Odborářský předák Dufek si chválí Babiše i celou vládu. K žádným protestům prý teď není důvod

21.10.2014 17:17

Odborář Bohumír Dufek po delší době věří v pozitivní obrat české politické scény i podmínek pro život u nás. I když jen opatrně, přesto chválí pozitivní posuny, které nastínila současná vládní koalice. „Po hrozném propadu v důsledku toho, co tu nastartovala minulá vláda s Kalouskem a Nečasem, se domnívám, že opravdu dochází ke zlepšení,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf Asociace samostatných odborů.

Odborářský předák Dufek si chválí Babiše i celou vládu. K žádným protestům prý teď není důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

A v čem to zlepšení Bohumír Dufek vidí nejmarkantněji? Například ve výběru daní či v prokazování majetku. Jeho pozornosti neuniklo, že Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) navrhuje nový zákon o prokazování původu majetku. Ten by měl být opřený o zvýšení pravomocí finanční správy, která by měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než ministerstvem navrhovaných deset milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní.

Nejde sice o novou plošnou povinnost pro občany, i když by nový zákon měl začít platit od roku 2016. Nutno dodat, že na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice ihned při svém vzniku. Babiš ale upozorňuje, že jde zatím jen o návrh, který ještě musí projednat koaliční rada a následně vláda.

Dufek: I já předložil před časem jasný plán na prokazování majetku

Právě tento počin šéfa Asociace samostatných odborů (ASO) potěšil, i když jak sám zdůrazňuje, on podobný návrh dával ke zvážení již před několika lety, naposledy v březnu 2012 při jednání tripartity.

„Troufnu si říci, že můj návrh byl poněkud jednodušší, ale i toto je dobrý krok za pozitivními změnami. V každém případě, já osobně vidím největší slabinu v tom, že by se prokazování majetku mělo týkat jen lidí, kteří mají jmění vyšší než 10 milionů. Domnívám se, že se to bude obcházet, jak bývá v Česku zvykem téměř u všeho,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dufek.

A připomněl, že již před dvěma roky se hovořilo o tom, že chybělo ve státní kase něco kolem 35 miliard korun. „Již méně hlasitě se přiznává to, že je v Česku zřejmě až 100 miliard takzvaných černých peněz. Proto jsem přinesl návrh na to, jak ty černé peníze omezit a jak je dostat do státního rozpočtu, který je potřebuje,“ řekl předseda odborů. Reagoval tehdy tímto způsobem na kritiku, která na něj i ostatní čelné představitele odborů ze strany vlády padala – chtěl ukázat, že nepatří jen k těm, kteří pouze vyčítají vládě chybné kroky a nepřinášejí konstruktivní řešení.

Analýza, která by určila daň z majetku pocházejícího z neznámých zdrojů

Podstata jeho návrhu byla jednoduchá. Češi by místo pro mnohé složitých daňových přiznání odevzdávali doklad obsahující takzvanou rekonstrukci příjmů osoby. „Ujišťuji všechny, že by to nebyl problém vyplnit pro nikoho,“ podotkl Dufek.

Šlo by vlastně o takovou analýzu skrytého příjmu pro výpočet daně z neznámých zdrojů. „Každý, kdo má elementární sklon ke spravedlnosti, to musí, a tomu věřím, ocenit a neměl by to pro něj být žádný problém,“ uvedl Dufek a blíže vysvětlil základní princip zmiňované analýzy.

Na jedné straně by si vyplnil každý Čech aktiva, na straně druhé pasiva.

„Aktiva – tedy to, co každý člověk má, nebo k čemu přišel normální běžnou cestou, stejně evidují banky, úřady – většinou pod rodným číslem. Každý dospělý Čech by si do nich tedy poznačil  částku vypovídající o jeho výši hotovosti v bance, o spořícím účtu, o ceně nemovitosti, pokud nějakou vlastní, cenu automobilu, šperků a třeba i diamantů, obrazů a uměleckých děl. I tyto věci – jsou-li pořízené legálně, jsou dohledatelné, protože se nakupují na aukcích a záznamy z nich jsou dostupné. U ceny nemovitosti, která se samozřejmě v rozmezí let hýbe, by se uvedla ta na počátku, kdy by tato povinnost vešla v platnost – buď cena tržní, nebo odhadní – a ta by se uváděla i v následujících letech,“ prozradil Dufek.

