Ministr z VV promluvil: Miliony bych už straně nedal. Je to džungle

02.12.2011 7:18

Před dvěma lety, když vstupoval do Věcí veřejných, jim ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský věnoval sponzorský dar ve výši 3 milionů. Dnes už by to neudělal. Zklamala ho politická "džungle" a skandály kolem Kristýny Kočí či ABL označuje za "brutální blázince". Kvůli nim chtěl partaj dokonce opustit. Zvítězila ale chlapská ješitnost. A tak zůstal.

Ministr z VV promluvil: Miliony bych už straně nedal. Je to džungle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský varuje před pádem eura

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský patří k jednomu ze zakládajících členů Věcí veřejných. V roce 2009 straně dokonce udělil nemalý dar. Věnoval jí coby sponzor tři miliony korun.

Více o VV ZDE

Dar? Už ne

"Teď už bych ty peníze nedal, je to větší džungle, než jsem předpokládal," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Politika a skandály Věcí veřejných jej zklamaly natolik, že dokonce uvažoval o tom, že ze strany vystoupí.

Chtěl odejít. Ješitnost zvítězila

"Bylo období, kdy tady byl ten brutální blázinec, kdy jsem o odchodu uvažoval," dodal. Za "brutální blázinec" podle svých slov označuje například kauzy s nahrávkami Kristýny Kočí nebo aféru kolem sponzorství někdejší Bártovy bezpečnostní agentury ABL.

Dále čtěte:
Ministr Jankovský: Úpravy novely jsou pro stát Pyrrhovým vítězstvím
MMR: Novela zákona o veřejných zakázkách není v chaosu

Proč se ale rozhodl ve Věcech veřejných zůstat? "Částečně to byla má chlapská ješitnost, na ministerstvu mám rozdělanou řadu projektů, byla by škoda to opustit," uvedl Jankovský.

Bez peněz nemáte na cukrátka. Nezvolí vás

Ten do VV vstoupil ne proto, aby udělal politickou kariéru ve vládě. "Véčka byla jednotná a akční. Má představa byla, že budou působit na magistrátu. Věděl jsem, že v politice se nic neudělá bez peněz, řeči, že je to jenom o velkých myšlenkách, nejsou pravdivé. Bez peněz volby neuděláte, do Poslanecké sněmovny se nedostane strana, která nemá peníze tu na nějakou veselici, tu na cukrátka, která rozdává lidem," vysvětlil ministr.

Nechce prý Čechy snižovat na ty, kteří by se rozhodovali na základě populistických kroků politických stran, rozhodně však k jejich rozhodování přispívají i ty.

Bezpohlavní partaj

Právě nedostatek peněz byl ale podle něho i jedním z důvodů, proč neuspěla jeho předchozí partaj, SNK-ED. "SNK-ED byla strana složená ze dvou uskupení, fungovala bezpohlavně," zavzpomínal ministr. Jeho bohatá politická historie sahá ale ještě dále. Dříve, než vstoupil k SNK-ED, totiž působil i v ODA.

V ODA byli chytráci. Možná jich bylo moc

"V ODA byla spousta chytrých lidí. Možná jich tam bylo až moc. Bylo tam také více názorových proudů, byl jsem tam hrozně rád," zavzpomínal Jankovský. Na to, zda byl v ODA raději než ve Věcech veřejných, ale odpověď neměl. "To se nedá srovnat, to byla úplně jiná doba," zhodnotil zpětně.

Dále čtěte:
Jankovský: Zákonem o veřejných zakázkách chceme zlepšit férové a otevřené zadávání
Ministr Jankovský: Úpravy novely jsou pro stát Pyrrhovým vítězstvím
MMR: Novela zákona o veřejných zakázkách není v chaosu

A jak predikuje vývoj VV? Mohou - i kvůli skandálům, s nimiž se potýkaly - skončit podobně jako právě ODA?

