Peake a další končí ve veverkách. Kalousek: Statečná žena. Vláda přežije

17.04.2012 17:49

První místopředsedkyně VV Karolína Peake ohlásila vystoupení ze strany VV. Chce založit novou politickou platformu. Prý má dostatek hlasů, aby vláda měla ve sněmovně většinu hlasů i bez VV.

Peake a další končí ve veverkách. Kalousek: Statečná žena. Vláda přežije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Žena, která chtěla nahradit v čele Věcí veřejných Radka Johna, překvapivě opustila vládní stranu Věci veřejné. Navíc je vicepremiérkou vlády pro boj s korupcí. Nelíbilo se jí poslední dění kolem vládní krize, kdy VV oznámily, že její ministři opustí vládu. Podle ní nemohla prosazovat principy, kvůli kterým do politiky vstupovala. Podle ČTK je nových "přeběhlíků" dostatek, aby vláda pokračovala i bez původních Věcí veřejných.

"Tím hlavním zlomem bylo rozhodnutí vyvolat vládní krizi z nepochopitelných důvodů pro koaliční partnery, tak pro veřejnost, tak pro mě samotnou. Nesouhlasila jsem s postupem, nepodařilo se mi můj postup prosadit a vyvozuji z toho důsledky," řekla Peake.

Celé prohlášení Karolíny Peake ZDE

Tím, že zakládá novou politickou platformu, je pravděpodobné, že další poslanci VV opustí původní stranu. Ve svém prohlášení před novináři poděkovala Radku Johnovi. Také odmítla to, že by odcházela kvůli soudu s Vítem Bártou, který byl prvoinstančně podmíněně odsouzen za uplácení. Bárta odmítl rezignovat na poslanecký mandát a oznámil kandidaturu na hejtmana v Plzeňském kraji.

Ministři Dobeš a Jankovský podporují Peake

Poslanec VV Viktor Paggio pak v ČT oznámil, že také z VV vystupuje, protože to je nedůvěryhodná strana. Rovněž místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová oznámila, že Peake podporuje a ve VV končí.

Podporu Peake oznámil také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Zásadní prohlášení chystá na středu i ministr dopravy Pavel Dobeš, který je na služební cestě v zahraničí. Dá se očekávat, že bude následovat Peake. Peake podpořila i poslankyně Lenka Andrýsová, Jana Suchá a poslanec Radim Vysloužil.

ODS a TOP 09 disponují dohromady 93 poslanci, k většině tak vládě stačí dalších 8 odpadlíků z VV.

Kalousek: Je to statečná žena

Další působení ve vládě chce Peake konzultovat s premiérem Petrem Nečasem. "Pro mne je to čerstvá informace," okomentoval Miroslav Kalousek rozhodnutí Peake v ČT. Ministr financí a místopředseda TOP 09 dodal, že je její vystoupení sympatické. "Každopádně ji pokládám za statečnou ženu," zdůraznil s tím, že pokud vláda bude mít nadále parlamentní většinu, může pokračovat dál.

"Vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, pokud bude mít většinu, může vládnout dál bez problémů," doplnil.

Podle něj je dosavadní politika VV naprosto nepřijatelná. Když VV oznámily, že stahují své ministry z vlády, Kalousek o VV řekl, že se jedná o slizkou a odpornou stranu.

Šťastný: Drolí se jak houska

Poslanec ODS Boris Šťastný pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že je šokován. "Já už jsem z toho všeho šokován. VV se drolí jak suchá houska. Snad mají ti jednotlivci rozum a uvědomují si, že konec vlády znamená veliké riziko začátku vlády levice," řekl redakci Šťastný.

"Já Věci veřejné neopustím, i když nejsem členem strany. Byl jsem za ně zvolen, jejich program je dobrý. Nenechám se koupit jako někteří, kteří jdou jenom za koryty. Jen to ukazuje na to, že zde plán na rozložení Věcí veřejných byl. Je to špína. V roce 1968 jsem se postavil proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Ani teď nemám důvod, proč bych teď  zradil, proč bych zrazoval subjekt, za který jsem byl zvolen. Teď je otázka, kolik členů se jim podařilo nakoupit pro tu jejich platformu, to uvidíme," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec VV Jiří Štětina.

Huml: Není čistá, není hloupá

„Neberu paní Peake jako čistou a poctivou političku. Ale hloupá není. Pokud odchází, tak má vážné důvody. Doporučuji velmi pozorně přečíst rozsudek s Bártou. Je tam velmi zajímavý odstavec o plánování mimořádně závažné trestné činnosti," sdělil pro ParlamentníListy.cz Stanislav Huml, který byl do sněmovny zvolen na kandidátce za VV. Nyní je nezařazeným poslancem.

Bublan: Konec veverek, zánik

Exministr vnitra a poslanec ČSSD František Bublan láme nad Věcmi veřejnými hůl. "Je to definitivní konec toho jejich projektu. Zatím se mi to jeví tak, že strana VV definitivně zanikne. Jednotlivci budou postupně vystupovat a hledat uplatnění v jiných projektech," řekl Bublan serveru ParlamentníListy.cz.

A zda vydrží vláda? "Je otázka, kolik lidí se ke Karolíně Peake přidá, může a nemusí," dodal Bublan.


Místopředseda ČSSD Michal Hašek je ohledně dalšího vývoje koalice skeptický. "Koalice ODS, TOP 09 a VV dnes skončila, je čas na nové volby. Karolína Peake dnes ukončila členství ve Věcech veřejných a současně vládnutí koalice ODS, TOP 09 a VV. Rozklad vlády tak v přímém přenosu pokračuje. Premiér Petr Nečas před týdnem řekl, že nehodlá vládnout společně s přeběhlíky. Logicky tak musí nyní začít jednání s ČSSD o uspořádání nových voleb. Nedovedu si představit jiný scénář současné situace," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Jarolím: Očekával jsem to

Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím řekl, že krok Peake není překvapující. "Očekával jsem to. Ale nevěděl jsem, kdy to bude," řekl v ČT. Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nadále doufá v pokračování koalice. Zdůraznil, že o kroku Peake nevěděl.

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek v ČT řekl, že pokračuje agónie vlády a především Věcí veřejných. Podle něj by kabinet měl opět požádat sněmovnu o vyslovení důvěry.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…