Nasadí vláda šašky? Issová Nečase propagovat rozhodně nebude

09.05.2011 11:24

AKTUALIZOVÁNO Politikům v poslední době lidé v Česku příliš nedůvěřují. I proto tak drhne jakákoli snaha o to, prosadit a vysvětlit nutnost vládních reforem. Pokud selžou politické tváře, často se pak sází na umělce a jiné populární osobnosti. Podle mediálního analytika Karla Hvížďaly by však politici spíše než sázet na "vládní šašky" měli odvážně vyrazit do terénu. A vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat...

Nasadí vláda šašky? Issová Nečase propagovat rozhodně nebude

Zatímco politikům se příliš nedaří přesvědčit lidi o nutnosti navrhovaných vládních reforem, populární osobnosti by mohly mít větší šanci na úspěch.

Například herec Miroslav Donutil v rozhovoru pro Týden zmínil, že lidem se nelíbí současní vládní politici, ale zdůraznil, že reformy jsou nutné.  A z jeho úst to vyznívá najednou poněkud jinak, než když se snaží o své "pravdě" přesvědčit politici.

Psali jsme:
Donutil: Střihl bych si roli Kristýny Kočí. I proto, že je politika hra
Jste upíří vláda, sajete lidi, nadával "Drákulovi" Nečasovi poslanec

"Když opravujete něco, co někdo před vámi nastavil špatně, nemáte to lehké," řekl v rozhovoru Donutil. Tím dal najevo, že reformy pokládá za nutnost. Výhrady však k těm současným navrhovaným má. "Za smysluplné reformy bych se postavil rád, ale musí je realizovat lidé, kterým mohu věřit, že to dělají z touhy pomoct této zemi. Když je to však zakamuflováno zákulisními tahy a osobními vazbami..," říká Donutil s jistými náznaky pochybností.

Politikům nikdo nevěří. Co vládní šašci?

ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, zda by nebylo dobré propagaci a přesvědčování o nutnosti vládních reforem svěřit nyní populárním osobnostem.

"Lidé politikům z celkem pochopitelných důvodů nevěří. Mnohokrát je zklamali, nic nedotáhli do konce a neplní ani své předvolební sliby. Je tedy jisté, že jejich přesvědčování nikdo moc vážně a seriózně nebere. Ovšem nejsem si jist, že by se to dalo řešit nějakým najmutím s prominutím "vládních šašků"," řekl ParlamentnímListům.cz mediální analytik Karel Hvížďala. Připomněl, že i Viktoru Koženému kdysi pomáhaly slavné tváře nakrást miliony.

"Žil jsem dlouhá léta v Německu, a tam, pokud nastala nějaká takováto situace, politici daleko více přicházeli za svými voliči do terénu, i do domácností. Diskutovali s nimi, přesvědčovali je - to je podle mě ta správná cesta. U nás se bohužel neuplatňuje, přitom by to měla být ta hlavní politická náplň," shrnul Hvížďala.


Umělci a politika

Slavné osobnosti přesto do politiky vstupují. Nejčastěji v předvolebním období - zatímco pravicovou ODS otevřeně podpořila v minulosti třeba zpěvačka Yvetta Blanarovičová či například Lucie Bílá, která se dlouhá léta netají svoji přízní hlavně k hlavě státu Václavu Klausovi, levici podporuje již několik volebních období herec a moderátor Jiří Krampol, fotograf a malíř Jan Saudek nebo také herečka Kateřina Brožová.

Minulý rok před volbami rozčísl mediální hladinu a vyvolal řadu kontroverzí pak také klip Marty Issové a Jiřího Mádla namířený proti levici: Přemluv bábu.

Sledovali jsme podrobně téma Přemluv bábu

I proto se ParlamentníListy.cz ptaly, zda by třeba právě Martha Issová nebyla ochotná znovu jít do toho, aby podpořila pravicové vládní reformy. "Vývoj Česka správným směrem je rozhodně jednou z věcí, která mi leží na srdci. Ale dělat jakoukoli kampaň pro vládu je pro mě zcela nemyslitelné," odpověděla pro ParlamentníListy.cz překvapivě po roce od voleb Issová.

Nečas: Musíme víc vysvětlovat

Premiér Petr Nečas v neděli vyhlásil, že je nutné více vysvětlovat reformy lidem. Vláda počítá i s vydáním inzerátů a využitím prostoru v médiích. „To je i klíčový úkol ministrů, kteří je mají na starosti. Nestačí pouze napsat příslušné zákony, ale musí být také schopni o těch zákonech přesvědčit veřejnost. Je to samozřejmě i úkol pro nás všechny ostatní, protože reformy nejsou úkolem pouze některých ministrů, ale vlády jako celku," řekl šéf ODS v ČRo.

Nečas začne u vysokoškolských studentů. V úterý odpoledne bude na Filosofické fakultě UK vysvětlovat studentům smysluplnost vládních reforem.

Psali jsme:
Premiér Nečas: Nebudou-li reformy, nebude ani tato vládní koalice
Rok od klipu Přemluv bábu! si Issová zoufá: Politici na to zase prdí

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…