Ministryni Válkové radí člověk, který promrhal desítky milionů z vaší kapsy. Podívejte se sami

29.03.2014 5:50

Ministryně spravedlnosti Helena Válková zažila kvůli svým výrokům o protektorátu horké dny, hlasy po její rezignaci stále z některých směrů zaznívají. Teď se ukázalo, že si Válková za jednoho ze svých poradců vybrala kontroverzního Luďka Kulu, bývalého šéfa Vězeňské služby, za kterým zůstalo několik podezřelých zakázek a desítky milionů korun vyhozených oknem.

Ministryni Válkové radí člověk, který promrhal desítky milionů z vaší kapsy. Podívejte se sami
Foto: red
Popisek: Exšéf Vězeňské služby a nový poradce ministryně Válkové Luděk Kula

Někteří si možná ještě vzpomínají na celou řadu případů spojených s bývalým kontroverzním generálním ředitelem Vězeňské služby Luďkem Kulou. Ať už jde o nákup nefunkčních rušiček mobilních telefonů do věznic, pochybnosti nad koupí budovy pro detenční ústav ve Vidnavě, pouštní uniformy nebo generálskou šavli za desítky tisíc korun.

Všechny tyto kauzy vedly k domněnkám o zbytečném plýtvání veřejných peněz v době škrtů a úspor. Celé věci ale vrátila aktuálnost jedna událost. Nová ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) si totiž generála Luďka Kulu vybrala letos v únoru za svého poradce pro oblast vězeňství.

A o čem že výše uvedené případy byly? Vězeňská služba řešila problém, kdy se vězni dostali k mobilním telefonům a mohli z vězení bez problémů telefonovat, třeba plánovat útěk nebo dál řídit své „obchody“. Proto bylo rozhodnuto o nákupu zařízení, která budou signál rušit a telefony tak budou v podstatě nefunkční.

Zakázka za dva miliony byla veřejná, za 16 milionů už tajná

K uskutečnění této zakázky byla vybrána firma pb mont, s. r. o., o které paradoxně Národní bezpečnostní úřad při pozdějším šetření uvedl, že se podobným zařízením, které měla nyní českému státu dodat, nikdy nezabývala.

V první vlně byly rušičky objednány do dvou věznic (v Příbrami a Novém Sedle), šlo o veřejnou zakázku v celkové hodnotě necelých 2,5 milionu korun. Pro další věznice šlo ale už o velkou zakázku v hodnotě přes 16 milionů korun. A právě tuto druhou zakázku Vězeňská služba pod Kulovým vedením vedla v režimu „Vyhrazené“ nebo „Důvěrné“, v čemž Národní bezpečnostní úřad později shledal pochybení.

Tehdejší šéf služby Luděk Kula to v dopisech NBÚ zdůvodňoval tím, že by zveřejněním mohly být ohroženy zájmy českého státu. Národní bezpečnostní úřad ale nerozuměl tomu, proč malá zakázka mohla být veřejná a ta druhá, v níž běželo o 16 milionů, už nikoli. Přitom šlo o dodávku rušiček signálu jak v jednom, tak ve druhém případě.

Vědělo se, že nic nefunguje, přesto Kula zaplatil

Další problém tkvěl v tom, že dodané rušičky byly nefunkční a vězni mohli s klidem telefonovat dál. Jenže v době, kdy šéf Vězeňské služby Luděk Kula dal příkaz k proplacení faktur firmě pb mont, už bylo známo, že dodané rušičky nefungují.

Přestože jde o případ z konce roku 2006, do dneška nebyl nikdo ze zaměstnanců Vězeňské služby odsouzen. Ani Luděk Kula, který celou dobu tvrdil, že zakázku řešil jeho podřízený, ale smlouvu sám podepsal a rovněž dal, jak bylo uvedeno, příkaz k proplacení faktur za částku vyšší než 21 milionů v době, kdy dodaná zařízení nefungovala.

Zajímavé rovněž je, že od té doby nebyla v českých věznicích problematika užívání mobilních telefonů vězni nijak vyřešena a odsouzení tak mohou pohodlně dál volat a třeba plánovat či řídit další trestnou činnost.

