Oranžová ČSSD je nervózní. Aféra modrých „kmotrů“ prospěje Kalouskovi

23.03.2012 17:24

Skandál, který vyvolal deník Dnes zveřejněním nahrávek mezi exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem, může bezesporu poškodit ODS. O tom, že ji skutečně neprospěje nepochybují nejen opoziční politici. Z některých názorů se dá celkem vyčíst, že tím, komu aféra prospěje, je TOP 09.

Oranžová ČSSD je nervózní. Aféra modrých „kmotrů“ prospěje Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zatím není jasné, kde deník MfD získal odposlechy hovorů Béma s Janouškem a Peterem Ďuricou, šéfem odboru magistrátních obchodních aktivit. Každopádně jde o věc, která rozhodně může snížit důvěru minimálně v pražskou ODS.

Uveřejněné odposlechy, které mohou rozdmýchat další vládní spory, ukazují, jakým způsobem řídil pražskou radnici exprimátor Pavel Bém, který je nyním řadovým poslancem ODS. Záležitosti, jako výběr ředitele VZP či rozhodování valné hromady Pražského dopravního podniku, držel totiž pod kontrolou za pomoci Romana Janouška.

Topkařům se diskreditace vyhne

Odstupující ministr školství z VV Josef Dobeš se podivuje. „To, co se píše v MF Dnes je pro mě vždy krajně  podezřelé. Nepochybně jde o útok na ODS. Před tím byla na řadě dne diskreditace Věcí veřejných. Troufnu si předvídat, že se to vyhne TOP 09, proč asi?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dobeš. Pravda je, že v odsuzování poměrů jsou politici TOP 09 nejaktivnější.

Kupodivu velice podobný názor má i poslanec KSČM Jiří Dolejš, kterého nelze podezírat z nějakých velkých sympatií k ODS, ale uznává, že vše prospívá TOP 09. „Mediální příběhy takzvaných kmotrů jsou ranou pro ODS. Překrývá to skandál Věcí veřejných a soud s Bártou. Vyhovuje to TOP 09. Dopad na radniční koalici to ale nemá, tam zřejmě kšeftaření pokračuje,“ míní Dolejš.

Odposlechy nikdy důvěru nezvýší

To, že skandál rozhodně neprospěje ODS přiznává i ministr zemědělství Petr Bendl. „Kdyby někdo zveřejnil odposlechy jakékoliv politické strany, skupiny lidí a možná i mediálního světa, tak to žádné zvýšení důvěry nepřinese,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Bendl.

„Myslím, že celý spis BIS by měl být odtajněn a zveřejněn. Topolánek by měl vysvětlit, proč celou věc zametl pod koberec a pan Bém s panem Bártou by měli odejít z politiky,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.



Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška by celou věc měly rešit kontrolní orgány, pokud se jedná o únik informací z BIS, včetně toho, jak s těmito informacemi naložili ústavní činitelé.

ODS už žádnou důvěru nemá

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc je přesvědčen, že skandál na pražské radnici nemůže ODS nijak uškodit. „Kde nic není, ani čert nebere. ODS už téměř žádnou důvěru nemá. Těžko ji proto může tato kauza nějak poškodit. Bohužel tato vláda je už tak špatná, že poškozuje důvěru v celý systém a demokracii,“ komentuje poslední kauzu stínový ministr vnitra Tejc.

„Vše je toliko důkazem oné staré teze – neberte úplatky, zblázníte se z toho,“ dodal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.
 

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…