Neviděli jste Události, komentáře? Šou koaliční agónie naživo

03.04.2012 23:46

Věci veřejné prý odstupují z vlády. Do Událostí, komentářů byli přizváni představitelé všech tří vládních stran a strhla se mela. Výčitky střídaly urážky, aby ty byly vystřídány komickými vsuvkami a nakonec přišly i melodramatické zvraty na závěr. Z politické debaty se stala absurdní tragikomedie.

Neviděli jste Události, komentáře? Šou koaliční agónie naživo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Zpočátku Událostí, komentářů se zdál průběh vládní rozlučky jasný. ODS, ani TOP 09 nechce ustupovat neustálému vydírání ze strany Věcí veřejných. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek to vyjádřil razantně: „Není možné vést racionální rozhovory pod tlakem demise. To, co předvedly Věci veřejné, je jedním slovem nestoudnost. Vůči nestoudnému chování nelze ustupovat. Těžko od nás mohou VV očekávat, že se necháme vydírat.“

Sledujeme téma Rozpad vládní koalice

Potvrdil tak předchozí slova premiéra Petra Nečase, který prohlásil, že v okamžiku podání demise véčkařských ministrů končí prostor pro jakékoliv další jednání.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím rozhodnutí své strany potvrdil, sám byl koneckonců prý jeho iniciátorem. „Jednoznačně naši ministři podají demisi, rozhodlo tak grémium. Je otázka, zda zachovávat společenství vlády na úkor společenství většího, což je stát,“ vysvětlil postoj své strany, který Karel Schwarzenberg označil jako rozhodnutí pro skok z letícího letadla bez padáku, Jarolím.

Podle Jarolíma se však jednalo o seskok plánovaný. VV byly prý tlačeny ke zdi, což byla taková forma spolupráce, která prý fungovat nemůže. Navíc vláda podle Jarolíma porušuje koaliční smlouvu.

Pan Jarolím je místopředsedou pro křivá obvinění, řekl Kalousek

„Je tu koaliční smlouva a programové prohlašení vlády, ale je tu i docela vážná ekonomická krize, která nás nutí občas něco změnit,“ upozornil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který prý kvůli svému oponentovi v debatě strávil několik desítek hodin na policii.

„Pan Jarolím je totiž místopředsedou Věcí veřejných pro křivá obvinění. Podal jich na mě mnoho,“ vzpomíná Kalousek.

K smíchu, či snad k pláči

Podle Miroslavy Němcové by celá situace byla k smíchu, kdyby nebyla k pláči. „Jestliže se koalice už na něčem při svém vzniku dohodne, tak má vládnout. Nebudu nabíhat na způsob fungování Věcí veřejných, které se pořád po nocích scházejí, aby dělali politiku a měnili vládní programy. Měli byste vládnout, ne schůzovat po nocích,“ plísnila Jarolíma předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS.

Nad celou situací se přitom vznáší otázka, proč vlastně VV přišly se svým zásadním rozhodnutím právě teď? Podle Jarolíma je to kvůli nedořešeným kauzám Mostecké uhelné a státní firmy Lesy ČR.

Kvůli MUS dosud vláda nepadla

Když se ho moderátorka Daniela Drtinová zeptala, zda myslí vážně, že chce kvůli těmto dvěma věcem položit vládu, Jarolím odpověděl: „Kvůli těmto věcem, jako jsou MUS, jako jsou Lesy ČR, dosud nepadla vláda, taky proto je nikdy nikdo neřešil.“

Místopředseda Věcí veřejných přitom kategoricky popřel, že by se snažila jeho strana odvést pozornost od soudu s Vítem Bártou. „Pokud bude Vít Bárta odsouzen, tak bude odsouzen,“ konstatoval lakonicky.

Podle Jarolíma nevězí zakopaný pes ani v problematickém financování strany, kdy se její sponzoři skrývají za anonymními akciemi v Panamě. Osobně se prý s těmito sponzory setkal. „Vím, jaké byly motivace těch lidí, co nás sponzorovali, poznal jsem je a setkal se s nimi,“ říká Jarolím.

O koho konkrétně se jedná, však říci nemůže. „Nepamatuju si jejich jména,“ vysvětluje Jarolím. Když se ho moderátorka zeptala, zda to myslí vážně, že si nepamatuje jména lidí, s kterými se setkal a kteří dali jeho straně dar, nedostala z něj nic víc, než že si je zkrátka nepamatuje.

Kalousek: Aspoň to vidíte, co to je

„Aspoň vidíte, jaké to je s nimi jednat,“ přisadil si do páčení jmen sponzorů Kalousek. A jedovatými poznámkami místopředseda TOP 09 nešetřil: „Logika, abychom něco ve vládě mohli vyřešit, tak tu vládu položíme, mi připadá stejná, jako když byly VV založeny na korupčním základu, aby bojovaly proti korupci.“

Shodne se s ním i Miroslava Němcová: „Postup VV je naprosto neseriózní. Pokud jste chtěli debatu, tak proč vzkazujete premiérovi ultimáta přes média, místo toho, abyste se s ním sešli?“

A takhle šla debata dál. Tomáš Jarolím měnil neustále důvody, proč zrovna jeho strana ve vládě končí. Miroslav Kalousek se tvářil tak, že má z konce vlády neskrývanou radost a Miroslava Němcová kroutila hlavou nad nevyzrálostí VV.

