Ministr: Kalousek brečí, křičí a vzteká se. Protože jsme mu vzali hračku za biliony

24.09.2013 15:01

Zemanovci to „natřeli“ bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Ten totiž na svém facebookovém profilu členy strany SPOZ urazil, když zemanovce přirovnal nejenom ke sládkovcům, ale i hlinkovcům či henleinovcům. „Nedivím se, že je běsný. Zemanovci mu totiž sebrali hračku za x bilionů korun zvanou státní rozpočet,“ odrazil Kalouskův útok ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Ministr: Kalousek brečí, křičí a vzteká se. Protože jsme mu vzali hračku za biliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si všiml otevřeného dopisu místopředsedkyně Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Dity Portové. Ta totiž vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby nemlčel ke škrtům na kandidátkách.

„Od předsedy Zdeňka Štengla se přes média dozvídám, že ,čistí‘ SPOZ od lidí spojených s Mirkem Šloufem. SPOZ ti, dle jeho slov, pomáhal zakládat člověk, kterého přirovnává k (Ivovi) Rittigovi, (Romanu) Jurečkovi a dalším ódéesáckým kmotrům. Dovolila jsem si Mirkovi Šloufovi poděkovat a byla jsem odsunuta na čtvrté místo kandidátky,“ napsala Portová v úvodu dopisu a dál se mimo jiné Zemana jako čestného předsedy SPOZ otázala, proč bylo z plzeňské kandidátky vyškrtnuto až čtrnáct lidí.

Portová také uvedla, že se kancléř Vratislav Mynář a první místopředseda SPOZ Martin Nejedlý chovají ve straně jako „v eseróčku“. Dopis pak zakončila odkazem na píseň Tomáše Kluse „Za co, Pane Bože, za co?“.

Jen čtyři strany měly v názvu lídra

Exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale slova Portové viditelně velmi zaujala. Na svém facebookovém profilu dnes totiž napsal: "Čtu dopis Dity Portové a napadá mě: Jen 4 strany v našich dějinách měly v názvu lídra: sládkovci, hlinkovci, henleinovci a zemanovci.“

Na to ale pro ParlamentníListy.cz reagovala jak sama Portová, tak i třeba ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl.

„To snad ani nestojí za komentář. Pan Kalousek opět prokázal, že je mistrem zkratky, a to zkratky lživé, nadsazené a účelové,“ uvedla místopředsedkyně SPOZ Portová v e-mailu.

Lukl: Kalousek? Ten sedí na písku a brečí...

Ministr pro místní rozvoj v demisi a lídr kandidátky SPOZ v Jihomoravském kraji František Lukl pak použil v reakci na Kalouska ironii.

„Není se čemu divit, že je pan Kalousek běsný. Nikdo jiný než zemanovci mu totiž nesebrali hračku za x bilionů korun zvanou státní rozpočet. A tak sedí na písku a brečí, křičí, vzteká se, neboť dobře ví a konečně si uvědomil, že moc a sláva, jak polní tráva jest,“ uvedl Lukl v SMS zprávě, kterou zaslal ParlamentnímListům.cz.

Místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš v odpovědi zmínil, že když se Kalousek tak živě zajímá o korespondenci zemanovců, nebude to prý jediný dopis, který od nich dostane.

„Jsem velmi rád, že pan Kalousek věnuje svůj čas a pozornost korespondenci týkající se naší strany. Budeme mu v kopii posílat i další dopisy. Musím tak vyjádřit lítost nad tím, že na naší politické scéně nepůsobí žádní kalouskovci,“ sdělil Kruliš ParlamentnímListům.cz.

Připomeňme, že henleinovci byla vlastně Sudetoněmecká strana za první republiky, založená Konradem Henleinem. Neformálně je také označovaná právě jako henleinovci. Hlinkova slovenská lidová strana byla vedoucí silou válečného Slovenského štátu a sládkovci působili v novodobém porevolučním Parlamentu - byli to členové uskupení Sdružení pro republiku – Republikánské strany Československa. Předsedou této strany byl Miroslav Sládek.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…