My nic, my nechceme zakázat Ladu, tvrdí sdružení Romea

15.04.2010 9:31

Romové nejsou jednotní v tom, zda chtějí či nechtějí prosadit, aby ministryně školství Miroslava Kopicová zakázala ve školách číst Ladovu pohádku. „My to nechtěli“, tvrdí jedno z romských sdružení.

My nic, my nechceme zakázat Ladu, tvrdí sdružení Romea

Romské sdružení Romea rozeslalo médiím e-mail, v němž tvrdí, že jim rozhodně nevadí pohádka Josefa Lady Kocour Mikeš. Pasáž knihy, kde je Mikeš přepaden, svázán v pytli a hozen do vozu, je totiž podle některých Romů projev rasismu, neboť Lada v knize píše: „Milé děti, ti lidé byli cikáni."

„Romové netvrdí, že Lada je rasista, to tvrdí pan Miko," zdůraznilo sdružení Romea ve svém prohlášení. Václav Miko je přitom předseda Roma Realia a během středy, kdy požadoval, aby kniha byla stažena z důvodu rasismu ze škol, se podepsal i pod vyjádření dalších romských uskupení. Například Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma. Těm všem podle Mika prý kniha vadí.

Romea: Je to úsměvné

„Návrh pana Mika týkající se pohádky o kocourovi Mikešovi považujeme především za úsměvný. Nicméně jsme nuceni se k němu vyjádřit, protože by v konečném důsledku mohl poškodit romskou komunitu jako celek," tvrdí teď Romea.

Titulky typu „Romům se nelíbí kocour Mikeš a Lada byl prý rasista," naprosto Romea odmítá a zdůrazňuje, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení.

„Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou a žádná hromadná petice jej nedoprovází," dodalo uskupení Romea s tím, že v konečném důsledku může aktivita Václava Miky jen dále jitřit vztahy mezi Romy a majoritní společností.

Dále čtěte:
Odtraňte Ladu ze škol, byl rasista, volají Romové
Paulczynski (ODS): Rasista Lada, rasista kocour Mikeš
Senátorka Janáčková poškozuje oběti žhářského útoku, tvrdí Romea
ROMEA: Média, extremismus a menšiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…