Občané začali více věřit vládě i politikům, říká průzkum CVVM

27.04.2010 15:21

V dubnu lidé začali více věřit prezidentovi, vládě i politikům. Potvrzují to výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Občané začali více věřit vládě i politikům, říká průzkum CVVM

Důvěra v prezidenta Václava Klause je zdaleka nejvyšší od loňského dubna. Zatímco v průběhu roku získával prezident důvěru kolem 65 pěti procent lidí, nyní mu důvěřuje 74 procent respondentů.

I vláda dosáhla v počtu důvěřujících respondentů maxima, ovšem skok není takový. Důvěryhodnou institucí je pro 72 procent dotázaných, což je o procento více než před měsícem.

Parlamentu České republiky věří v dubnu taktéž maximum dotázaných za poslední rok. Jeho dolní komora získala podporu 23 lidí, horní 24 procent dotázaných.

Nespokojenců s politickou situací také ubylo

Lidé důvěřují také krajským (44 procenty) a obecním (61 procenty) zastupitelstvím.  Obecně věří státním institucím více vzdělanějších lidí s lepší životní úrovní, většinou voličů ODS. Nedůvěru pak nachází u voličů KSČM s horší životní úrovní.

Lidí spokojených se současnou politickou situací je podle průzkumu 9 procent, což je zhruba stejně jako minulý měsíc. Odpověď ani spokojen ani nespokojen vybrala čtvrtina respondentů. Nespokojených jedinců je 63 procent, tedy o tři procenta méně než v březnu.

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…