Od Zemana: Bohatý Schwarzenbergu, neumíte se vžít do role chudých. Nemají co do pusy, nemají co dát dětem

07.03.2014 13:03

Na hlavu exministra Karla Schwarzenberga se snesla další kritika za to, že se pustil do prezidenta Miloše Zemana kvůli výroku o roli lidských práv v zahraniční politice. Slova předsedy TOP 09 nenechal bez odezvy hradní kancléř Vratislav Mynář. Schwarzenberg se kvůli svým majetkům prý nedovede vžít do role chudých lidí.

Od Zemana: Bohatý Schwarzenbergu, neumíte se vžít do role chudých. Nemají co do pusy, nemají co dát dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Celá věc začala během návštěvy prezidenta republiky v Olomouckém kraji, kdy při návštěvě jedné z firem na setkání se zaměstnanci mluvil o tom, do jaké míry se má či nemá v prosazování zahraniční politiky země akcentovat problematika lidských práv.

„Doporučil bych mu, aby strávil měsíc v íránským či uzbeckým vězení, aby aspoň tušil, o čem kecá,“ napsal ve vyjádření pro ČTK šéf TOP 09 a předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

Poškozování exportu jsou podle Schwarzenberga jen kecy

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Podle něho se dá kritika porušování lidských práv v zahraničí s podporou českého exportu skloubit. „To jsou kecy, které nám namlouvají, že to škodí. Když máme dobré zboží, tak si to lidi kupují, když nemáme, tak se vymlouvají, že je to kvůli naší zahraniční politice,“ podotkl Karel Schwarzenberg.

Už ve čtvrtek své vyjádření k věci pro ParlamentníListy.cz doplnil přímo prezident Zeman, který prostřednictvím svého tiskového mluvčího vysvětlil, o čem přesně byla řeč.

„Nemluvil jsem o přehnaném dodržování lidských práv. Říkal jsem, že pro ochranu lidských práv v těchto zemích je daleko výhodnější, když s jejich vedoucími státníky mluvíte, než když je bojkotujete. Několikrát jsem uváděl příklad Fidela Castra, který byl čtyřicet let bojkotován a čtyřicet let byl na Kubě diktátorem. Bojkot diktátorů je naopak posiluje,“ tlumočil prezidentovo stanovisko mluvčí Jiří Ovčáček.

Do „sporu“ o výklad na prosazování lidských práv se nyní vložil i vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Ten zdůraznil prezidentem několikrát vyřčený názor, že se státníci, v jejichž zemích je stav lidských práv sporný, se nemají bojkotovat. Má se s nimi naopak mluvit.

Vzkazy přes média lidská práva nezlepší

„Za prvé si myslím, že názor na to, jak by se měl kdo chovat k lidem a dbát na lidská práva, je vždycky lepší říct danému člověku z očí do očí, než to vzkazovat přes média. Tento názor pana prezidenta podepisuji a ztotožňuji se s ním,“ řekl kancléř Vratislav Mynář pro ParlamentníListy.cz.

Zmiňovaná promluva z očí do očí o stavu lidských práv měla podle kancléře proběhnout i v případě návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Karimova. Ta byla ale odložena, a to nejspíš právě kvůli kritickým slovům některých českých politiků.

Kníže se pro svůj majetek a styl života neumí vžít do role nezaměstnaných

„Taková debata byla možná a teď už bohužel možná není. Ano, lidská práva jsou nesmírně důležitá a určitě se v tomhle s panem knížetem shodnu. Na druhou stranu ale vzhledem k jeho původu, jeho množství majetku a způsobu života se asi dost dobře neumí vžít do role těch 630 tisíc nezaměstnaných v České republice,“ uvedl Mynář.

„Když lidé nemají práci, nemají peníze a nemají čím nakrmit své děti. Myslím si, že tohle jsou záležitosti, které by český politik měl brát v potaz. Pan Schwarzenberg se ale evidentně nedokáže vžít do těch, kteří nemají co do pusy,“ dodal kancléř Vratislav Mynář v souvislosti s tím, že pokud české firmy v zahraničí kvůli politické kritice v daných zemích nemají zakázky, čeští občané nemají práci a roste nezaměstnanost.

Spor o styl zahraniční politiky a různý důraz na obhajobu lidských práv není ničím novým. Někdejší ministr zahraničí za TOP 09 Karel Schwarzenberg má za prioritu právě obhajobu lidských práv a kritiku těch zemí, kde podle něho dodržována nejsou. Už několikrát ale Schwarzenberg čelil kritice, že k obhajobě lidských práv přistupuje selektivně a pouze tam, kde se mu to hodí.

„V Saudské Arábii ani neceknul“

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, ale i někteří další politici, to ukázali na příkladu Kosova, kde docházelo a dochází k perzekuci srbské menšiny, Srbové tam byli dlouhodobě kosovskými Albánci pronásledováni, okrádáni a mezinárodní vojenské mise tam nic nevyšetřily. Karel Schwarzenberg se ale přitom postavil na albánskou stranu, prosazoval uznání Kosova a opakovaně se setkal s tamním premiérem Hašimem Thačim, který je podezřelý z řízení ilegálního obchodu s lidskými orgány a byl jedním z vůdců teroristické organizace UČK.

Před několik měsíci Schwarzenberga kritizoval europoslanec ODS Jan Zahradil právě v souvislosti se zmiňovanou selektivní obhajobou lidských práv. Europoslanec se tehdy pozastavoval nad tím, že Ázerbajdžán Karlu Schwarzenbergovi vadí, ale když byl jako ministr zahraničí v Saudské Arábii, kde je tuhá islámská diktatura, tak „ani neceknul“.

Prezident Miloš Zeman naopak dlouhodobě v zahraniční politice řadí mezi hlavní priority ekonomickou diplomacii a otvírání dveří českým podnikatelům, jejichž početné delegace s sebou od počátku bere na své zahraniční cesty.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…