Muzeum Miloše Zemana v Kolíně bude, i když se to prezidentovi nelíbí

13.06.2013 8:15

Expozici o prezidentu Miloši Zemanovi uděláme, ať s tím souhlasí, nebo ne. Je to významná osobnost Kolína a do muzea významných rodáků určitě patří. Tak mluví Marek Semerád, autor návrhu zřídit část výstavy v zatím chátrající budově muzea na kolínském náměstí.

Muzeum Miloše Zemana v Kolíně bude, i když se to prezidentovi nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman uctil památku padlých v bojích o rozhlas. Přítomno bylo i několik členů vlády a parlamentu

Sám prezident Miloš Zeman před časem pro on-line deník Týden.cz  jasně vyjádřil, že o muzeum Miloše Zemana nemá zájem a označil takový krok za papalášství. Zároveň podotkl, že žijícím osobnostem by se muzea stavět neměla.

Záporný postoj prezidenta ale Marku Semerádovi nevadí a domnívá se, že došlo k nedorozumění. Nemá jít o muzeum Miloše Zemana, ale o část expozice v muzeu významných rodáků. Nevylučuje však, že by se tak muzeum mohlo třeba jmenovat. Prezident je navíc čestným občanem města Kolína.

Nápad je náš, muzeum je naše, názor prezidenta není rozhodující

„Názor prezidenta chápu, ale není pro nás rozhodující. Z Kolína prostě pochází, nápad je náš, muzeum je naše, my máme určitou koncepci, která je turisticky zajímavá a určitě se nebudeme ptát na jeho názor. Nechtěli jsme ho potěšit, ani naštvat, on to samozřejmě musí odmítnout, jinak by se mu lidé smáli,“ řekl náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád (ČSSD).

Ten už před časem o nápadu muzea Miloše Zemana pro ParlamentníListy.cz mluvil, na dotaz redakce, zda nezměnil původní záměr celého muzea na významné rodáky, odpověděl, že nikoliv.

Opozice: Miliony z rozpočtu jsou potřeba jinde

Na opravu nyní kraj žádá o dotaci z Evropské unie, předpokládaná částka je sto milionů korun. To se nelíbí některým opozičním politikům kvůli současné finanční situaci kraje, který kvůli dluhům nemá na investice peníze. Kraj by z vlastní kasy musel v případě úspěšné dotace zaplatit mezi deseti až dvaceti miliony korun (podle vysoutěžené ceny).

„Ve středních Čechách je tolik míst, které by potřebovaly peníze, takže to není dobrý nápad. Mám ke Kolínu sympatie, je to kulturní město s mnoha akcemi, ale kdyby dali finance raději do zaplavených míst nebo na dokončení rekonstrukce chrámu svatého Bartoloměje, skvostu gotické architektury, udělali byl lépe,“ řekla jednička středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Semerád: Muzeum je výhodná investice

Marek Semerád si však stojí za svým a považuje rekonstrukci muzea za výhodnou investici. „Dům je kraje a muzeum zde nebylo od osmaosmdesátého roku. Musíme se ho nějak zhostit a je možné, že pokud se o to nepokusíme nyní z dotací, za pár let ho budeme muset opravit z vlastního rozpočtu,“ myslí si Semerád.

Po zveřejnění záměru v médiích obdržel dvě fotografie s Milošem Zemanem, a to ze základní školy od jeho spolužáka. „V případě uskutečnění budeme zvažovat i výzvu veřejnosti na předměty s ním spojené, ale zatím je muzeum ve fázi žádosti o dotaci, takže bych nerad předbíhal,“ dodal Semerád.

Muzeum má představit nejslavnější rodáky Kolína

Muzeum by mělo veřejnosti představovat nejvýznamější rodáky Kolína. Svoje místo by v něm měl mít například opat břevnovského kláštera Anastáz, herec Jean-Baptiste Gaspard Deburau (vlastním jménem Jan Kašpar Dvořák), odbojář Václav Morávek (z odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek) nebo Luboš Dobrovský, bývalý ministr obrany.

Část expozice věnovaná současnému prezidentovi Miloši Zemanovi by měla mapovat jeho život a politickou kariéru. Konečně rozhodnutí o muzeu leží na krajských zastupitelích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…