Firma pb mont, s. r. o., která nefunkční rušičky dodala, později vyhlásila likvidaci a nyní celá řada věřitelů v konkursním řízení nárokuje své pohledávky. Jak pro ParlamentníListy.cz uvedla mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová, věřitelů je celkem 21 a vzhledem k mizivému majetku firmy je vyloučeno, že by Vězeňská služba, potažmo český stát vyhozených téměř 22 milionů ještě kdy viděl.

Toto ale nebyla jediná pochybná zakázka, kterou Vězeňská služba pod vedením Luďka Kuly realizovala. Podstatně menší, ale o to svým účelem zbytečnější, bylo zadání výroby velkoformátového kalendáře pro Vězeňskou službu na rok 2007.

Fotky do kalendáře za 155 tisíc

Pouhé nafocení tohoto kalendáře totiž u fotografa Jakuba Ludvíka stálo neuvěřitelných 155 tisíc korun a jeho výroba spolu se stolními kalendáři daňové poplatníky vyšla na téměř 250 tisíc. Úroveň fotografií v hodnotě šestinásobku průměrné mzdy mohou čtenáři posoudit sami z několika přiložených fotografií.

„Administrativní náležitosti zakázky, včetně potvrzení přejímky plnění, zajišťoval pracovník Kabinetu GŘ VS ČR,“ řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí úřadu Hana Löffelmannová. Ta nicméně potvrdila, že vlastní nafocení kalendáře s Jakubem Ludvíkem domlouval osobně tehdejší generální ředitel Luděk Kula.

Potřebují dozorci ve věznicích safari uniformy? Takovou otázku si mohli klást lidé v roce 2007, kdy média informovala o nákupu pouštních uniforem pro Vězeňskou službu v hodnotě přes šest milionů korun. MF Dnes tehdy otevřeně psala o promrhaných penězích.

Šavle s rejnočí kůží, nesmyslný nákup budovy…

Když pak byl Luděk Kula tehdejším prezidentem jmenován do generálské hodnosti, nechal si vyrobit pozlacenou generálskou šavli s rukojetí potaženou rejnočí kůží. „Cena byla asi čtyřicet tisíc korun a vše zaplatili sponzoři,“ řekl tehdy Kula pro MF Dnes po opakovaném naléhání.

Kula byl také spojen s pochybným nákupem budovy ve Vidnavě, z níž se měl po rekonstrukci stát speciální detenční ústav. Luděk Kula byl pak spolu s někdejším náměstkem ministra spravedlnosti Františkem Steinerem obviněn protikorupční policií z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Oba pánové prý podle detektivů od začátku věděli, že budova je pro potřeby detenčního ústavu nevhodná.

Tolik výčet nejznámějších případů spojený s generálmajorem Kulou a vraťme se zpátky na začátek. Právě tohoto muže si nová ministryně spravedlnosti Válková vybrala jako svého poradce pro oblast vězeňství, které Kula v letech 2005 – 2010 z pozice šéfa Vězeňské služby spravoval a jak bylo výše uvedeno, zanechal po sobě celou řadu minimálně sporných případů a zakázek.

Že je Kula oficiálním poradcem Válkové, potvrdil ParlamentnímListům.cz ředitel tiskového odboru Ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina. „Pan Luděk Kula je poradcem paní ministryně pro oblast vězeňství, a to od února 2014, na tuto činnost má s ministerstvem uzavřenou řádnou smlouvu,“ řekl redakci Konvalina.

Pro ministryni Helenu Válkovou z hnutí ANO by to mohlo znamenat další nepříjemnost v poměrně krátké době. Nedávno totiž poskytla rozhovor novému portálu Echo24.cz, v němž zpochybnila utrpení českých občanů během druhé světové války v Protektorátu Čechy a Morava.

Válková v rozhovoru pro server Echo24 na otázku, co si myslí o odsunu německého obyvatelstva, odpověděla: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“

Ministryně se později omluvila s tím, že své vyjádření neuvedla v celém kontextu. (Více ZDE.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…