Ministr zdravotnictví žádá sedm a půl miliardy navíc. Rusnok ho krotí

03.09.2013 13:17

Ministr zdravotnictví a Martin Holcát hodlá senátorům předložit ke schválení zákonné opatření, které má zavést poplatek za den v nemocnici na šedesát korun. Podle informací České televize však souběžně s tím navrhuje zvýšení poplatků plateb státu zdravotním pojišťovnám. V maximální variantě by mělo jít dokonce o sedm a půl miliardy korun. Premiér v demisi Jiří Rusnok ale jeho představu značně osekal. To však není jediná věc, o kterou vedou ve vládě spor.

Ministr zdravotnictví žádá sedm a půl miliardy navíc. Rusnok ho krotí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Martin Holcát

Ministr Holcát hodlá senátorům předložit tři varianty, ta nejskromnější počítá s přísunem 3,7 miliard do zdravotnictví, ta nejambicióznější žáda až sedm a půl miliardy. Premiér Jiří Rusnok k tomu poznamenal, že zdroje nejsou neomezené a resort nemůže počítat s tím, že daňoví poplatníci vždy všechno zaplatí.

Schodek se prohloubí především kvůli zdravotnictví, říká Fischer

"Jsem spíše pro nižší variantu. Jde totiž také o to, aby si rezort uvědomil, že zdroje státu nejsou bezedné a je nutné se smířit se systémovým řešením v oblasti výdajů na zdravotnictví," zmínil Rusnok s tím, že je připraven o návrhu dál jednat. "Já vím, že je to složité, ale zase vychovávat rezort tím, že to přece vždycky daňoví poplatníci zaplatí, to není správné," dodal premiér v Interview Daniely Drtinové.

Ministr financí Jan Fischer za přijatelnou považuje pouze variantu počítající se 3,7 miliardami a dodává, že především kvůli tomuto navýšení hodlá jako ministr financí předložit rozpočet s vyšším schodkem, než plánovala předchozí vláda.

Zároveň však stále ještě existuje možnost, že zákonné opatření nebude senátorům předloženo. Nevyloučil to premiér Jiří Rusnok, který zaznamenává, že se z této otázky stává stále výraznější politikum, pročež by o něm měla rozhodnout až příští sněmovna. Spor se totiž vede také o to, zda je třeba stanovit maximální počet dní, po který by pacienti zmíněných 60 korun platili. Ministr Holcát není stanovení limitu příliš nakloněn, premiér by ho uvítal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…