Kdo by nedoložil, musel by majetek zdanit 40 procenty, navrhoval Dufek

A jak hovoří základy účetnictví – na straně druhé by nesměla v oné analýze chybět ani pasiva – tam by Češi nově vyplňovali hypotéky, úvěry, na které mají řádné smlouvy. Odečtením pasiv od aktiv vyjde čistá hodnota majetku jednotlivce. „Výdaje na živobytí, jež by se odčítaly také, by byly fixně stanovenou částkou. Jak vysokou, o tom by samozřejmě musela vzniknout diskuze. Obecně by se tedy počítalo podle vzorce čistá hodnota majetku na začátku roku minus čistá hodnota na konci roku. Výsledek by měl vyjít nula nebo plus. Ten plus by musel být v dokladech uvedený. Pokud ne, přitom by ten dotyčný koupil auto v řádech milionů – je zřejmé, že musí mít příjmy někde vedle, nelegální, o kterých nehovoří. Ty by se pak tedy danily 40 procenty. Nehledě na to, že jedna taková nesrovnalost by již vyvolala zájem o hospodaření i v letech příštích, nemohlo by se tam zase najednou objevit něco, na co prokazatelně nevydělal, nebo si nevzal úvěr, či to opět na základě dokladů nemůže doložit jako dědictví či výhru,“ zopakoval dál princip jednoduchých počtů Bohumír Dufek. Již před dvěma roky ale upozorňoval na to, že prokazování majetku by nemělo význam dělat zpětně.

„Stejně by se to minulo účinkem – stačilo by začít s čistým stolem – s jasně daným majetkem a kontrolovat v průběhu dalších let, zda ten člověk opravdu vydělává tolik, aby ho mohl rozšiřovat, jak je mnohdy viditelné. Nutilo by to ty lidi samozřejmě i ten majetek a příjmy danit – což by byly další značné finance do státní kasy,“ konstatoval Dufek pro ParlamentníListy.cz. Tehdejší vláda, jak víme, jeho návrh nepřijala, ta současná ho – i když v jiné formě – navrhuje a předkládá.

Po tom, co způsobil Kalousek s Nečasem, jsme na dobré cestě - míní Dufek

„Rozhodně je to dobré a je lepší něco než vůbec nic, jak tady bývalo zvykem. Myslím, že to, co udělala za poslední rok současná vládní koalice, je pro Českou republiku skutečně pozitivní. Zejména po propadu, který tu byl po vládnutí Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Domnívám se, že dobrým trendem je i to, že se zlepšuje výběr daní – evidence tržeb tomu pomůže ještě víc. Podnikatelé se prostě začnou chovat lépe,“ uvedl Bohumír Dufek.

Podle něj je i zvláštní, jak se v Česku z některých stran ozývají varování před vládou Babiše a jeho posilování vlivu. „Nemyslím si, že bychom se měli obávat nějakého způsobu totality. Ovšem je třeba se zamýšlet nad tím, do jaké míry dál uplatňovat u nás vládnutí koalic. Nedá se totiž předpokládat, že by nějaká strana v příštích volbách získala takovou převahu, že by koalici skládat s nějakými politickými partnery nemusela - a to ani Babišovo ANO. V tom je ovšem problém - každá strana má sice nějaký svůj původní volební program - mnohdy napsaný i na řadě stran - ovšem nemá šanci ho naplnit, poněvadž jí to koaliční vládnutí nedovolí. Možná je škoda, že u nás Ústavní soud zrušil takzvaný většinový systém. Z toho důvodu jsou však obavy o totální převaze Andreje Babiše přehnané,“ domnívá se šéf ASO. Prozradil pak i to, že vzhledem k pozitivním změnám nechystají odboráři v nejbližší době žádné nátlakové akce. „Ta poptávka po nich není. Každopádně mě těší, jak občané velice bedlivě sledují vývoj politické scény a mají zájem o to, co se děje – zdá se, že přešli z jakési lhostejnosti k aktivitě. A to je dobře,“ uzavřel Bohumír Dufek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Kiosky práce - konečně v provozu. Fungovat začnou v den 25. výročí generální stávky

Závěrem se ještě pochlubil tím, že dlouho avizované tzv. kiosky práce, po mnohých legislativních průtazích, začnou konečně fungovat – a to hned ve 12 velkých městech. Nakonec budou sloužit nejen těm, co hledají práci či potřebují poradit s pracovně právní problematikou, ale též v různých dalších oblastech běžného života – například i v otázkách plateb elektřiny, poradenství, jak na tzv. šmejdy. Lidé by tam měli najít i přístup do katastru nemovitostí. Asociaci samostatných odborů bude dělat partnera u těchto kiosků ČMKOS. „Spuštěny budou 27. listopadu. Bude to tak trochu symbolické, poněvadž tento den před 25 lety úderem poledne se celá naše republika zastavila. Začala totiž dvouhodinová manifestační stávka, ke které se nakonec připojilo na 75 procent podniků, úřadů, továren, škol, obchodů po celé republice. A desetitisíce lidí v tento den v roce 1989 vyšly do ulic,“ připomněl Bohumír Dufek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…