Ministryně Jourová by měla vyčistit ten chlív, jinak turisté zase zapláčou

03.04.2014 9:36

Krachy cestovek, podvedení klienti bez peněz, žaloby, soudy. To může opět a možná ještě více než loni doprovázet právě odstartovanou turistickou sezónu. Proti sobě totiž stojí dvě zákonné úpravy, jejichž nesoulad by mohl pobídnout spekulanty a podvodníky k nekalému jednání. Ministerstvo pro místní rozvoj prý vše řeší. Nicméně pro účastníky letošních zájezdů by mohlo být pozdě.

Ministryně Jourová by měla vyčistit ten chlív, jinak turisté zase zapláčou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Začala turistická sezóna. „Opravdu hoří. To není poplašná zpráva. Od začátku roku platí dva různé zákony pro organizování zájezdů. Podle nového občanského zákoníku mohou pořádat zájezdy i jednotlivci nebo organizace, které nejsou cestovními kancelářemi, ale podle stále platného zákona o některých podmínkách v podnikání v cestovním ruchu tak mohou činit jenom cestovky. Noví podnikavci si už vyhlédli vzdálené lukrativní destinace, kde se cena zájezdu bude blížit padesáti tisícům. Přitom se vůbec netrápí s pojištěním proti svému krachu, protože nikde není stanoveno, v jaké výši se mají pojistit, když nejsou cestovní kanceláří," řekl ParlamentnímListům.cz majitel důvěryhodné pražské cestovní kanceláře. Nepřál si být jmenován, aby mu potrefení úředníci neházeli klacky pod nohy.

Opravdu už hoří

Nedávný klubový den Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) byl velmi bouřlivý. Jednali na něm zástupci cestovních kanceláří za přítomnosti lidí z Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Hlavně ministerští úředníci byli prý zabetonovaní jako jaderný reaktor v Černobylu. „Bylo vidět, že neví, kudy kam," sdělil v SMS účastník jednání. Ostatně ACK ČR jmenuje na svých stránkách jako jeden z klíčových problémů právě nesoulad nového občanského zákoníku se zákonem č. 159/1999 Sb., což je ten o některých podmínkách podnikání v cestovním ruchu.

Předseda asociace Viliam Sivek je velmi diplomatický. „Zákony se bijí hlavně v názvosloví. Nicméně se to řeší a je připravena novela zákona č. 159/1999 Sb. Měla by jít do Legislativní rady vlády a tento nesoulad by měl být napraven," řekl s tím, že inkriminovaný odbor MMR a ministerští úředníci vůbec by se měli více opírat o profesní sbor, tedy podnikatele, a čerpat poučení z jejich problémů. „Bohužel tomu tak v minulosti nebylo. Naše připomínky nebyly brány na zřetel. Odbor může mít asi třináct lidí a novou paní ředitelku jsme viděli jednou. Oni zatím ale neměli možnost realizovat nové plány. Za novou ministryní podnikatelský sektor stojí, ona ví, co dělá a tyto problémy zdědila," dodal s tím, že vše ukáže praxe.

Otázky na ministerstvo

Již před tím se ParlamentníListy.cz zeptaly MMR na několik otázek. Mezi nimi byly i tyto: Jak se MMR postaví ke stížnostem zákazníků, případně k žalobám na Českou republiku, že má ČR souběžně platné dva zákony k pořádání zájezdů, které jsou v některých paragrafech protichůdné? Do kdy dá MMR do souladu svůj zákon č. 159/99 Sb. s novým občanským zákoníkem, který je účinný od začátku roku, a patřičnou evropskou směrnicí, která je platná od roku 1990, když turistická sezóna začala? Nový občanský zákoník zrušil pojem „cestovní kancelář“ a konečně i pojem „cestovní agentura“ a zavedl přesně podle evropské směrnice pojmy „pořadatel zájezdu“ a pojem „zprostředkovatel zájezdu“. Znamená to, že pořadatelem zájezdu může být i jiný subjekt než cestovní kancelář? Jaký předpis se vztahuje na pořadatele zájezdu, který není cestovní kanceláří, pro pojištění své platební neschopnosti? Pořadatelem zájezdu se může podle paragrafu 2523 občanského zákoníku stát i zprostředkovatel. Znamená to, že i nepojištěné dnešní „cestovní agentury“ budou pořádat zájezdy? Jak a čím ručí zákazníkovi?

