Podpora pro OSVČ nebude 15 tisíc měsíčně, ale 25 tisíc jednorázově a dost. Schillerová ohlásila změny

31.03.2020 20:21

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes na brífinku po jednání vlády oznámila, že stát vyplatí některým osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým koronavirem jednorázovou částku 25 tisíc korun. O podporu musí podnikatel nejdříve požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Kabinet také schválil kurzarbeit, stát poskytne dva příspěvky na mzdy.

Podpora pro OSVČ nebude 15 tisíc měsíčně, ale 25 tisíc jednorázově a dost. Schillerová ohlásila změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová.

Na příspěvek budou mít nárok i lidé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. Jde například o rodiče, kteří pobírají příspěvek na péči, invalidy nebo starobní důchodce.

Kromě živnostníků mohou o příspěvek žádat samostatní zemědělci, autoři nebo umělci, znalci, tlumočníci, veterináři, lékaři, architekti nebo daňoví poradci. Činnost musejí přitom podnikatelé vykonávat jako hlavní.

Pro OSVČ, které už práci ztratily a šly se přihlásit na pracovní úřady, podpora podle Schillerové nebude.

Anketa

Kalousek je připraven na ozbrojený odpor proti Babišově vládě. Šli byste s ním?

hlasovalo: 27623 lidí
Žadatelé o příspěvek budou muset splnit několik podmínek. Nárok na něj budou mít lidé v případě, pokud museli zavřít z nařízení vlády nebo jim bylo ztíženo podnikání.

Další podmínkou je, že jejich tržby poklesly za poslední tři předcházející měsíce k rozhodnému období alespoň o deset procent. „Tito lidé museli podnikat také v roce 2019. Celoroční příjem museli mít alespoň ve výši 180 tisíc korun, za jeden měsíc pak museli mít výdělek 15 tisíc korun,“ uvedla Schillerová.

Cílem je, aby žadatelé získali peníze už během dubna. Podporu finanční správa vyplatí na základě vyplněného formuláře, který správa zveřejnění do 3. dubna.

Kabinet dnes také schválil pravidla kurzarbeitu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upřesnila, že stát bude vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna.

Stát poskytne 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě a mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do 39 000 korun. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent, a to do 29 000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

Návrh na prodloužení nouzového stavu projedná vláda ve středu. Nyní platí nouzový stav do 12. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…