Pehe: Bojím se hněvu mladých. Nezažili zlo, nemají zábrany

17.01.2012 13:22

V loňském roce ParlamentníListy.cz zaznamenaly a informovaly o celé řadě různých iniciativ a snah o protesty proti vládě, proti reformám i proti všemu. Některé měly hojnou podporu i účast, jiné končily neúspěchem. O neúspěchu přitom hovořili v závěru roku nakonec i odboráři, kteří navrhovali jeden čas i generální stávku. Podle politologa Jiřího Peheho však ani tento rok nebude patřit k nejklidnějším.

Pehe: Bojím se hněvu mladých. Nezažili zlo, nemají zábrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Poté, co se ukázalo, že je podpora odborářů a jejich snah od široké veřejnosti mizivá, rozhodli se stáhnout ze svých odbojných aktivit a mohlo se tak zdát, že Česko čeká v tomto ohledu klidný rok bez protestů a demonstrací. Po prvních týdnech nového roku to však vypadá, že na klid se tak zcela spoléhat nelze – jak ve světě, tak i u nás.

Velký zájem ze strany veřejnosti totiž vzbudila a stále budí takzvaná Holešovská výzva – která plánuje na 28. ledna velkou Celostátní konferenci všech sdružení, iniciativ, odborů i hnutí. Liší se od ostatních tím, že vyzývá k sjednocení – a v tom může mít daleko větší šance k realizování svých záměrů vedoucích ke změně politického klimatu v zemi. Ponechme nyní stranou oprávněnost akce, její vyhlídky na úspěch i to, co může zemi přinést či v čem ji naopak poškodit. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, do jaké míry se dá očekávat, že budou tyto snahy narůstat a jaká s sebou nesou rizika.

„Holešovskou výzvu sleduji – i její vývoj. Jednoznačně mohu říci, že tento druh společenského odporu bude nadále přibývat. Faktory ve společnosti tomu totiž maximálně přispívají – a to i díky různým mezinárodním vlivům, které se k nám logicky také dostávají,“ řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Lidé se perou i s civilizačním ohrožením. Stojí na rozcestí

Podle něj je hlavním problémem to, že lidé získávají pod dojmem všech dostupných informací pocit, že nemají ani ty nejzásadnější věci pod kontrolou, vše ještě zhoršuje tlak jisté globální společenské stratosféry. „Podíl na tom má i zřejmě prokazatelně zkorumpované politické prostředí, do toho se lidé nejen u nás, ale všude v světě najednou perou s civilizačním ohrožením, kdy se paradigma moderní civilizace vyčerpalo a lidstvo stojí na určitém rozcestníku toho, co bude dál,“ doplnil dále politolog Pehe.

A dodal varování, z něhož vyplývá to, že by si lidstvo obecně – Čechy nevyjímaje – mělo uvědomit, že celá řada těchto faktorů bude mít na další vývoj jistě pozitivní, ale zároveň také i možný destruktivní vliv. „Je tu obrovské riziko, že lidé budou pod tlakem nespokojenosti a frustrace hledat co nejjednodušší i zkratkovité řešení – a to je problém. U nás zatím Češi ke krajním extrémním řešením nesahají – možná i proto, že tu několik generací má v paměti hrozivý vykřičník toho, kam mohou takovéto počiny vést. Na západ od nás tato zkušenost lidem ovšem chybí, oni nepoznali totalitu ani diktaturu, a tak mohou mít k radikálním krokům přece jen blíže než my. U nás je však důležité si připomenout, že nám také už vyrostla generace, která nic zlého a nedemokratického nezažila, a proto i v ní se může posilovat jistý druh radikálnějších postupů a rozhodování. Také se to dá již pozorovat na různých skupinách i shromážděních – že to jsou právě mladí lidé, kteří stojí u jejich vzniku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

Situace u nás i ve světě - varovný prst společnosti

Již před časem se přitom tento politolog vyjadřoval pro ParlamentníListy.cz i k sílícím protestům proti systému a nadvládě bank ve světě. A varoval, aby politici, včetně těch českých, tyto jevy nepodceňovali.

"Už i americký prezident Barack Obama zjistil, že jde o jistý varovný prst společnosti, který je však stále ještě čas řešit. Podobně by se k tomu měli postavit i naši politici - zatím to totiž ještě jde," řekl o světovém hnutí politolog Jiří Pehe. Zároveň však celosvětové protesty a nespokojenost srovnal s rovněž bouřlivým rokem 1968, kdy důvody nespokojenosti nakonec stejně změněny nebyly.

Pozor, aby se hnutí neobrátila proti celému kapitalismu

Varoval pak i před tím, aby se ze současného apolitického, nenásilného světového hnutí, nestalo časem revoluční hnutí namířené proti celému kapitalismu.

"Pokládám tyto protesty ve světě i u nás za předzvěst větších protestů. Časem mohou být skutečně intenzivnější v celém světě a bude záležet jen na politické reprezentaci jak světa, tak samozřejmě i jednotlivých zemí, jak se k tomu postaví a jaké projeví snahy to řešit. Pokud ne, obávám se takzvaného "tekutého hněvu". Politika by prostě tlak veřejnosti, která je celosvětově frustrovaná, neměla ignorovat. "Tekutý" hněv, o kterém se zmiňuji, by pak s sebou mohl přinést rozbití všeho, včetně různých destrukcí ve městech, kde by k protestům či manifestacím došlo. Pokud nebudou tyto zatím neagresívní požadavky naplněny, může se vše zvrtnout do hnutí, jež si bude dávat za cíl již revoluci a svržení celého kapitalismu jako systému. A to by mohlo být velmi zlé," řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Podle Peheho tak mají hnutí, jež jsou nepolitická, ve světě velký potenciál požadavky na změny prosadit. Odmítl však označení těchto snah za anarchii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…