Po Zemanovi nám i Bohuslav Sobotka sdělil, jak se staví k povinnému přerozdělování uprchlíků po Evropě

30.04.2015 15:52

Prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka se shodují, že navzdory rezoluci Evropského parlamentu by problematika přistěhovalců měla nadále zůstat v kompetenci členských zemí. Řekli to nezávisle na sobě na dotaz ParlamentníchListů.cz, když jsme je konfrontovali s hlasováním europoslanců ČSSD, kteří naopak podpořili zavedení kvót, podle kterých by se přistěhovalci dělili.

Po Zemanovi nám i Bohuslav Sobotka sdělil, jak se staví k povinnému přerozdělování uprchlíků po Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Evropský parlament schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi, aby zavedla závazné kvóty k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské země. Pro návrh hlasovali mimo jiné všichni poslanci české sociální demokracie.

Premiér Bohuslav Sobotka se již v minulosti vyjádřil, že jakékoliv přistěhovalecké kvóty odmítá a hlasování europoslanců jeho strany je s předsedovým stanoviskem ve zjevném rozporu. ParlamentníListy.cz tedy Bohuslava Sobotku oslovily s dotazem, jak hodnotí usnesení a rovněž hlasování svých europoslanců.

Premiér ujistil, že „toto hlasování nic nemění na postoji české vlády“. Česká vláda podle Sobotky stále podporuje „princip dobrovolnosti, nikoliv kvót“.

ParlamentníListy.cz se zeptaly též prezidenta Miloše Zemana během jeho návštěvy Středočeského kraje. Zeman upozornil, že realizace imigrační politiky je v pravomoci národních parlamentů a vlád. Prezident zopakoval svůj již dříve zveřejněný názor, že pomoc uprchlíkům je efektivní tehdy, je-li aplikována přímo v jejich zemi nebo v její blízkosti. Přesun uprchlíků do Evropy přirovnal k přesazování vzrostlého stromu, které se také málokdy podaří.

V hlasování Evropského parlamentu se pro návrh rezoluce v tomto znění vyslovili též koaliční lidovci a rovněž opoziční TOP 09. Podle sjetiny se pro návrh vyjádřili čeští europoslanci Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Michaela Šojdrová, Jaromír Štětina, Tomáš Zdechovský, Jan Keller, Pavel Poc, Miroslav Poche a Olga Sehnalová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…