Na tři týdny musíme omezit mobilitu lidí mezi okresy, uvedl Babiš. Kabinet prodlouží karanténu a chce zavřít školy a školky

25.02.2021 22:39

Vláda ohlásila zpřísnění opatření proti šíření koronavirové epidemie, které bude možné schválit až po případném prodloužení nouzového stavu, o němž bude Sněmovna rozhodovat v pátek. „Musíme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva,“ uvedl po jednání vlády premiér Andrej Babiš. Kabinet chce od pondělí zavést zákaz pohybu mezi okresy, zavření škol a školek. Karanténa bude nově trvat 14 dnů.

Na tři týdny musíme omezit mobilitu lidí mezi okresy, uvedl Babiš. Kabinet prodlouží karanténu a chce zavřít školy a školky
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér pozval opoziční představitele na pátek ráno k dalšímu jednání o nouzovém stavu, kde jim chce opatření představit a požádat je o podporu. „Připravujeme se hlavně na zítra na jednání s opozicí. Pozval jsem zástupce opozice na zítra ráno, abychom je znovu požádali o prodloužení nouzového stavu, musíme radikálně omezit mobilitu obyvatelstva,“ řekl předseda vlády.

Během pátku budou poslanci hlasovat o prodloužení nouzového stavu a pandemickém zákonu, který se vrátil ze Senátu. „Doufejme, že si uvědomí situaci. Potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva, nové mutace jsou skutečně agresivní, chovají se úplně jinak,“ zdůraznil premiér, že na jednotkách intenzivní péče končí spoluobčané všech věkových kategorií.

„Musíme na tři týdny absolutně minimalizovat kontakty a zkusit společně zbrzdit pandemii, která se šíří velice rychle. U nás nejvíc možná z celé Evropy, ale i okolní státy mají a budou mít podobnou situaci,“ dodal Babiš s tím, že virus se v Česku šíří nejrychleji možná z celé Evropy.

„To je situace, kterou musíme řešit omezením pohybu. Jednotlivé podmínky představíme opozici, následně zasedne vláda. Uvidíme, jestli se nám podaří přesvědčit k prodloužení nouzového stavu, anebo to budeme muset řešit jiným způsobem,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil prodloužení karantény. „Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům, a to s ohledem na nové mutace, zejména britskou a nově i jihoafrickou, která byla v České republice dnes potvrzena sekvenačně,“ uvedl.

Podle dosavadních informací ze středečního jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly v Česku uzavřít mateřské školy. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému. Do škol by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol. Kabinet zvažuje také omezení pohybu mezi kraji či do určité vzdálenosti od bydliště. Zavřít by mohly také některé obchody, které dosud měly otevřeno.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…