Politologové: ODS neponese tíhu reforem. Nemusí jí to uškodit

30.06.2010 13:02

POLITOLOGOVÉ Nejsilnější koaliční strana nezískala v Nečasově novém kabinetu ani jedno ministerstvo, na němž bude ležet tíha avizovaných reforem. Přesto to nemusí ODS uškodit, domnívají se oslovení politologové.

Politologové: ODS neponese tíhu reforem. Nemusí jí to uškodit

Všechny tři resorty, o nichž se v souvislosti s nezbytnými úspornými kroky mluvilo nejvíc, ovládne v nové vládě Petra Nečase TOP 09, která se tak stane na úkor ODS hybatelem reforem.

Její kandidáti povedou ministerstva financí, zdravotnictví i práce a sociálních věcí. „Složení vlády není jen důsledkem poměrné síly koaličních stran, ale i kongresu ODS. Žádný ze zvolených místopředsedů není typickým představitelem některého z reformních resortů," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Ladislav Mrklas.

Po financích toužila TOP 09 pro svého místopředsedu Miroslava Kalouska, na ministerstvech zdravotnictví ani práce a sociálních věcí nijak nelpěla.

„Premiér Nečas si mohl říci, že jim dá do balíčku dva výbušné a problematické resorty. Překvapivé je to u zdravotnictví, na němž je vidět, že se přesouvají mocenské vlivy v ODS. Neuspěl favorit proklausovského křídla Šťastný a Nečas si podle všeho nepřál, aby v reformě pokračovali ti, co ji začali," komentuje pro ParlamentníListy.cz obsazení reformních ministerstev Josef Mlejnek z katedry politologie UK.

Také čtěte:
Předáci ODS: Vláda? Mohlo to být lepší, ale jde to
Vizitky možných členů vlády

Je to remíza. TOP 09 má finance, ale schytá nálepku škrtačů

Za prohru ODS ale politolog Mrklas rozdělení křesel nepovažuje. „Bude záležet, jak se reformy budou komunikovat. Třeba v Topolánkově vládě to u zdravotnictví ODS vůbec nezvládla a na reformní snahy doplatila. Stejně se ale budou muset hledat při schvalování zákonů kompromisy, nebude to jen o té straně, která resort ovládla," myslí si Mrklas. Zároveň je přesvědčen, že vliv na klíčové resorty bude mít i premiér, jehož pozice je velmi silná.

„Podle mě je to remíza. TOP 09 sice má finance, ale také resorty, které budou muset škrtat, a tím vyvolávat nespokojenost. Strana tak dostane roli škrtačů, ale na druhou stranu její voliči, kteří jsou z měst, jsou vzdělanější a z vyšších příjmových skupin, by tvrdé dopady reforem měli snáze přijmout. TOP 09 je z tohoto pohledu ve svém elektorátu obrněnější než zbývající dvě strany," uvádí Mlejnek.

Julínka v čele zdravotnictví by voliči mohli vnímat jako cestu do propasti

Ústup ODS považuje politolog Zdeněk Zbořil vojenskou terminologii za stažení do předem připravených pozic a ztrátu reformních resortů ve prospěch TOP 09 nepřeceňuje.

„Na ministerstvech může dojít ke spoustě malérů. Může se vytvořit opozice, tím myslím i občanská, i když je jasné, že s brutálními reformami se počká až po podzimních volbách. Ale půjde o horký brambor, protože bude pod palbou kritiky sociální demokracie, komunistů, ale možná i ODS a Věcí veřejných," říká Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

Překvapivá rezignace ODS na vedení ministerstva zdravotnictví souvisí podle Zbořila i s tím, že ti občanští demokraté, kteří se pohybovali kolem reformy, nepožívají dobré pověsti.

„Kdyby se do čela resortu vrátil Julínek, mohlo by to voličům připadat jako cesta do propasti. No a pan Šťastný už příliš dlouhou dobu projevoval o tento post zájem, že z toho možná ti ostatní měli strach," nabízí politolog možné vysvětlení, proč nejsilnější koaliční strana resort neobsadila svým člověkem.

Tsunami finančních trhů může zničit sebelepší reformní kroky

Vliv rozdělení křesel na voličskou přízeň v tuto chvíli jasný není. „Pokud bude ekonomická situace dobrá, tak lidé i ty reformy přijmou. Přijde ale průšvih, tsunami finančních trhů a nepomůže nic. Stejně jako nebýt řecké krize měla by ČSSD ve volbách víc, takže tohle se odhadnout nedá," říká Mlejnek.

„ODS bude mít v rukávu, že ty nepopulární reformy musela udělat pod tlakem TOP 09, a ta se může stát fackovacím panákem," dodává ještě Zbořil, že občanští demokraté mohou z obsazení křesel dokonce i vytěžit.

Čtěte také:
Lídři se dohodli. John bude řídit vnitro, Kalousek finance 
Co je to za styl, diví se Kalousek nad VV 
Neumřu, když ministr financí nebudu, uklidňuje Kalousek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…