Mluvčí MMR Radce Burketové, jak napsala, spadly otázky nejdříve do spamu, ale pak je našla a předala příslušným kolegům. Následně ještě napsala, že jí toho do spamu padá více a problém již řeší oddělení informačních technologií. „Po konzultaci s příslušným odborným útvarem vás informuji, že v plánované novele zákona dojde ke sjednocení terminologie s novým občanským zákoníkem. Případná věcná změna je v řešení. MMR požádalo o výklad § 2523 předkladatele nového občanského zákona – Ministerstvo spravedlnosti. Na základě tohoto výkladu bude následně posouzeno ze strany MMR opodstatnění zapracování zmíněných témat," napsal Marek Ženkl z odboru komunikace MMR.

Prostor pro podvodníky

Odboru cestovního ruchu MMR nyní šéfuje Margit Beníčková. Všichni ostatní úředníci včetně ministerského právníka tam ale již delší dobu vysvětlují, jak něco nejde, za což pobírají plat. To se stalo dříve s problémem novely zákona o cestovním ruchu. Úředníci ji dlouhou dobu nepovažovali za nutnou, ale přesto byla po krachu některých cestovek připravena. Ostatně i nyní z Ženklovy odpovědi vyplývá, že se problémem, na který bylo možné se připravit již dříve a jenž nastal začátkem roku, MMR začalo zabývat až teď, asi po dotazech ParlamentníchListů.cz, protože požádalo Ministerstvo spravedlnosti o výklad.

„Jsou na MMR vůbec legislativci a odborníci na cestovní ruch, kteří si vyhodnotili díry v zákoně 159/99 Sb. a jejich důsledky v podobě `černých cestovek`, jejich účelových krachů a tím podvádění zákazníků? Stačí se jen začíst do článků na internetu `Krachy cestovek` a uvidíme, že opravdu hoří! Pokud MMR rychle nevydá pravidla pro nové organizátory zájezdů, kteří nejsou cestovkami, je to další nový prostor pro podvádění zákazníků," bije na poplach výše zmíněný majitel cestovky.

Budou krachy pokračovat?

O problémech na poli cestovního ruchu a zklamaných klientech, kteří pláčou nad svými penězi, jichž možná navždy pozbyli, napsaly ParlamentníListy.cz už nespočet článků. S novou sezónou se problém nevyřešil, ba ještě další přibyly. Na serveru Krachycestovek.cz kvůli tomu dříve vyšel i seriál Dovolená bez cestovky, kde jsou celkem zasvěcené rady, jak se nesnázím vyhnout. Jeden případ zkrachovalé cestovky za všechny: Cestovní kancelář BG Travel, která vyhlásila úpadek předloni v červenci, dosud dluží stovkám klientů zaplacené peníze. Cestovka byla silně podpojištěna na škodu pouhých 120 000 korun. Jen náklady na návrat bezmála tří set klientů kanceláře ze zahraničí přesáhly půl milionu korun.

S touto cestovkou si zakoupila zájezd k moři do Bulharska rodina Moniky Lazíkové z Frýdku-Místku. Lazíková vychovává dvě děti s dýchacími problémy a lékaři doporučili, že by jim mohl mořský vzduch výrazně pomoci. Kvůli krachu zmíněné cestovky rodina nikam neodjela a nedostala ani korunu nazpět. Lazíková již dříve vzkázala, že by peníze měli zaplatit konkrétní poslanci a úředníci. A jak to tak vypadá, krachy cestovních kanceláří budou pokračovat. Ministryně Věra Jourová by se s tím měla podle zmíněného podnikatele popasovat a brzdy či neschopné úředníky ze svého ministerstva rychle vymést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…