Plavání v bazénu, rotoped, krchov. Zní to legračně, ale Miloš Zeman probral i vážná témata. Jedním rozhodnutím opět naštve své odpůrce

28.05.2015 18:30

Z PROFILU Prezident Miloš Zeman opět odpovídal na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz, jak činí už od svého nástupu do nejvyšší ústavní funkce. Nejčastěji se lidé hlavy státu ptali na problematiku afrických uprchlíků do Evropy. Zazněl i dotaz, zda Zeman pozve na návštěvu do Česka kubánského vůdce Raúla Castra. Na kontroverzní dotaz prezident odpověděl jak jinak, než kontroverzně.

Plavání v bazénu, rotoped, krchov. Zní to legračně, ale Miloš Zeman probral i vážná témata. Jedním rozhodnutím opět naštve své odpůrce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident při návštěvě Jesenické nemocnice

„Pane prezidente, dovolte mi prosím otázku. Co může ČR a EU a ostatní udělat, aby zastavila imigraci z Afriky do EU? Proč to nedělá?“ ptal se prezidenta občan Jiří Cásek. „Jediný dlouhodobý způsob, jak zastavit imigraci z Afriky je rozvojová pomoc, která nemá charakter charitativních akcí, ale investic, které by byly výhodné pro obě strany. Zvýšily by zaměstnanost, a tím snížily tlak na migraci. Současně je ale nutné, aby Evropská unie účinněji bojovala proti mezinárodnímu terorismu, který je kromě chudoby hlavní příčinou této migrace,“ reagoval Zeman.

Další dotaz byl poněkud originálnější. „Vím, že nespasíte celou naši zemi, ale nechápu, jak můžete v klidu spát, když tady v této zemi nic nefunguje, policie si dělá, co chce, soudy jsou nečinné atd.,“ tázal se občan Miloše Zemana.

„Myslím si, že vaše kritika je paušální. Že by v této zemi nic nefungovalo, s tím musím ostře nesouhlasit. Začíná se rozbíhat ekonomika, setkávám se s desítkami, dnes už možná stovkami schopných podnikatelů, kteří by se cítili uraženi vaším paušálním odsudkem. Na druhé straně vám dávám za pravdu, že například pokud jde o policii, ale i soudy, mrzí mě, jestliže zločiny typu ekonomické kriminality jimi nejsou důsledněji postihovány,“ zmínil v odpovědi prezident republiky.

„Při návštěvě vietnamského prezidenta jste řekl, že kdyby politik řídil firmu, tak by bezpochyby zkrachovala. Co ale Babiš a jeho Agrofert? Možná sice není formálním šéfem, ale všichni víme, jak to je,“ upozornil čtenář ParlamentníchListů.cz.

Zeman však podotkl, že to nejspíš neplatí opačně. „Andrej Babiš je především podnikatel a byl podnikatel dávno před tím, než vstoupil do politiky. Je otázka, zda můj výrok je symetrický. To znamená, jestli podnikatel může být úspěšný politik, ale to ukáže až čas,“ uvedl prezident.

Padla i otázka, co dělat s ministry, kteří ve sněmovně spí. „Vážený pane prezidente, je velmi smutné, když pobíhá po internetu foto, jak naše vláda pospává na půdě sněmovny. Kdyby kdokoliv z nás, obyčejných lidí, takhle plnil své pracovní povinnosti, byl by obratem bez práce. Lze takto postihnout i poslance, které jsme volili, a oni tam spí?“ zněl dotaz.

„Existují léky, které zabraňují spánku. V nejhorším případě to může být i silná černá káva,“ vzkázala hlava státu.

Jiný čtenář serveru ParlamentníchListů.cz se rozhodl Miloši Zemanovi vyčinit, že se od doby zvolení změnil. „Pane prezidente, v posledním dotazu v dubnu jsem se ptal, kolika ‚nestranných a suverénních‘ rozhodnutí stran Vaší cesty do Moskvy budeme ještě svědky. No, první bylo, že se nezúčastníte přehlídky na Rudém náměstí, druhým, že se budete klanět i vlasovcům, třebaže je Rusové považují za vlastizrádce, no a třetím v těchto dnech, že v době moskevských oslav budete s prezidentem Putinem jednat o našich pohledávkách vůči Rusku. Vybral jste si (nebo Vám byl vybrán) skutečně ten nejlepší čas, opravdu. Nelze pochybovat o tom, že to Rusové ocení. Nemohu zpochybňovat Vaše právo na kroky, jež činíte, ale jaksi si Vás vážím méně a méně… Kam se ubírá ten Miloš Zeman, jehož většina národa volila za prezidenta?“ dotazoval se občan.

„Pokud je pro vás pět miliard korun zanedbatelná částka, nemůžete souhlasit s mou cestou do Moskvy, protože jedním z témat jednání s ruským prezidentem bylo právě jednání o této pohledávce. Svůj slib jsem splnil,“ reagoval prezident Zeman.

Jiní se starali i o prezidentovo zdraví. „Dobrý den, rád bych se dozvěděl, jak hodláte využít naše zdravotnictví a lázeňské služby k tomu, abyste byl v co nejlepší kondici na další prezidentskou volební kampaň a následný pětiletý mandát? Co trochu pravidelně chodit plavat?“ navrhoval čtenář.

„Plavat chodím do lánského bazénu, cvičím na rotopedu a od několika lázní jsem dostal nabídku na léčebný pobyt. Možná že ji někdy v létě využiji, až bude méně práce,“ prozradil Miloš Zeman.

A co pozvání kubánského vůdce do České republiky? „Vážený pane prezidente, pozvete Raúla Castra do Prahy dříve, než poslední Kubánec zapomene češtinu? (již dříve jsem oslovil dva po sobě jdoucí ministry zahraničí). Srdečně Zdeněk Jemelík.“

„Nevidím důvod, proč zvát Raúla Castra do Prahy, ale na druhé straně nevylučuji, že podobně jako Francois Hollande někdy navštívím Kubu. Vezmu s sebou delegaci českých podnikatelů a myslím si, že by mohli investovat na Kubě zejména v oblasti turistického ruchu. To znamená koupit nějaké hotely na kubánském pobřeží,“ uvedl vůbec poprvé Zeman, že by mohl zavítat do země, s níž nyní USA obnovují diplomatické vztahy.

Čtenáře Jindřicha Halamu zajímal názor hlavy státu na obchodní dohodu TTIP mezi USA a EU. „Jakým způsobem hodláte odvrátit nebo alespoň zpomalit/znepříjemnit přijetí transatlantické obchodní dohody TTIP? Její přijetí je podle všeho v našich zeměpisných šířkách aktem zrádcovství! Byl jsem na slavnosti na Hradě u příležitosti Vašeho 1. roku v roli prezidenta a jsem Vaším skalním zastáncem. Zkuste mi odpovědět, pokud najdete chvíli, protože proti dotíravým otázkám „Schlafenbergů“ apod. je nutné sjednotit postoj,“ zněla otázka.

„Podrobnosti o dohodě TTIP budou zřejmě publikovány koncem června. Nechci se vyjadřovat k dohodě, jejíž detaily dosud nebyly vyladěny, a vyjádřím se tehdy, až se seznámím s definitivním zněním této dohody. Chtěl bych ale dodat, že pokud jde například o dovoz geneticky modifikovaných potravin, nejsem v zásadě proti, protože Američané tyto potraviny jedí už dlouhou dobu a nevypadají, že by se blížili krchovu,“ odpověděl prezident Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…