Nikdo ultimátum VV nebere vážně. Ani TOP 09, ani levice. Natož premiér

27.06.2011 19:40

Vládní koalice se zmítá v největší krizi od doby svého vzniku. Poslední den v červnu vyprší ultimátum, které daly Věci veřejné svým koaličním partnerům. A především TOP 09 už došla trpělivost. Nejvyšší představitelé opoziční ČSSD však příliš v rozpad koalice nevěří. Jsou přesvědčeni, že vláda udělá vše možné, aby se udržela u moci.

Nikdo ultimátum VV nebere vážně. Ani TOP 09, ani levice. Natož premiér

TOP 09 došla v neděli při jednání trpělivost. „Jednání považujeme za uzavřené. Nejmenší strana vznáší stále nové požadavky, to je těžké," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A stejný názor má i místopředseda Miroslav Kalousek, která již má neustálého vydírání prý dost.

Související:


Je to jen komedie

Přední politici sociální demokracie však Věcem veřejným a jejich ultimátům nevěří. Nechtějí ani komentovat, se kterými lídry koalice by byli ochotni jednat. Za jediné přijatelné řešení totiž sociální demokraté považují nové volby.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nebere ultimáta Věcí veřejných, ani to, že TOP 09 došla trpělivost, vážně. Podle jeho názoru je strach vládní koalice z nových voleb obrovský. „Je to jen po sté reprízovaná komedie. Všechny koaliční strany a zejména Věci veřejné se obávají toho, že by mohlo dojít k novým volbám. Strach z občanů vlastní země bude zřejmě ještě nějakou dobu držet vládní koalici pohromadě," řekl pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka.


Koalice je už trapná

Velice podobně se na věc dívá i místopředsedkyně oranžové strany Marie Benešová. Podle jejího názoru už nejsou věčná jednání koaličních stran a ultimáta K9 lidem už ani k smíchu, spíš je obtěžují. Ani poslední vývoj ji nijak nepřesvědčil. „Myslím, že se koalice nerozpadne a bude se dál držet u moci, co to půjde. Každý den vládnutí jí bude dobrý a nebude se ohlížet na to, že ztratila dávno důvěru občanů. A je už jenom trapná. Takže ČSSD by měla počkat na nové volby a teprve na základě jejich výsledku se dále rozhodovat s kým jednat," prohlásila pro ParlamentiListy.cz Marie Benešová.

Jedině předčasné volby

Další z místopředsedů sociální demokracie Jiří Dienstbier také hovoří o předčasných volbách jako o jediném možném řešení současné vládní krize. „ČSSD je ochotna jednat se všemi parlamentními stranami o co nejdřívějších nových volbách. Ty jsou jediným rozumným řešením politické krize vyvolané neodpovědnou a skandální politikou koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných," míní Jiří Dienstbíer.

Místopředseda Martin Starec se zatím vyjadřovat nechce. „Nechtěl bych komentovat aktuální situaci ve vládní koalici. Počkám na jejich definitivní stanovisko, bude-li jaké," sdělil ParlamentnímListům.cz Starec.

To, že názor sociálních demokratů je správný, potvrzuje i bývalá šéfka poslanecké klubu Věcí veřejných Kristýna Krejčí. Vyloučená poslankyně je se situací ve straně dobře obeznámena. „Nikdo nechce přijít o moc a předčasné volby se žádné koaliční straně, zvláště Bártově, nehodí."

Žádná nová koaliční smlouva nebude. Konec diskuze

V pondělí se situací ve vládní koalici zabývala mimo jiných také Výkonná rada ODS. Po jejím skončení premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas v prohlášení zopakoval, že koaliční smlouvu měnit nehodlá.  

"ODS je připravena vyjednávat o dodatku koaliční smlouvy, ale o nové koaliční smlouvě vyjednávat nebude," uvedl na brífinku po Výkonné radě.

Poté, co nedělní jednání o dodatku ke koaliční smlouvě zkrachovalo, ale premiér nevidí přílišný smysl v tom, aby se podobná schůzka opakovala.

"Platí dosavadní koaliční smlouva, nemuseli bychom žádný reformní dodatek dojednávat," upozornil Nečas. Věci veřejné mají ale názor poněkud jiný. Datum 30.6. stanovily jako deadline, do kterého by měl být schválen koaliční dodatek. Pokud do tohoto dne rozhodnutí nepadne, Véčka zřejmě opustí vládu.

"Co se stane po 30. červnu? Bude 1. červenec," smetl se smíchem dotaz jedné z novinářek premiér na pondělním brífinku.


Související:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…