Ministryně Válková kvůli této akci zrušila i zahraniční cestu. „Muklové" uspořádali unikátní výstavu

08.07.2014 21:33

„Je to poprvé po 40 letech, kdy projevila státní správa zájem o to, spolupracovat na něčem s Jazzovou sekcí. Toho si velmi vážíme,“ řekl na úvod vernisáže výstavy nazvané Z minulosti do přítomnosti českého vězeňství (1850-2014) šéf Jazzové sekce (JZ) Karel Srp. Jak dodal, všem režimům a představitelům státní moci jakoby v minulosti dávnější i nedávné JZ zřejmě něčím vadila.

Ministryně Válková kvůli této akci zrušila i zahraniční cestu. „Muklové" uspořádali unikátní výstavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Srp a Helena Válková

„Zdá se však, že tentokrát se to začíná lámat. V minulosti nikdy neprojevil o naše aktivity zájem ani ministr kultury – tentokrát, krátce poté, co byla jmenována nová vláda, se nám ozval. A ani ne šest týdnů po nástupu do křesla ministryně spravedlnosti se s námi spojila i Helena Válková. Projevila zájem o výstavu o českém vězeňství, i když v té době jistě nevěděla, co dělat ve své funkci dřív,“ poznamenal dále Karel Srp. Kdo jeho osud zná, ví, že to je muž, který byl v minulém režimu politickým vězněm, takže měl možnost situaci v českém vězeňství poznat na vlastní kůži.

Na každý pád ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) kvůli tomu, aby se mohla zúčastnit slavnostního zahájení výstavy v Pálffyho paláci, nakonec posunula i zahraniční cestu. Zato se dočkala uvítání hned u brány, kde obdržela kytici květů, byla provedena zahradou (Pálffyho palác se nachází pod Pražským hradem).

Cíle vězeňství se neliší - stejné dřív jako nyní

„Jsem velmi ráda, že jsem se zahájení unikátní výstavy, která dává možnost nahlédnout do toho, jak se české vězeňství u nás vyvíjí, mohla zúčastnit. Vzhledem k tomu, kolik problémů vězeňství s sebou obnáší i v této době, kdy existuje i celá řada jiných trestů, včetně těch alternativních, je však dobré mít před sebou sondu do toho, jak tomu bylo v minulosti. Cíle by se totiž zásadně lišit neměly – stejně jako kdysi, i nyní jde o to, aby z vězně byl po výkonu trestu když ne vzorný občan, tak alespoň ten, kdo už dále trestnou činnost nepáchá,“ konstatovala ministryně.

Nutno dodat, že výstava v Pálffyho paláci bude pro veřejnost zahájena až 9. července a ukončena 5. září, záštitu nad ní převzal prezident republiky Miloš Zeman. Lákadlem, proč se na ni přijít podívat, mohou být jak vězeňské mundúry v průběhu desetiletí (zobrazuje období od roku 1850), tak například skutečné lano Jiřího Kajínka, po kterém utíkal kdysi z věznice na Mírově, či svěrací kazajka a další předměty, které vznikly rukama odsouzených vězňů za mřížemi. Některé jsou pozitivní a zcela jistě by našly své kupce, jiné ukazují na to, že ne každý vězeň myslí na svoji nápravu, ale spíše zaměstnává mysl tím, aby z věznice mohl odejít ještě před vypršením trestu.

Vězni se měli paradoxně lépe za Rakouska-Uherska než mnohdy později

„Je třeba připomenout, že již za Rakouska-Uherska byli vězni u nás vyučováni – týkalo se to těch do 35 let a negramotných. Během výkonu trestu tak mohli získat základy vzdělání – jak dokládají i knížky, co tu jsou k vidění. Mezi učebnicemi nechyběla Bible, ale třeba ani zeměpis. Již v té době bylo zřejmé, že se objevovaly snahy o to, aby vězení neplnilo jen funkci represivní a ochrannou, ale pomohlo vést provinilce k nápravě a snižovalo možnost recidivy jeho činů,“ prozradil Aleš Kýr, vedoucí kabinetu historie a dokumentace Vězeňské služby.

