Nečas prý odvolal Peake kvůli možnému ohrožení bezpečnosti státu

20.12.2012 15:54 | Zprávy

Prezident republiky Václav Klaus dnes na návrh předsedy vlády Petra Nečase odvolal nečekaně ministryni obrany Karolínu Peake z LIDEM. ParlamentníListy.cz zjistily, co by za jejím odvoláním mohlo být.

Nečas prý odvolal Peake kvůli možnému ohrožení bezpečnosti státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Jedním z obecných důvodů je, že prý Karolína Peake naštvala mnoho lidí kolem sebe najednou: od prezidenta republiky Václava Klause, premiéra Petra Nečase i generály. Jakmile totiž přišla na ministerstvo obrany, odvolala prvního náměstka ministra obrany generála Vlastimila Picka, který je dlouhodobě kladně hodnocen odbornou i laickou veřejností i politiky, a přivedla si své lidi.

Hovořilo se též o tom, že se z ministerstva stane další ministerstvo TOP 09 kvůli údajným, avšak nepodloženým, vazbám Karolíny Peake na Richarda Hávu a Omnipol.

Bezpečnostní rizika

Podstatnější a mnohem závažnější důvod je podle informací redakce z důvěryhodného zdroje aspekt možného ohrožení bezpečnosti státu v mezinárodním kontextu, kde jsou širší důvody.

„Premiér už toho měl dost a dupnul si. Hlavním důvodem odvolání Peake, tedy kromě toho, že naštvala všechny kolem sebe, je možné mezinárodní ohrožení bezpečnosti státu. Má to širší kontext a širší souvislosti. Více ale kvůli věcem bezpečnosti říct nemohu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj dobře informovaný od špiček exekutivy.

Picek na obranu?

Objevila se dokonce spekulace, že by se Picek nyní mohl stát ministrem obrany. LIDEM totiž nemají patrně nikoho, koho by na ministerstvo obrany navrhli, i když se dříve lehce spekulovalo o Viktoru Paggiovi. Nestranický ministr by nechal vyrovnaný poměr mezi ministry z TOP 09 a ODS. Jinak by totiž muselo dojít patrně k další výměně ministerstev mezi koaličními stranami.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …