Olga Havlová: Ani nechtějte slyšet, co říkám o Kalouskovi

09.10.2012 19:40

JINÝMA OČIMA Jmenuje se Olga Havlová, je zastupitelkou jedné z obcí Moravskoslezského kraje a o vládě Petra Nečase, či o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi si nemyslí nic dobrého. „Tady u nás se premiérovi říká Pan přesčas. A Kalouskovi? To ani nechtějte slyšet. U lidí je zapsaný jako hulvát,“ poznamenala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jmenovkyně bývalé první dámy.

Olga Havlová: Ani nechtějte slyšet, co říkám o Kalouskovi
Foto: Jaroslav Holan
Popisek: Olga Havlová

Olga Havlová je sice zastupitelkou z Jindřichova u Krnova, ale s bývalou první dámou má pramálo společného. Od první ženy Václava Havla se třeba liší tím, že své názory říká velmi nahlas. Prý může – má dlouholetou praxi z nižších pater politiky. Už třetí volební období je totiž zastupitelkou v Jindřichově na Bruntálsku. Politicky pak hájí barvu Věcí veřejných.

„Už jsem zastupitelkou třetí volební období, ale hodně se zajímám i o tu vyšší politiku,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Olga Havlová, která měla nyní našlápnuto i do zastupitelstva kraje. Jenže vedení Věcí veřejných se rozhodlo, že letos nebude v Moravskoslezském kraji do zastupitelstva kandidovat. To ale neznamená, že by Havlová neměla o tom, jak to na úrovni kraje vypadá, jak se říká ani šajnu.

Prohrané peníze v kasínu mohou otevřít politickou cestu někomu... komu?

„ČSSD v tom kraji v preferencích sice vede, ale já těm oranžovým vůbec nefandím, a to z jednoho prostého důvodu. Pan hejtman (Jaroslav Palas) má totiž vazby přímo tady, kde jsem i já zastupitelka, a tak vím, jaké nepravosti se kolem jeho osoby pečou. Nyní má ale ČSSD v kraji jako jedničku Miroslava Nováka (Miroslav Novák je 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu, silniční hospodářství a životní prostředí – pozn. red.). Ten má ale také problém, který dokonce před čtyřmi týdny museli hasit klíčoví poradci pana Sobotky. O co jde? Novák měl totiž údajně prohrát velkou sumu peněz v kasinu a měl u toho být ´zdokumentován´. Ale vznikla tam dohoda, že toto kompro nepůjde zatím ven. Dohodli se, že by odstoupil až po předpokládaných vyhraných volbách a uvolnil tak místo někomu jinému. Na tom konkrétním jménu jeho nástupce se prý sice pracuje, ale my jsme se ještě nedozvěděli, o koho jde,“ práskla Havlová.

Možná i na Palase "vyjedou" kompra

ČSSD má tak podle ní v tomto kraji prostě smůlu, neboť z voleb již odstavili Jaroslava Palase, a to kvůli jeho vile v Ludvíkově. „Kdyby tam pan Palas zůstal, tak by možná i na něj nějaké kompromitující věci vylezly. Ono se to všechno ale kolem něj tutlá, i to, z jakých prostředků si postavil vilu v Ludvíkově. Všichni víme, že se u nich ve straně řešily jeho příjmy, za co to postavil, neboť ten odhad hovoří až o 22 miliónech,“ uvedla dále Havlová.

Poznamenejme, že více než před rokem přinesla média informaci o stavbě penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku, kterou má financovat se svou ženou právě hejtman a také senátor Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). Stavbu odhadují realitní makléři zhruba na 20 miliónů korun. Hejtman ale stále tvrdí, že si na pozemky i stavbu s ženou vydělali (Palasova žena provozuje dvě zubní ordinace).

Podle Havlové je vůbec těžké nyní odvětit na dotaz, zda ještě vůbec existuje nějaká strana, v niž by nefigurovali kariéristé. „Tady je nezaměstnanost velká a většina lidí tady opětovně volí ČSSD, anebo komunisty v naději, že se tady něco změní,“ poznamenala k tomu. Právě sociální problémy podle ní zapříčinily i to, že hodně lidí začíná pomalu a jistě věřit komunistům. „Pokud tady mluvím s lidmi, tak spousta z nich přišla o práci a každý má nějaké problémy, neboť nejsou jistoty. Proto odsud hodně mladých lidí také odchází a nejvíc pak z pohraničí, kde žiju i já a kde jsem zastupitelkou,“ poznamenala.

Rudí už nejsou pro zdější lidi strašákem

Komunisty jako hrozbu ale ona sama nevidí. „Oni totiž dlouhou dobu neměli takové možnosti jako vládní strany, a tak se ani nedostali ke korupčním aférám. Mají tu výhodu, že mohou různé kauzy víc kritizovat. Mladí lidé navíc vůbec nemají představu, jak to kdysi fungovalo, takže i u nich mají ti rudí leckdy podporu. Myslím ale, že KSČM už by toho dohromady nic nezměnila, a tak přestává být tím pomyslným strašákem," pronesla Havlová.

Co se jí vůbec nelíbí, tak to je politika TOP 09. "Oni kdysi udělali přesně to, jako Karolína Peake s LIDEM. Oni tak byli ti předchůdci,“ rozlítila jí pak představa toho, že by snad lidé v jejím regionu volili TOP 09.

Ani na ODS nenechala Havlová niť suchou. Podle ní jsou s touto stranou jen problémy a byly i v minulosti – vždyť musela předčasně skončit jak vláda Václava Klause, tak i vláda Mirka Topolánka.

V ODS jsou jen ti, co chtějí kariéru

„Vždyť tam jsou převážně lidé, kteří si potřebují vyšlapat kariéru. Podle mého soudu ODS jen upřednostňuje podnikatele a vrchní třídu. Ale schvalovat zákony je třeba i ku prospěchu obyčejných lidí. Proto jsem šla do Věcí veřejných, neboť my jsme středová strana,“ zdůraznila.

Její další kritika pak směřovala přímo na konkrétní jména. „Miroslav Kalousek není podle mne ničím jiným, nežli politickým turistou,“ řekla na adresu ministra financí. Podle ní si rozhodně předseda VV Radek John neměl útoky od Kalouska nechat líbit. „V tomto směru je tak jeho reakce v televizní Partii v pořádku,“ sdělila pak Havlová k tomu, jak se v poslední televizní Partii pustil John do Kalouska, kterého tam nazval buranem a alkoholikem, který by zasloužil facku. Podle Havlové ovšem tady John nijak nepřestřelil. „Vždyť si vzpomeňme na telefonní rozhovor našeho poslance Petra Skokana, kde ho Kalousek častoval nevybíravými slovy, která se ale pro média nedají ani opakovat."

Skokan přečetl poslancům přepis telefonátu

Připomeňme, že poslanec Věcí veřejných Petr Skokan zveřejnil v červenci přímo ve sněmovně doslovný přepis vulgárního telefonátu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, aby dokumentoval, čeho je Kalousek schopen. Ministr poslanci Skokanovi více než jadrně totiž vyčítal, že to byl on, kdo loni v září upozornil novináře na to, jak Kalousek nafackoval mladíkovi v Praze u sněmovny.

„Pan Kalousek je v podstatě hulvát, akorát v médiích se snaží trošku vypadat. Jeho politika se mi vůbec nelíbí a zvyšování daní také nic nepřináší, což říká i spousta ekonomů,“ zmínila dále zastupitelka VV. Na konto Kalouska také poznamenala, že si ve vládě prakticky dělá, co chce a je tak pravda o něm i rčení, že se ho každý ve vládě bojí.

„On to ale asi má všude pojištěné. Má nějaké vyšší vazby a proto to má tak dobře ´v rukách´. Já osobně jsem s ním nikdy do styku nepřišla a ani po tom netoužím, ale myslím si, že tam nějaké vazby určitě budou, neboť jestli si je někdo tak jistý v kramflecích jako on, tak to není samo sebou,“ dodala zastupitelka na konto strážce státní kasy.

Kritice neušel ani samotný předseda vlády. "Nečas už vystřídal devět ministrů, tak to také už o něčem svědčí. Oni tam podle mne všichni už nemají co dělat. Tady u nás na severní Moravě se říká Petru Nečasovi ´přesčas´,“ zdůraznila Havlová a Nečasovu vládu nazvala jako velmi slabou.

Drábek? Ten je také na přesčasu...

„Když si vezmete, kolik dnes těch korupčních afér leze na světlo boží, tak to svědčí jen o jediném - že vláda Petra Nečase je poměrně slabá. Vždyť ona ani nepracuje pro většinu lidí! Taková vláda by měla odejít. Čím dřív to bude, tím líp. Vždyť oni udělali i puč v naší straně. Když se jim nepodařilo zlikvidovat Věci veřejné, tak se jim podařilo nás alespoň oddělit. Jenže my jsme tady u nás v kraji už tušili, že se něco stane ještě před tou Kristýnou Kočí. Je jen logické, že to pak pokračovalo Karolínou Peake,“ uvedla.

„Abych nezapomněla na ministra Drábka, tak ten už tam je také na přesčasu. Vzhledem k tomu, že jsem byla předsedkyně sociální komise na obci, tak jsem se někdy chytala za hlavu kvůli věcem, které on a jeho ansámbl vymýšlel. Vemte si třeba tu sKartu. Jde o to, že pan Drábek si myslí, že je to všude jako v Praze, kde je snad na každé ulici jeden a více bankomatů. Jenže tady u nás v Osoblažsku v okruhu 40 kilometrů není ani jeden bankomat a není tady ani prodejna, kde by se dalo touto kartou platit. Nejbližší prodejna je pak až v Albrechticích. Mne by proto zajímalo, když lidé dostanou sKarty, kam si vůbec mají dojet ty dávky vyzvednout? Teď se ale toho problému chytla ČSSD a jedou kolem toho ve velkém stylu...“ nandala na záda odstupujícího ministra v barvách TOP 09.

Příjmení vyvdala

Nakonec se Havlová ve vyprávění vrátila ke svému jménu. „S tím jménem jsem leckdy zažila i úsměvné historky. Třeba když jsem ležela v nemocnici se zlomeným kotníkem. Všichni pak říkali: my tu máme Olgu Havlovou. To jméno je ale vnímáno daleko pozitivněji, než Dagmar Havlová. No a já jsem na toto jméno docela hrdá, i když jsem ho získala vyvdáním,“ uzavřela zastupitelka Věcí veřejných.

Sociální demokracie a komunisté se v Moravskoslezském kraji dohromady těší nadpoloviční podpoře voličů. Vyplývá to z volebního modelu agentur SC&C a STEM/MARK pro Otázky Václava Moravce Speciál. ČSSD v modelu jasně vede s podporou 33 procent respondentů. S odstupem necelých 10 procent za nimi se pohybuje KSČM (23,5 %). Třetím občanským demokratům přisuzuje model 14,5 procenta, nad pětiprocentní hranici se na rozdíl od TOP 09 (4 %) dostala i KDU-ČSL (6,5 %).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

 


 


 


 


 


 


 


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…