Nečasova vládo, nepomáhej eurozóně. Doplatíme na to, varují experti

26.11.2010 18:56

Vláda Petra Nečase přerušila jednání v důvěrném režimu, při němž měla rozhodnout, zda se Česko bude podílet na chystaném plánu, jak zachránit eurozónu. Oslovení ekonomové by to však kabinetu většinou nedoporučovali.

Nečasova vládo, nepomáhej eurozóně. Doplatíme na to, varují experti

Už na říjnovém summitu Evropské unie se řešilo, jakým způsobem nahradit současný fond, z něhož mělo finanční pomoc čerpat Řecko a nově zřejmě i Irsko. Jedním z možných scénářů je i to, že by se na něm podílely i nečlenské země eurozóny. Česká vláda jednání o této záležitosti přerušila, aniž dospěla k nějakému rozhodnutí.

„Česká republika by se rozhodně na chystaném evropském záchranném plánu podílet neměla, protože není členem eurozóny. Pomoc v tomto případě není otázkou solidarity zemí Evropské unie, ale toho, že jde o úplně jiný klub a my jeho členem nejsme. Eurozóna je v Evropské unii klub v klubu a do něj my nepatříme," zdůvodnil pro ParlamentníListy.cz svůj postoj ekonom Jiří Schwarz, bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE a člen Národní ekonomické rady vlády.

Finanční pomoc je jen kupováním času na rozmyšlenou

„Je to jenom zvyšování morálního hazardu do budoucna, ale není to řešení. Tyto potíže ani nebývají jednorázově vyřešitelné a každým takovým pokusem se situace jenom zhoršuje. I v případě Řecka byl problém jen odložen. Dalo by se to nazvat jen jakýmsi kupováním času na rozmyšlenou. Kdyby se vláda rozhodla nezúčastnit této záchrany, tak by to od ní bylo správné rozhodnutí," přidal se ekonom a vysokoškolský pedagog Josef Šíma.

„Za žádných okolností," zareagoval Pavel Kohout, další člen NERV. „Česká ekonomika z toho nikdy nic mít nebude, protože kdybychom se my v budoucnu do podobných potíží dostali, tak na žádnou pomoc už nebudou vůbec žádné peníze. V podstatě by se jednalo o čistý transfer do jiné ekonomiky bez jakéhokoli efektu," poukázal ekonom.

Česko by se mělo vyvázat z eura, i když splní podmínky pro jeho přijetí

Navíc společnou měnu vnímá jako zdroj problémů. „Stejně jako prezident Václav Klaus bych požadoval, aby vláda vyjednala opt out na přijetí eura," dodal ještě Kohout pro ParlamentníListy.cz. To by znamenalo, že by Česko nemuselo přijmout euro ani tehdy, kdyby splňovalo všechny podmínky pro jeho přijetí.

„Byl bych proti angažovanosti v nějakém fondu. Když se podíváte, komu ta pomoc většinou slouží, tak je to na řešení problémů věřitelských bank. Generálně jsem proti, ale v jednotlivých případech bych pomoc nevylučoval. Vždyť v minulosti zvažovala Česká republika pomoc Lotyšsku," připomněl pro ParlamentníListy.cz ekonom Miroslav Zámečník, další člen NERV.

Na úrovni EU by se musela stanovit závazná pravidla pro poskytnutí pomoci

Jednotu ekonomů z poradního sboru Nečasova kabinetu tak z oslovených nabourává jen Jiří Rusnok, ministr financí vlády Miloše Zemana. „Byl bych pro, pokud na úrovni celé Evropské unie budou dosažena závazná pravidla určující, za jakých podmínek bude komu a jak poskytnuta podpora. Nikdy nevíme, kdy budeme pomoc sami potřebovat," podmínil ale Rusnok svou podporu.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…