Ministr zemědělství o Andreji Babišovi, o svém otci i o tom, co provedl s církevními restitucemi

16.10.2013 14:26

Bude zajímavé sledovat Andreje Babiše, zda si skutečně udrží distanc od resortu zemědělství, říká pro ParlamentníListy.cz ministr Miroslav Toman, který miliardáře ze svého působení v potravinářství zná. Toman, který kandiduje v Ústeckém kraji do sněmovny za SPOZ, rovněž sdělil, jak se jeho resort vypořádává s církevními restitucemi.

Ministr zemědělství o Andreji Babišovi, o svém otci i o tom, co provedl s církevními restitucemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Jak jste nervózní z výsledků voleb? A vůbec, jak se na volby těšíte?

Na volby se těším, neboť odpadne jedna část mého pracovního vytížení, budu mít více volna.

A jak vidíte preference, které nyní SPOZu vycházejí?

Jsem životní optimista, takže věřím, že SPOZ uspěje. Ale záleží samozřejmě na voličích, jak se rozhodnou.

A situace uvnitř strany je jaká?

Situace uvnitř SPOZu se mi obtížně komentuje. Jsem nestraník, takže se neúčastním žádných grémií, zasedání představenstva. Domnívám se však, že šlo o nenaplněné ambice některých členů. Takhle to alespoň čtu zvenku. Je to opravdu boj, neboť SPOZ je mladá strana a jde o boj mezi lidmi s neuspokojenými ambicemi. Jde možná i o dozvuky minulosti. Nevnímám to však tak, že jde o něco špatného. Za SPOZ kandiduji jako nestraník, expert, odborník na zemědělství. Kdybyste se mě zeptal na cokoliv ze zemědělství, dokážu hovořit hodiny, vnitřní věci strany však nechci komentovat. Vnímám to tak, jak jsem řekl – jde o nesplněná očekávání některých členů, nenaplněné ambice, osobní animozity.

Volby se nezadržitelně blíží. Jaký je váš hlavní politický cíl, dalo by se říct předvolební slib?

Slib je celkem jednoduchý. Je důležité změnit v konkrétní činy to, co se dnes slíbí. To se musí splnit. To je důležité za mě. Pouze takhle pak můžeme přesvědčit občany, že tu politiku myslíme vážně, že to není proklamace. Samozřejmě pak jde o to, o čem se bavíme v té obecné rovině - snížení DPH na deset procent na léky, potraviny, přímá volba starostů atd. Nechci říkat jednotlivé body programu, ale slibuji, že to, co slíbím, se snažím splnit, nebo splním. Navíc je to moje denní práce. Dal jsem si prioritu vyřešit povodně, tzn. odškodnění – splnili jsme. Dalším cílem bylo dotažení rozpočtu a vyplacení podpor na některé druhy hospodářských zvířat – splnili jsme.  Postavili jsme rozpočet na příští rok tak, aby zemědělci měli jistotu – to jsme také splnili. Společná zemědělská politika je věcí Bruselu, nyní čekáme na prováděcí předpisy, ale myslím, že než skončím, budou na stole. Zemědělci tak budou mít až do roku 2020 jasno.

Jaký nejlepší a nejhorší zážitek jste v ministerském křesle zažil?

Nejhorším zážitkem pro mě bylo to, v jakém stavu ten resort byl, kdo a jak to řídil a jaká byla odbornost lidí na některých pozicích. To nejlepší je však také o lidech – že jich tady je spousta, která se dala použít na tu odbornost a kteří dokonce chtějí pracovat.

Váš tatínek byl ministrem zemědělství. Hodily se některé jeho zkušenosti, co Vám kdy vyprávěl? Co na Vaše ministrování říká?

Musím říct, že zkušenosti mého otce, co se týká ministrování, se mi nehodily prakticky vůbec. Je úplně jiná doba. Co se mi hodilo, to je však ta jeho výchova, to, že se pohybujeme v oblasti zemědělství, celá rodina. Otcův bratr byl zootechnik, otec byl zootechnik. Netahal mě nikam do úřadů a mně pomohlo, že mi nechal normální vývoj. Já také začínal jako zootechnik. Nejvíc mně však pomohlo to, že se mohu na ten jeho názor ptát, je nejtvrdším kritikem mé práce.

Byl se za Vámi na ministerstvu podívat?

Ano, byl tady. Byl tady společně s panem docentem Čubou, přišli mi říct některé názory. Po čtvrt hodině odešli. Bylo to zkrátka pracovní jednání.

Pojďme k potravinám. O podpoře českých potravin se často mluví, není to ale jen mediální hra?

Ne, to skutečně ne.

Jak to ale poznám, přijdu-li do samoobsluhy, že někdo podporuje českou potravinu?

Co se týká mě a mé snahy, tak každý, kdo mě zná a podívá se deset let zpátky, tak uvidí, že jsem nacionalista a podporuji a prosazuji české potraviny. Stál jsem u začátku Klasy, Regionální potraviny a byl jsem i u toho, kdy vznikla značka Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou. Podporuji kvalitní české potraviny, snažíme se již o to několik let a myslím, že se nám to daří. Došlo i k zintenzivnění kontrol na maso, na všechny možné výrobky, zaměřujeme se i na ty tuzemské výrobce, včetně řetězců a výrobců – je to jedna z mých priorit. Vypsali jsme novou soutěž na Klasu, s tím, že tu billboardovou kampaň chceme změnit. Chceme dělat podporu prodeje, chceme více pomoci výrobcům. Děláme vše pro to, aby to fungovalo. Nyní prosazujeme, aby i v tom pultovém zboží byl označen výrobce, bylo tam napsáno, co to obsahuje, kdo to vyrobil – konkrétní a přesná adresa výrobce. Ne jen, že je tam napsáno „vyrobeno v EU“, ale přesná adresa, šarže.

Co se dá podle ministra zemědělství očekávat od vstupu Andreje Babiše do politiky?

Já Andreje Babiše mohu hodnotit jako podnikatele. Znám jej jako velmi úspěšného podnikatele, člověka, který ví, co chce, má nějaký směr. Z hlediska politiky jej neznám, nyní jej teprve pozoruji. Bylo pro mě velkým překvapením, že se na ni vrhnul. Čekám, jak to dopadne.

A Vy jako ministr – nevnímáte v případě Babišova úspěchu možný konflikt zájmů, s ohledem na to, v čem Andrej Babiš podniká?

Nepředpokládám, že by se Andrej Babiš dostal do konfliktu zájmů tím, že by obsadil Ministerstvo zemědělství. Jak jsem četl, chce být případně ministrem financí. Počkal bych, až bude po volbách, je nutné to sledovat a hlídat, aby se pan Babiš do střetu zájmů nedostal. Ale to platí obecně u všech lidí, dopředu bych to nechtěl soudit.

A nemáte z toho obavu?

Je to pro mě překvapení a budu to s velkým zájmem sledovat. Budu sledovat, jak se pan Babiš bude v politice pohybovat.

Je Andrej Babiš chlap, kterému se dá věřit?

Co jsme si s panem Babišem řekli, to vždy platilo. Nejsem s ním ale zase tak v pravidelném kontaktu. Jednou za měsíc, za dva se potkáme. Vyměňovali jsme si názory na společnou zemědělskou politiku.

Církevní restituce jsou tématem, které se velmi významně dotýkají Vašeho resortu. Jste na ně naštvaný?

Mně nevadí církevní restituce jako takové. Mně vadí ten systém, jakým způsobem se to začalo vydávat, ten velký tlak na státní úřady. Vadí mě ta debata o tom, zda má být zveřejňováno, co se vydá a co se nevydá. Měl být výčtový zákon, kde by bylo naprosto přesně napsáno, podle kategorií, co se vydá. Dnes bychom se nedostali do žádných problémů. Bylo by to ohodnoceno, bylo by jasné, co se může vydat, co nikoliv. Mohly se tyto věci udělat výčtově.

A jak se to dotýká Vašeho resortu?

Žádosti se přijímají na Lesích ČR a na Státním pozemkovém úřadě. Tato žádost se posuzuje, vyhodnocuje. My ztrácíme čas, musí se dělat geometrické plány, smlouvy, je to náročné pro aparát, lidé se dostávají pod tlak. Dovolili jsme si zveřejnit všechny žádosti, co se bude vydávat, je to věc veřejná, aby se lidé mohli vše dozvědět. Aby se k tomu zkrátka mohli lidé vyjádřit.

Řekněte nám Váš názor na pana prezidenta Miloše Zemana a premiéra Jiřího Rusnoka? Co pro Vás znamenají?

Pana Rusnoka si velmi vážím. A to hned z několika důvodů – je odborník, profesionál, má jasný cíl, jasnou vizi, ví, co chce, je velmi přísný, striktní na dodržování pravidel. Vůči sobě i vůči nám. Vyžaduje naprostou odbornost, jasná stanoviska. Je to člověk, kterého si můžu vážit. Prezident Zeman je velmi silná osobnost, na diskuzi s ním musí být člověk velmi dobře připraven, je to vrozený analytik, má vysokou míru předvídavosti, vytříbené logické myšlení, dokáže vystihnout během několika vteřin problém, okomentovat ho a navrhnout řešení. Je to člověk, kterého si vážím ne proto, že je to prezident, ale právě kvůli těmto vlastnostem. Má řadu znalostí z řady oborů, má velkou autoritu. Samozřejmě že umí být sžíravě kritický. Když reaguje na nesmysly, umí to přesně vystihnout – a to se mi na něm líbí.

Co jste mimochodem říkal na aféru slečny Zemanové na sex párty?

Mně to přijde celé nesmyslné, vůbec se tím zabývat. Neumím vyhodnotit, zda tam slečna byla, nebo nebyla. I kdyby tam byla, má na to nárok. Jestli někdo soudí osmnáctiletou slečnu, tak ať mi řekne, co sám dělal v osmnácti letech. Ať jsou lidé rozumní. Jenom chtěl být zřejmě někdo zajímavý, na úkor pana prezidenta a jeho rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…