Vězeňský Times na Pankráci. I to je součástí nápravy...

Bez zajímavosti zcela jistě nelze nechat fakt, že současní vězni vydávají své časopisy, z nichž stojí za zmínku například Pankrác Times. Samotné vydávání časopisů má i svoji historii už od 30. let minulého století. V 50. letech však dozorovali nad jejich obsahy politici. Výstava sice nabízí k vidění spíše časopisy oficiální, vydávané Vězeňskou službou, přesto i v nich může laik naleznout mnohé věci, které možná ani netušil. Koneckonců – vězeňství nepatří do oblasti, kterou by kdokoli toužil dobrovolně navštívit.

Své o tom ví i šéf Jazzové sekce Karel Srp. Před časem při zmínce o tom, jakou výstavu chystají, prozradil ParlamentnímListům.cz některé osobní zkušenosti z vězení. Mimo jiné například propracovaný psychologický nátlak. „Stačí týden a bez jediné facky vás přinutí k tomu, že podepíšete smrt vlastní matky,“ řekl natvrdo.

Výstava „Z minulosti do přítomnosti českého vězeňství (1850 – 2014)“ proto má za cíl zdůraznit řadu neznámých aspektů z oboru vězeňství. Není rozsáhlá, přesto je poměrně přesnou sondou.

Iniciativa od muklů?

„Chtěli jsme, aby iniciativa vzešla zdola, od nás bývalých muklů, a ne ze strany státní správy. K našemu překvapení jsme se dočkali ohromného zájmu tentokrát poprvé právě státní správy a seznámili se s vynikajícími historiky z oblasti vězeňské správy z generálního ředitelství, bývalými prokurátory, soudci a bachaři. Nebereme to už nijak ideologicky jako tehdy, když jsme za totality seděli, ale bereme to jako způsob technologie moci, která byla tehdy a existuje i dnes,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Karel Srp.

Podklady k výstavě, která bude veřejnosti otevřena ve středu, tedy zítra, připravili odborníci z Kabinetu dokumentace a historie Akademie vězeňské správy ČR.

Není o jednotlivých případech, ale zabývá se, jak Karel Srp naznačil, systematikou vězeňství od roku 1850 po současnost.

Psychologické nátlaky jsou v každém režimu

Vystavené fotografie ukazují, jak to ve vězení vypadá, skutečný život tam však podle Karla Srpa sestavují až charaktery lidí, kteří se tam na jednom místě sejdou v izolaci od ostatní společnosti. „Je těžké se sžít, zejména, jste-li ve vězení poprvé, se zloději, lháři, pedofily a vrahy, se spodinou společnosti. Přesto s nimi tam ale musíte žít, sdílet s nimi záchod a veškeré prostředí. Za normalizace se to používalo i k nepřímému násilí,“ popsal. Doplnil pak i to, co každý tuší. Že psychologické metody nátlaku jsou skvěle propracované v každém režimu.

„Stačí týden a bez jediné facky vás přinutí k tomu, že podepíšete smrt vlastní matky,“ je přesvědčen předseda Jazzové sekce, která výstavu ve své výstavní síni v pražské Valdštejnské ulici pořádá.

V každém případě Srp zdůraznil, že Jazzová sekce už nehledí na vězeňství jako na nějakou represi ze svévůle státu. „Naopak je díky vězeňství většina obyvatelstva chráněna před darebáky a dalšími lidmi, takže taková zařízení jsou na místě. Myslím, že předpisy ve vězeňství nejsou v současné době tak přísné jako za normalizace, stejně jako byly za normalizace lepší než v padesátých letech. Všechno se vyvíjí, ale muklovsky můžu říct, že každá hodina v lochu stojí za hovno,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Karel Srp.

V České republice je v současné době 17 700 vězňů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…