Na tohle Babiš dojede. To je něco tak troufalého, zlobí se zkušený novinář a říká, koho teď "Andrej" vyrazí

17.02.2015 17:17

Personální změny v hnutí ANO jsou podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky jen "folklór na dvorku". "Koupí si nové. Ať už pro volby v příštím roce nebo další,“ říká komentátor s tím, že další na řadě podle jeho názoru nebude Martin Stropnický, ale i primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Za daleko nebezpečnější než personální zemětřesení ale považuje Pečinka gigantický střet zájmů, který vicepremiér Andrej Babiš prý prohlubuje zájmem o VZP.

Na tohle Babiš dojede. To je něco tak troufalého, zlobí se zkušený novinář a říká, koho teď "Andrej" vyrazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Pro úspěch ve volbách potřeboval holky a kluky z plakátu,“ říká komentátor Reflexu Bohumil Pečinka o personální politice vicepremiéra Andreje Babiše. Poukazuje na to, že známé osobnosti nalákaly voliče, jenže teď se ukazuje, že tito "plakátoví“ lidé nejsou schopní své funkce vykonávat. "Běžná politická strana má generovat kvalifikované lidi pro státní správu. On nemá takovou stranu a ani ji nechce budovat, proto se opírá o lidi, které dobře zná, o lidi z jeho firmy,“ uvedl Pečinka.

S ohledem na průběžné výměny členů ANO na nejrůznějších postech by se nabízela otázka, zda tím neriskuje Babiš přízeň davu. Pečinka pro ParlamentníListy.cz ale říká: "Koupí si nové. Ať už pro volby v příštím roce nebo další. Je schopen shromáždit kolem sebe elity tím, že jednomu zasponzoruje koncert, druhému slíbí funkci a třetímu zadotuje projekt jeho manželky. Dvě třetiny elit si koupil a stejně si je koupí i před dalšími volbami. Lidé mu věří, takže v tom nevidí žádný problém.“ 

Byla Válková jen návnada, která se nechala sežrat?

Bezohledná štvanice, nebo jen výměna nejslabšího článku? V uplynulých dnech podala rezignaci ministryně spravedlnosti Helena Válková, ale to, že by sama chtěla odejít od rozdělané práce, popřela v rozhovoru pro Právo: "Ať to nikdo nevydává za moje svobodné rozhodnutí.“ Na iDnes.cz pak vicepremiér Babiš sdělil: "Pokud by sama nerezignovala, hnutí by stejně navrhlo její odvolání.“ Jako hlavní důvod odchodu byla uvedena dlouhodobá nespokojenost s její prací. Loni v listopadu rezignoval na pozici ministra dopravy Antonín Prachař. K personálním změnám v ANO před časem pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl: "Při své inteligenci měli vědět, že úkolem návnady je navnadit a nechat se sežrat.“

Prachař neměl politické schopnosti, Válková nebyla loajální

Podle Pečinky jde v případě ministrů o dva odlišné případy. "U pana Prachaře se ukázalo, že i člověk, který umí řídit svou firmu, se absolutně neumí pohybovat ve státní správě,“ vysvětluje Pečinka s tím, že Prachař neměl dostatek politických schopností a znalostí státní správy. "Paní Válková nebyla vůči panu Babišovi dostatečně loajální. Mnohokrát se mu postavila a to způsobilo její pád. Také byla nezkušená, takže udělala v úvodu několik nešťastných prohlášení. Že by byla méně kvalifikovaná? To se absolutně říci nedá. Neplnila přání a vůli Andreje Babiše,“ popsal komentátor. Média už spekulují o tom, že další na řadě bude ministr obrany Martin Stropnický. "Jak silná je jeho pozice, to se ukáže na sněmu ANO. Jestli existuje něco jako Babišův seznam, tak ještě o něco výš stojí primátorka Prahy Krnáčová. Myslím si, že teď je na řadě ona,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pečinka.

Babiš udělal obrovské akvizice ve zdravotnictví, teď chce ovládnout VZP

Diskusi vyvolaly loni například změny v dozorčích radách společností ČEZ, Čepro, Mero. Nejde ale ani o první nebo poslední strategické posty, na které bude mít vicepremiér vliv. "Klíčové pro tuto společnost bude to, jak ovládne VZP. Andrej Babiš je v gigantickém střetu zájmu. Udělal obrovské akvizice v oblasti zdravotnictví a teď chce ovládnout největší zdravotní pojišťovnu. Je to tak něco troufalého a neskutečného, že kdyby někdo něco takového řekl před dvěma lety, tak všechna protikorupční občanská sdružení vyjdou na Václavské náměstí a budou demonstrovat v čele s paní Krnáčovou. Teď všichni mlčí, protože jsou nějak spojeni s Babišem,“ uvedl Pečinka. "To je podstata výhrad vůči němu, a pokud lidi, které si koupil a vytvořil, teď posílá do politického důchodu, to je jen folklór u něj na dvorku a není to podstatné,“ dodal. 

Babiš si vytváří armádu nepřátel. Dojede na neúctu ke svým spolupracovníkům

Pečinka předpokládá, že část odmítnutých, ne dostatečně loajálních lidí se časem proti Babišovi postaví: "Ze svého byznysu si přinesl jeden zvyk, který se mu v politice vymstí. Na všechny lidi se dívá jako na podřízené, kteří jsou kdykoli nahraditelní. Aplikuje to na politiku i mediální svět. Takže vyhazuje jednoho šéfredaktora za druhým a jednoho politika za druhým,“ uvedl Pečinka. "Dělá to stejným modelem jako v Kosteleckých uzeninách, kde byli za posledních šest let čtyři ředitelé a tím si vytváří armádu nepřátel. Dojede na neúctu ke svým spolupracovníkům. Nebere je jako spolupracovníky, ale jako podřízené. Špičkovým manažerům sice dává bonusy, ale také po nich neuvěřitelným způsobem šlape. Dřív nebo později to může vyvolat vzpouru,“ dodal.

Nacházíme se v útlumu české pravice

Voliči Babišovi věří. Podle průzkumů vykazuje ANO buď první pozici, případně je těsně za ČSSD. "Babiš má voličskou klientelu půl napůl. Polovina je z oblasti sociálně slabých a polovina z velkoměst. Tuto širokou koalici nemůže udržet. Je možné, že nová pravice vznikne jinými cestami,“ naznačuje Pečinka. "Jedna z cest je slovenský model. Pokud Babiš bude přitvrzovat tímto způsobem, začne se podobat Mečiarovi, proti kterému vznikla široká koalice různých stran, jež ho odstavila od moci. Nacházíme se v mezifázi, v době největšího útlumu české pravice,“ dodal s tím, že ANO rozhodně doprava politické scény nemíří.

"Je to aliance, která sleduje a ztělesňuje zájmy velkokapitálu a současně je populistická. Snaží se i za cenu zvýšení státního dluhu získat rozdáváním peněz voliče ve státní správě a jiné sociální skupiny,“ uvedl Pečinka. A TOP 09? Změní volební preference budoucí předseda? "Myslím, že pana Schwarzenberga bude mít topka jako svou monstranci až do úplného konce,“ uzavřel Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…