy podpořil. Peníze podle něj ve zdravotnictví schází kvůli zvyšování DPH,“ informuje ČT.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) má za to, že by zákonná opatření měla být použita jen tam, kde to nesnese odkladu. Jeho stranický kolega a předseda Senátu Milan Štěch ale tak přísný není. Již v dnešních Impulsech Václava Moravce na rádiu Impuls připomněl, že vše, co Senát schválí, bude muset na své první schůzi posvětit také nově zvolená sněmovna. A současné průzkumy ukazují, že to bude sněmovna s levicovou většinou. ČSSD dnes drží většinu i v Senátu a podle Štěcha je možné, že senátní zákonná opatření dolní komorou také projdou bez výrazných problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…