A tak zatímco Jarolím měnil důvody z „Nechtěli jsme předčasné volby, chtěli jsme jednat,“ na „Není možné setrvávat ve společenství, které se nechová fér“, Miroslav Kalousek si pro diváky připravil řadu bonmotů: „Lepší hrůzný konec než hrůza bez konce,“ označil ministr financí současnou vládní krizi.

„Těším se, že o předčasných volbách budeme jednat s někým serióznějším, než jsou VV,“ hodnotil zase Kalousek vyhlídky na jednání s opozicí. A pak? Pak padla kosa na kámen a Miroslav Kalousek se opravdu naštval.

Moderátorka: Proč teď z vlády?

Po několikáté se pokusila Michaela Drtinová vypáčit z Tomáše Jarolíma, proč zrovna teď odchází jeho strana z vlády. „Rozležel se nám v hlavě puč, kteří připravovali naši koaliční partneři s Kristýnou Kočí,“ začal Jarolím. Dřív než stačil cokoliv doříct, nebo než se k věci stačila vyjádřit Miroslava Němcová, zamračil se Kalousek a Jarolíma sepsul.

„Pokud se slečna poslankyně Kočí sama nahrávala, tak to lze označit za chorobnou lhavost. Zatímco vše, co Kočí říká o VV, je z úst pana Jarolíma lež a provokace, tak co tatáž dáma říká o nás, je všechno pravda. Nikdo za TOP 09 s Kočí nejednal, vy jste ji přivedli do politiky, a pak ji používáte proti nám, to už je fakt chucpe,“ zbrunátněl Kalousek

A do Jarolíma se pustila i Miroslava Němcová: „Jestliže jste řekl, že nebylo férové jednání uvnitř koalice, tak proč jsem rok seděla vedle Kateřiny Klasnové, která ani pořádně nevěděla, jak sněmovna vypadá, a napovídala jí, jak řídit schůzi této instituce. Trpěli jsme tím, když se nás lidi ptali: ‚proboha, koho to tam máte‘, protože jsme čekali, že máte nějakou odpovědnost, že vám dojde, jak se máte chovat, že se naučíte, jak přistupovat k řízení státu.“

Tomáš Jarolím se zmohl jen na několikrát omílanou frázi: „To společenství nefunguje jako společenství.“


Tejc: Zase se obejmou

Do Událostí, komentářů vstoupil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který celé své vystoupení načal přesvědčením, že podobných krizí už byla řada, nakonec se všichni jejich aktéři určitě zase obejmou a všechno bude v pořádku.

„Nejpoctivější by bylo vypsání nových voleb, nejpozději mohou být předčasné volby s těmi krajskými a senátními, nejdříve mezi padesátým a šedesátým dnem od rozpuštění sněmovny. Nejdříve tedy by se volilo v červenci, vhodnější by nám však přišly volby na podzim, abychom ušetřili půl miliardy,“ vysvětloval Tejc

I Miroslav Kalousek už přemýšlel o předčasných volbách. Předeslal, že je nezbytné jednat s ČSSD, protože pro rozpuštění sněmovny je potřeba 120 poslanců. Naopak by se rád vyhnul jednání s VV.

Agónie bylo dost

„Spíš bych upřednostňoval dřívější termín, neprodlužoval bych tu agónii,“ dohadoval předčasné volby Kalousek. Jakmile ministři podají demisi, vláda prý končí.

Snad tím vyslal nějaký signál. Jako blesk z čistého nebe přistála zpráva ze serveru Lidovky.cz, kdy předseda VV Radek John prý řekl, že ministři nemusí podávat demisi zítra.

Tomáš Jarolím prý vyjádření komentovat nehodlá. Podle něj je nepravdivé a nemá už ani sílu jej dementovat. „Kdyby to snad byla pravda, pak odstoupím z vedení VV,“ prohlásil Jarolím, na což Miroslav Kalousek sžíravě zareagoval: „No, to by byla teda tragédie, fakt.“

Jede se tedy dál?

Jak Kalousek, tak Němcová se shodli na tom, že pokud je Johnovo prohlášení pravdivé, tak se nic neděje a vláda tedy jede dál. Podle Němcové však končí už jakákoliv ultimáta a vydírání ze strany VV.

Miroslav Kalousek s despektem dodal: „Pokud je to pravda, tak je to jen další z cirkusů VV. Víte, v politice je někdo tvrdší, někdo měkčí hráč. Věci veřejné ale vůbec nevědí, kde je hřiště.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…