Obhroublost zvítězila

"Teď je politická situace úplně jinde než za doby ODA, politika je více obhroublá. Obecně mohou mít ale VV podobný problém jako ODA, SNK-ED a další malé strany. Rychle vylétnou nahoru, někdy od nich lidé očekávají něco jiného, než začnou dělat. Navíc mají malé jádro, mohou rychle spadnout dolů," posteskl si ministr pro místní rozvoj.

Na to, jak se do funkce, v níž je bezmála půl roku a jako jeden z mála se dosud nepotýkal s jakýmkoliv skandálem nebo aférou, vzpomíná ale jako na noční můru.

Ministrování se bránil. Neúspěšně

"Nejsem klasický politik, ve Véčkách, předtím i v ODA, jsem psal ekonomické programy, nikdy jsem nebyl v žádné politické funkci. Zní to jako hrozné klišé, ale já jsem opravdu vůbec  nechtěl být ministrem. Došlo k tomu proto, že kolegyně Karolína Peake (současná vicepremiérka pro boj s korupcí, pozn. red.) funkci v jisté fázi odmítla. O ministrování jsem se dozvěděl ve 23 hodin večer, šel jsem si zakouřit, vyčistit zuby..a v tu chvíli mi volali, že potřebují, ať nastoupím," vysvětlil kuriózní atmosféru, v níž se o nové funkci dozvěděl.

Dále čtěte:
Ministr Jankovský: Úvěry na výstavbu nájemních domů dostaly zelenou
MMR: EU nám stovky miliard nezadržuje
Ministr Jankovský: Venkov potřebuje evropské peníze

A co se mu v ní dosud podařilo? "Za úspěch považuji deregulaci nájemného, novou koncepci bytové politiky, program Panel, v rámci něhož jsme získali miliardovou dotaci nebo zákon o veřejných zakázkách," řekl ParlamentnímListům.cz ministr.

Jankovský, odstup, vyzývá Janeček

Právě za zákon o veřejných zakázkách byl přitom v nedávné době pranýřován Nadačním fondem proti korupci Karla Janečka. "Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský by měl co nejrychleji odstoupit. Připravil špatný zákon o veřejných zakázkách," napsali začátkem listopadu ve svém prohlášení představitelé NFPK.

Dále čtěte:

Jankovský: Personální situaci pozorně monitorujeme

Ministr Jankovský: Venkov potřebuje evropské peníze

Podle Jankovského jsou ale jejich nařčení zcela nepravdivá. "Kritizovali mě za to, co v zákoně není. Přitom zákon má stovky stran, návrh pana Janečka má strany dvě. Od nikoho jiného jsem podobnou kritiku neslyšel. Současná kritika se týká toho, že neexistuje férová soutěž. Právě moje změny by měly k férovosti přispět," vysvětlil Jankovský. Důvod k rezignaci tak nevidí.

Kamil Jankovský je český podnikatel a politik, od července 2010 ministr pro místní rozvoj České republiky. Po vystudování Fakulty stavební ČVUT v roce 1983 pracoval ve stavebnictví. Roku 1993 začal podnikat ve společnosti Phar service, podnikající ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu, kde se stal ředitelem. V roce 1996 ve společnosti získal nadpoloviční podíl. Je ženatý a má dvě děti.

V roce 1994 vstoupil do ODA, v roce 2002 se pak stal členem Evropských demokratů. V letech 2002 - 2006 byl zastupitelem na Praze 10. Jako člen SNK ED kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2010 na kandidátce strany Věci Veřejné, ze čtvrtého místa na kandidátce se však do parlamentu nedostal. Před neuskutečněnými sněmovními volbami v roce 2009 straně Věci Veřejné věnoval sponzorský dar ve výši 3 milionů Kč.

13. července 2010 byl jmenován ministrem pro místní rozvoj ve vládě Petra Nečase.

Dále čtěte:
Hulinský: Pane ministře Jankovský, neplakejte nad rozlitým mlékem a hledejte řešení
Ministr Jankovský: Úvěry na výstavbu nájemních domů dostaly zelenou
MMR: EU nám stovky miliard nezadržuje
Ministr Jankovský: Venkov potřebuje evropské peníze

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…