Nadstandard znamená komfort, ne nutnost, říká jasně ministr Holcát

27.07.2013 9:52

Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát si je vědom, že jeho mandát není vhodný pro koncepční řešení. Nějakou koncepci resort pod jeho vedením sice určitě razit bude, spíše ale bude navazovat na to, co bylo. Změnit by se ale prý rozhodně měly poplatky. Například za pobyt v nemocnicích zpět na 60 korun za den.

Nadstandard znamená komfort, ne nutnost, říká jasně ministr Holcát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nynější a někdejší ministr zdravotnictví

V rozhovoru pro deník Právo Holcát uvádí, že nemá příliš velké ambice změnit systém zdravotnictví. Jednak proto, že zdravotnictví jako takové se mění pomalu, jednak z toho důvodu, že jeho mandát je vhodný spíše pro operativní řízení, tedy řešení náhlých krizí a aktuálních situací, nikoli pro velké koncepční změny. "Určitě nějakou koncepci razit budeme. A pokračovat v tom, co bylo. S výraznými změnami nepočítám," říká.

Nižší poplatky. Amalgámové plomby zdarma

Ministr zdravotnictví chce také vzhledem k usnesení Ústavního soudu změnit především velmi diskutovaný systém poplatků. Má prý několik představ, každá z nich ale negativně zasáhne financování zdravotnických zařízení, je třeba najít kompromis. Například děti do 18 let by za pobyt v nemocnici neplatily. Pro ostatní by se hospitalizační poplatek snížil ze současné stokoruny na 60 korun za den.

Holcátův předchůdce Leoš Heger (TOP 09) s podporou Stomatologické komory uvažoval o zavedení poplatku ve výši 500 korun za amalgámovou plombu. V tomto případě ministři nejsou ve shodě. Holcát je přesvědčen, že by tyto plomby měly být zatím placeny zdravotními pojišťovnami.

Hlavní priority

Ačkoli se nepovažuje za velkého obhájce nadstandardů, za kterého je prý mnohdy označován, je pro jejich zavedení. Nutné je ale nechápat to tak, že standardní péče bude nedostatečná. Nadstandardy by měly být definovány jako možná péče, komfort, jako je například lehká sádra nebo lepší oční čočky, přiblížil Holcát.

Mezi další úkoly považuje nový ministr zdravotnictví stabilizaci Všeobecné zdravotní pojišťovny, v níž může být finanční situace kritická. A také tvorbu úhradové vyhlášky, podle níž jsou zdravotnická zařízení za odvedenou práci placena. Mohla by prý napravit některé nespravedlnosti vůči nemocnicím.

Na Hegera hodlá navázat v tom, aby stát platil za své pojištěnce víc než současných 723 korun měsíčně. Osobně je pro navýšení o 77 korun, což by významně pomohlo rozpočtu zdravotnictví. Celková částka by dokonce pokryla i letošní deficit, který se pohybuje zhruba okolo 5 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…