Narodila se jako Nečas. Kdyby s vládou spadlo letadlo, nikdo by je neoplakával, říká

25.03.2012 19:54

Narodila se 19. listopadu, ve stejný den jako premiér Petr Nečas. Libuše Rousová, bývalá místostarostka Rožnova pod Radhoštěm, dokonce bývala po jeho boku i členkou rožnovské ODS. Dnes sedí v místním zastupitelstvu za SNK ED. Deset let mezi občanskými demokraty jí prý dokonale stačilo.

Narodila se jako Nečas. Kdyby s vládou spadlo letadlo, nikdo by je neoplakával, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Unavený premiér Petr Nečas ve sněmovně

Minulý týden se Rousová dokonce přidala k protestu při příležitosti Holešovské výzvy. I když spousta lidí protest nebrala příliš vážně, ona to vidí jinak. „Myslím, že by si vláda měla dát na protesty pozor, protože mohou být hodně nebezpečné. Někomu nakonec rupne v bedně, vezme do ruky pušku a odnesou to nevinní lidé. Katastrofa je, že po dvaadvaceti letech demokracie jsme na tom hůř než na začátku. Tehdy jsme měli alespoň ideály,“ řekla Rousová ParlamentnímListům.cz.

Politici z vládní koalice aktivitu lidí zapojených do Holešovské výzvy příliš nekomentovali. Premiér Nečas jen sdělil, že mají právo vyjádřit svůj názor, ale že reformy jsou klíčové a vláda od nich neustoupí.

Vaše rodina je poměrně dobře zabezpečená, žádné materiální problémy nemáte a Váš manžel pracuje v prestižní firmě. Proč jste nespokojení se situací v republice?

Nejde o to, že bychom neměli peníze. Vadí mi, že jsme tu všichni absolutně bezmocní a běžní lidé se nedovolají práva. To mě psychicky drtí. Co když se mě moje dcery zeptají, co jsem dělala proto, aby se situace změnila? Chci jim dát jasnou odpověď.

Co Vám vadí nejvíc?

Nepoukazuje se na hlaví příčinu všech problémů. Korupce se tu rozmohla do takových poměrů, že přímo ochromuje celý stát. Všichni prý máme šetřit a Drábek vytvoří reformu, pak rozdá svým úředníkům odměny. Mají nás za primitivy? Nechci takovou vládu, která si myslí, že jsme lůza a hňupové bez selského rozumu. Mohla bych týden jmenovat příklady, které svědčí o tom, že nás za blbce mají.

Je něco, co byste na vládě ocenila?

Tahle vláda je vůči lidem drzá, arogantní a neschopná. Takovou si nepřeji, a proto budu dělat všechno, co je v mých silách, aby taková nebyla.

Myslíte, že demise je řešení?

Jsme parlamentní demokracie a řešení moc nemáme. Osobně se domnívám, že tlak, který vytváří třeba Holešovská výzva, má smysl. I když je to zatím jen spolek naštvaných amatérů. Ale každopádně musíme něco dělat. Já mám zkušenost z komunální politiky. Pokud sledují rozhodování zastupitelstva desítky lidí, hned se politici chovají jinak.

Hlavní aktéři Holešovské výzvy jsou kritizovaní za nepřipravenost a v podstatě nemají jasnou vizi. Co si o tom myslíte vy?

Jistě, jak jsem řekla, je to spolek amatérů. Mají představu, že se budou volit zástupci z lidu, ne parlamentní strany, to je naivní. Zajímavé na demonstraci ale bylo vystoupení představitele islandské revoluce, který srovnával situaci u nás a u nich. Bylo velmi sympatické, že oni politikům řekli: když jste si udělali dluhy, zaplaťte je, my je platit nebudeme. Nám bude dlouho trvat, než začneme takto uvažovat. Na začátku šlo také o amatéry, kteří nevěděli, co bude dál. Ale měli naději, že přijde do vlády někdo, kdo se bude lépe chovat a lidem naslouchat.

Proč jste vlastně vystoupila z ODS, zvlášť když rožnovská organizace vychovala současného premiéra?

Chtěli, abych se chovala korupčně, a to jsem odmítla. Podnikatelům z ODS jsme měli udělovat zvláštní výhody. Na sněmech, kde se volili zástupci, nám posílali esemeskou jména, abychom věděli, koho máme volit. To bylo jako za komunistů. Zjistila jsem, že nejde o ideály nebo zásady, ale o vlastní prospěch lidí, a proto jsem odešla. Na Petra Nečase si dobře vzpomínám, jak tehdy nadával na Kalouska, a teď mu podává ruku. Navrhla jsem mu, aby za ODS dal rovnítko komunistická a tím jsme skončili. 

Účastníte se protivládních protestů nebo to pro vás byla premiéra?

S rozhodnutím jet na demonstraci do Prahy v podstatě přišel můj manžel. Říkal: musím tam jet, musím se podívat, v jaké fázi je tento protest a jestli má vůbec smysl. Byla to naše první stávka. Demonstrace jsem sice znala ze školy, ale jen takové velmi trapné. Nevyučovali jsme a jen jsme hlídali dvě hodiny děti. Možná pojedeme s manželem i na stávku v dubnu.

Jak to vypadalo přímo na náměstí?

Odhaduji, že tam bylo asi přes dva tisíce lidí. Zajímavé bylo, že přišli lidé od mladých až po seniory. Bylo vidět, že jsou hodně naštvaní a že se dost zlobí. Kdyby s touto vládou spadlo letadlo, nikdo by je neoplakával.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…