Novinář Best rozkrývá, co je za velkým útokem Sobotky na Babiše

24.02.2014 17:25

Bohuslav Sobotka má strach, že bude ČSSD v Praze odstavena od moci. Tak si politický analytik Erik Best vysvětluje nebývale ostré vyjádření premiéra na adresu koaličního hnutí ANO. Sobotka prý navíc svým vyjádřením přiznal napojení vlastní strany na tzv. pražské kmotry a ve sporu mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem se postavil na stranu Kalouska.

Novinář Best rozkrývá, co je za velkým útokem Sobotky na Babiše
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájil nebývale ostrou přestřelku mezi ním a vicepremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Důvodem premiérova výpadu byl přestup místostarostky Prahy 10 Radmily Kleslové z ČSSD do hnutí ANO.

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta,“ reagoval na přestup Kleslové do ANO Bohuslav Sobotka pro ČTK.

Média navíc o Radmile Kleslové tvrdí, že byla do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. To na tiskové konferenci odmítla místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. „Není pravda, že by byla nějaká špionka nebo něco takového. Je to zkušená komunální politička,“ uvedla.

Sobotka je prý uražený a má strach

Co premiéra Sobotku k tak ostrým výrokům na adresu koaličního partnera mohlo vést, pro ParlamentníListy.cz komentuje politický analytik Erik Best. Předseda vlády se podle něho vyjádřil sice razantně, ale nepříliš jasně.

„Sobotka mluvil o tom, že pan Babiš rekrutuje nějaké lidi, ale jmenoval jen paní Kleslovou a mně se zdá, že jde o podobný křik, jaký jsme slyšeli od ODS, když od nich odešel Jiří Pospíšil. Částečně jde o uraženost a částečně v tom je také strach před Janem Kaslem a tím, co ANO chystá v Praze,“ uvedl Best.

Hnutí ANO totiž bývalého pražského primátora Jana Kasla získalo na svoji stranu, přestože s ním původně počítali Starostové a nezávislí. Kasl tak nejspíš povede kandidátku hnutí ANO v komunálních volbách v Praze.

Přiznal šéf ČSSD napojení vlastní strany na pražské kmotry?

Další pozoruhodnou věcí podle Erika Besta je skutečnost, že šéf ČSSD vlastně kritizuje vlastního člověka. „Jestli je paní Kleslová ve spojení s Tomášem Hrdličkou, kterého měl Sobotka evidentně na mysli, tak to znamená, že Sobotka přiznává, že ČSSD také spolupracuje s pražskými kmotry. V tomto smyslu je zajímavé, co v sobotu řekla ministryně spravedlnosti Helena Válková v Deníku o panu Hrdličkovi, nevybíravě ho kritizovala. Válková řekla: `Teď sklízíme ovoce různých lobbistů, kteří nebyli postaveni před trestní soud – Rittiga, Janouška, Hrdličky. Zatím nikdo nemá důvěru, že je justice natolik silná, aby tyto pány postavila před soud a na základě důkazů je odsoudila.` Válková tady trošku překročila hranici ministra, protože řekla, že tyto lidi považuje za vinné, aniž by byli, až na Rittiga, obviněni,“ pozastavuje se Best.

Vládu to prý nepoškodí, nejde o nic vážného

Ten se domnívá, že z celého případu žádná velká mediální bitva nebude. „Bohuslav Sobotka musí být opatrný. Má evidentně strach, že ČSSD přijde o svoji pozici v Praze, kde měla sociální demokracie dobré vztahy s ODS, a když teď to místo zaujme ANO, bude možná ČSSD v Praze odstavena od moci. Předpokládám, že tohle je důvod Sobotkova útoku na Babiše,“ je přesvědčen analytik.

Může tahle výměna názorů zanechat vážné šrámy na koaliční spolupráci? „Nemyslím, že by to v tomto stadiu bylo příliš vážné, protože na tom vlastně nic není. Bohuslav Sobotka kritizuje vlastního člověka a každý soudný člověk pozná, že příliš tvrdě nemůže kritizovat vlastní stranu a její aktivity v Praze. V pozadí je tam také bitva mezi Babišem a Kalouskem a tam je to závažnější. Tímto způsobem v tom Sobotka trochu podporuje pana Kalouska,“ konstatoval Erik Best.

Média o Radmile Kleslová shromáždila řadu věcí. Na konci loňského listopadu o jejích údajných aktivitách podrobně informoval týdeník Reflex v článku „Rozvědčice pracuje pro ANO“, tehdy přitom Kleslová byla ještě členkou ČSSD. Reflex tvrdil, že současná místostarostka Prahy 10 dlouhodobě lobbuje pro ČEZ i pro firmy Andreje Babiše, nebo že na základě údajných zkušeností z komunistické rozvědky verbuje pro hnutí ANO kandidáty do komunálních voleb.

Média mají o Kleslové asi pravdu, Jourová je pouze loajální

Tato nařčení na tiskové konferenci odmítla Věra Jourová. Podle Erika Besta šlo ze strany Jourové spíše o projev loajality než skutečné přesvědčení, že by Kleslová nic takového nikdy nedělala.

„Zdá se mi, že to, co novináři o paní Kleslové našli, odpovídá skutečnosti. Otázka je, do jaké míry to je relevantní pro současný střet a je to i otázka, do jaké míry byl pan Babiš angažován v pražské politice. Nicméně to, co říká Věra Jourová, je něco jiného. Ta se už prokázala jako velmi loajální vůči ANO a odmítá také, že má pan Babiš nějaký problém v minulosti. Že vlastně totéž tvrdí teď, mě vůbec nepřekvapuje. O minulosti paní Kleslové nemusí vědět vůbec nic,“ myslí si analytik a novinář Best.

Podle jeho slov jsou v hnutí ANO lidé, kteří Andreje Babiše uznávají jako vůdce do takové míry, že nepřipouští jakékoli jeho problémy v minulosti. Například Robert Pelikán v ParlamentníchListech.cz prohlásil, že pan Babiš žádný střet zájmů nemá. Přitom sám Andrej Babiš přiznal, že střet zájmů má, jen tvrdí, že ho nebude zneužívat. „Věra Jourová je v tomto stejná kategorie jako pan Pelikán,“ dodává pro redakci ParlamentníchListů.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…