Nečas přesvědčoval studenty filosofie Cimrmanem. Ti mu dali

10.05.2011 19:51

Premiér Petr Nečas v úterý vystoupil před zcela studenty zaplněnou aulu filosofické fakulty. Rozhodl se jim vysvětlit důvody, které vedou vládu k důchodové reformě, ale i k dalším reformám. Ti ho v následné, nepříliš dlouhé diskusi nešetřili velmi kritickými dotazy a připomínkami.

Nečas přesvědčoval studenty filosofie Cimrmanem. Ti mu dali

V jistém slova smyslu, mohlo jít o "grilování" Nečase. Vzhledem k tomu, že však na diskusi nebyl dostatek prostoru, vše se neslo ve věcném duchu. A za tuto formu v závěru studentům premiér poděkoval.

SLEDUJEME:  Důchodová reforma

Zhruba čtyřicetiminutovou přednášku Nečas uvedl tím, že neví, do jaké míry bude možné vést na půdě filosofické fakulty racionální diskusi na téma vládních reforem. Za výraz racionální si vysloužil smích v sále, když dále pokračoval v úvodu tím, že by mělo být vše dobře a vzájemně "komunikováno", smích zazněl znovu.

V okamžiku, kdy však přešel k důvodům, proč je třeba důchodovou reformu v zemi provést, smích už nezazněl.

OBRAZEM NeČas reforem

Nečas vysvětlil, že za vším stojí demografický vývoj a dlouhověkost. "Chci zdůraznit, že nikoli stárnutí, které zní tak trochu pejorativně. Dlouhověkost je totiž ale pozitivní zpráva, a proto je třeba i na změny s tím spojené na to takto nahlížet," uvedl Nečas před studenty, jak se později v diskusi ukázalo, nejen filosofické fakulty. Další důvody, které je třeba vzít podle Nečase v potaz při následujícíh nevyhnutelných změnách, je globalizace ekonomiky a konkurenceschopnost.

Jsem exaktně založený, můžu na půdě filosofů mluvit v číslech, ptal se premiér

Vše premiér doplnil čísly, u kterých se opět pokoušel se studenty vtipkovat, zda budou ochotni je vzhledem k půdě, na které se přednáška konala, chápat. Připomněl u toho, že on sám zase nedokáže uvažovat příliš filosoficky, neboť je uvažováním jako vystudovaný fyzik exaktně založený.

V průběhu podvečerní přednášky však zazněla z úst premiéra i podivná věta o průměrném platu v naší zemi ve výši 12 tisíc korun. Sumu použil zřejmě omylem v okamžiku, kdy chtěl vysvětlit kolikanásobek příjmů ekonomicky aktivních lidí je potřeba k tomu, aby zůstala zachována výše penzí.

Následně však pro ParlamentníListy.cz uvedl premiér věc na pravou míru. "Mluvil jsem o polovině průměrné mzdy. Uváděl jsem tři příklady výpočtu důchodů: polovinu průměrné mzdy - tedy těch dvanáct tisíc, potom průměrnou mzdu a dvojnásobek průměrné mzdy," upřesnil své vyjádření Petr Nečas.

Studenti: Proč berete chudým a nezdaníte bohaté?

V následující diskusi, která byla vzhledem k časovým možnostem daleko kratší než přítomní studenti i ostatní posluchači, čekali, však premiérovi příliš do smíchu nebylo. Byť se snažil na dotazy reagovat asertivně.

I vzhledem k tomu, že v sále převládali mladí lidé, bylo poměrně překvapující, že premiéra i současnou vládu kvůli plánovaným reformám nešetřili.

"Proč místo snižování příjmů matkám s dětmi a zdravotně postiženým, nehledáte finanční rezervy tak, že třeba nenavýšíte bohatým skupimám obyvatelstva daně, jak navrhuje NERV," ptal se jeden ze studentů. Nečasova reakce, že by tím bohatly obce, nikoli stát, vyvolávala u studentů úsměvy. Sálem se neslo, že by asi neměl být problém pro vládu, změnit v případě nutnosti v tomto ohledu nějak legislativu.

Čtěte také:

Josef Švéda z katedry literatury se zase dotazoval premiéra na to, zda se dá od tohoto kapitalistického realismu ustoupit. "Přece by měla být možnost, říci ne?" uvedl student a doplnil dále kritiku směrem k Nečasovi.

"Víte, mě neuspokojilo, když tady zdůvodňujete nutnost a nezbytnost těchto kroků citátem z Járy Cimrmana - že i když se nám to nelíbí a nesouhlasíme s tím, prostě to bude. Od premiéra bych čekal konkrétnější vyjádření," uzavřel student.

"Vystoupit můžeme, ale já jsem proti tomu. Byli bychom v Evropě považováni za podivíny, protože naše ekonomika je provázána eurounijní ekonomikou. Vzpoura proti realitě je sice filosoficky dobrá, ale já jako exaktně založený ji neberu," reagoval na dotaz studenta také menším rýpnutím Nečas.



Tuto studentku premiér a šéf ODS svým vystoupením nepřesvědčil.

Proč vycházíte z ekonomik vyspělých zemí, se kterými se nemůže srovnávat?

Jan Hladík z Ústavu politologie proti Nečasovi vystoupil také ostře. "Říkáte, že demografický vývoj není příznivý pro ekonomiku naší země. Avšak proč v navrhované důchodové reformě vaše metodika vychází z metodik vyspělých ekonomických a dlouhá léta stabilních států, která u nás nemůže fungovat? A proč jste nepoužili metodiku, která vychází z ponaučení Světové banky, která moc dobře ví, jak v některých zemích důchodová reforma dopadla katastrofálně a má pro země, které jsou nám podobné, vypracovanou jinou metodiku?" ptal se Hladík a opřel se i do toho, že vláda navrhuje pro důchodovou reformu pilíř z dluhopisů, které si penzijní fondy za peníze daňových poplatníků koupí.

"A takovýmto dluhovým pilířem chcete lidem důchody garantovat?" ptal se dále Hladík. Připomínek měl ještě více, ale jeho vystoupení bylo utnuto.

Čtěte také:

Petr Nečas na kritiku odpověděl tak, že připravovaný důchodový systém je podobný švédskému, velmi osvědčenému systému. Světovou banku pak označil za viníka neúspěchů důchodových reforem v mnoha státech. Zřejmě na důkaz toho, že proto z jejích zkušeností při vytváření reforem česká vláda nevycházela.

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha není Nečasovo úterní vystoupení na akedemické půdě posledním. Chystá se na turné po dalších vysokých školách. Nutno připomenout, že předchozí vysoce postavení politici přesvědčovali o svém reformním úsilí většinou studenty ekonomických oborů, nejčastěji na VŠE.

Současný prezident Václav Klaus na této škole má čas od času přednášku, učil zde i expremiér Mirek Topolánek. Podle Osúcha měl Nečas na VŠE přednášet minulý měsíc, z pracovních důvodů však jeho vystoupení bylo přeloženo na pozdější termín.

Psali jsme:
Nasadí vláda šašky? Issová Nečase propagovat rozhodně nebude


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…