Nečas chtěl prý popravit Kubu a Blažka. Fuksa mu byl výstrahou

04.11.2012 14:52

V kuloárech kongresu ODS probleskla informace, co stálo za kandidaturou rebela Ivana Fuksy na předsedu ODS. Mělo jít údajně o výstrahu Petru Nečasovi.

Nečas chtěl prý popravit Kubu a Blažka. Fuksa mu byl výstrahou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Pražský primátor Bohuslav Svoboda vnímaný jako blízký Petru Nečasovi pro média prohlásil, že by Pavel Blažek ani Martin Kuba neměli kandidovat do vedení ODS. Všichni to prý vnímali jako Nečasovu iniciativu.

Prý to nebylo z hlavy Svobody. Přišlo klepnutí přes prsty

„Všichni věděli, že to nebylo z hlavy primátora Svobody, a tak se dohodlo, že Petra Nečase klepnou trošku přes prsty, aby si moc nevyskakoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Došlo pak prý ke schůzce regionů podporujících Kubu a Blažka a jejich zástupce se pak dohodl s Ivanem Fuksou, že bude kandidovat na předsedu a že to bude výstraha Nečasovi, aby se nesnažil odstavit Blažka a Kubu.

Kuba více hlasů než Nečas

Ve volbě předsedy pak Petr Nečas dostal necelých 60 procent hlasů, což není zrovna nejsilnější mandát.

Ministr průmyslu Martin Kuba nakonec byl zvolen prvním místopředsedou 363 hlasy z celkových 592 členů delegátů. 

Slova premiéra a šéfa ODS Petra Nečase o spokojenosti s výsledkem volby předsedy strany na probíhajícím kongresu a silném mandátu jsou tak spíše výrazem jeho vnitřní úlevy než skutečným popisem stavu věci. Vždyť proti roku 2010 ho tentokrát odmítl zvolit dokonce čtyřnásobek delegátů.

Před dvěma roky mu dalo hlas 538 delegátů z celkového počtu 601, odmítlo ho zvolit jen deset procent (přesně 10,5 procenta) delegátů. Na probíhajícím kongresu se pro něj vyslovilo 351 z 592 delegátů, zvolit ho tedy odmítlo čtyřicet procent (přesně 40,7 procenta) delegátů, což je tedy čtyřnásobek počtu v roce 2010. A to už tolik důvodů ke spokojenosti ani ke slovům o silném mandátu nezavdává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…