Na vládě si "smlsnou" těsně před volbami. Chystají proti ní festival

01.08.2012 21:00

Pro vládu připravuje horký podzim opět Iniciativa za demisi vlády. Ta na 22. září svolala již druhý ročník Festivalu za demisi vlády. Na Facebooku o tom informovali příznivci této iniciativy.

Na vládě si "smlsnou" těsně před volbami. Chystají proti ní festival
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

Občané a občanské iniciativy nespokojení s kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho reformami si dali schůzku u památníku druhého odboje v parku u stanice metra Malostranská poprvé loni 21. září. Tehdy se Festivalu za demisi vlády zúčastnily stovky lidí.

Na akci lidé podepisovali petice proti důchodové reformě, proti změnám ve zdravotnictví, za omezení exekutorských úřadů, ale i na podporu uznání Palestiny jako samostatného státu. Letáky nespokojeným lidem rozdávali aktivisté z Platformy Nové antikapitalistické levice, z Alternativy Zdola, z Iniciativy za společenskou změnu, z iniciativy ProAlt, z Hnutí za přímou demokracii i z iniciativy Ne základnám.

Aktivisté se tehdy ukázali s transparenty s nápisy: "Vás už volit nebudeme", "Rozkrádáte budoucnost našich dětí, říkáme dost", "Ne vládě znamená stop korupci", "Vaše vláda korupce dostala od lidí červenou", "Vláda má být výkvět, ne odpad", Chceme důstojný život" nebo "Dáváme vám výpověď, Kalousku, máš padáka".

Že i ta letošní akce svolaná na 22. září bude mít také podobný podtext, o tom nepochybuje Ilona Švihlíková podporující platformu Alternativa zdola.

Švihlíková: Budou se tam diskutovat i církevní restituce

„Ten festival sice organizuje Iniciativa za demisi vlády, my tedy nejsme hlavní organizátor, ale zveme ke spolupráci ty ostatní, se kterými jsme se kdy potkali. Prozatím ten program druhého ročníku není celkově hotový, to znamená, že k němu zatím nemohu nic moc říci. Určitě tam ale budou stánky podle témat, která trápí občanskou veřejnost. To znamená, že pravděpodobně tam bude informační stánek týkající se církevních restitucí, penzijní reformy a podobně,“ řekla ParlamentnímListům.cz Ilona Švihlíková.

Vysvětlila, že program není ještě hotov z důvodu, že Iniciativa za demisi vlády zatím shromažďuje podněty a nápady od ostatních. "Teprve potom budou z toho dělat program, což bude zhruba měsíc před akcí,“ dodala Švihlíková, která by ráda uvítala, kdyby se akce zúčastnilo více levicových politiků.

Nový fenomén, lidé přiznávají své sympatie ke KSČM

Jedinou tváří z vysoké politiky, jež totiž loni byla k zahlédnutí, byla senátorka z KSČM Marta Bayerová. Ta lidem rozdávala letáčky a s mnoha účastníky se také zapojovala do debaty. Při tom si třeba vyslechla zpovědi těch, co byli v minulosti s touto stranou spojeni. A to se dá pokládat za jistý fenomén, ještě nedávno by to zřejmě asi nikdo nahlas nepřiznal. 

Marta Bayerová pak ParlamentnímListům.cz sdělila, že se ráda akce opětovně zúčastní. „Já jsem členkou Alternativy zdola, která spolupracuje kromě jiného i se Spojenectvím práce a solidarity, kde se znám s jejich mluvčí Ilonou Švihlíkovou. Ráda se i té letošní akce zúčastním, pokud bude čas,“ dodala Bayerová.

Politolog: Bude před volbami, vlády by měla být ostražitá

Mají ale podobné akce vůbec smysl? Politolog Zdeněk Zbořil se domnívá, že ano, zvláště pokud se ta letošní odehraje těsně před krajskými a senátními volbami.

„Ona se ta vláda podobných ´festivalů´ nemusí bát, neboť takovéto akce totiž stále nemají ten význam, jaký by ti organizátoři tomu chtěli dát. Ovšem  je to výchova k občanské neposlušnosti nebo k vyslovování nějakého nesouhlasu. Takže jako kritickou iniciativu, pokud to nepřeroste v nějaké běsnění, je to třeba vítat, i kdyby tam chodilo jen pár lidí,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Podle něj nestačí, aby všichni na vládu jen nadávali někde na blogu nebo internetu, ale je také dobré, když se projeví na veřejnosti jako viditelní občané.

„To nadávání na diskusích má jednu vadu. A to tu, že se tam dá napsat cokoliv bez jakékoliv odpovědnosti. Tady tito lidé ale mají nějaký názor, který jsou ochotni říci na veřejnosti pod plným jménem. Takže v tom je to dobré. Ale že by takové akce nakonec Nečasovu vládu odválo, to asi ne. Ovšem bude před volbami, tak kdo ví, jestli to nakonec nevyvolá větší protestní hnutí, které by mohlo vést až ke změně vládní politiky. Ta vláda by si tak tohoto festivalu možná měla více všímat,“ dodal Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…