Poprvé černé na bílém: Korupci nezvládneme. Vaše vláda

28.05.2011 5:55

Po každém jednání K9 má místopředsedkyně VV Karolína Peake čím dál menší víru v pokračování protikorupčního vládního projektu. S politiky ostatních vládních stran reagovala na vznik iniciativy Veřejnost proti korupci. Ani Karel Schwarzenberg či Walter Bartoš z ODS nevidí příliš šancí pro rychlé vítězství protikorupčního boje.

Poprvé černé na bílém: Korupci nezvládneme. Vaše vláda

Srovnání s rokem 1989 a totální frustrace s neschopnosti současné vlády bojovat proti korupci. To jsou hlavní rysy iniciativy Veřejnost proti korupci, na které se podílí řada známých osobností veřejného života. Po necelém roce fungování Nečasova kabinetu, jehož podobu z velké části určilo právě volání občanů po účinném boji s korupcí a po nových tvářích v politice, se část veřejnosti obrací přímo proti němu. Jak se vzrůstající frustraci napříč společenskými vrstvami dívají ti, kteří slibovali politiku od korupčních praktik vyčistit? Poměrně skepticky.


Protřelí koaliční partneři

Víra v konečný úspěch už neprovází ani místopředsedkyni VV Karolínu Peake, s každým dalším jednáním K9 se prý naděje na úspěch v boji s kmotry rozplývá. "Musím říci, že otázku, zda ve vládě pokračovat či nikoliv, nemám já osobně ještě vyřešenou a po každé další schůzce K9 si říkám, že v úspěšné pokračování protikorupčního kabinetu věřím spíše méně než více," řekla Peake ParlamentnímListům.cz.

Politička, o které VV hovoří jako o možné kandidátce na ministryni spravedlnosti, přiznává, že povolební euforie z neparoubkovské vlády a silného mandátu umožňujícího boj s korupcí se uvnitř VV postupně vytrácí. "Tu euforii jsme s veřejností sdíleli a proto jsme do toho šli. Měli jsme z toho velké obavy jako političtí amatéři. Náš amaterismus se nám nevyplatil, ukázalo se, že naši koaliční partneři jsou daleko protřelejší a dokážou naší nezkušenosti dobře využít," zopakovala Peake své dřívější tvrzení, že VV vyrostly příliš rychle a hrozí jim osud jiných stran, které semlela účast v předchozí koaliční vládě.

"Já naprosto chápu, že veřejnost je znechucena tím, co se děje v politice. Ujišťuji veřejnost, že to není nic příjemného ani pro nás uvnitř koalice. I pro nás politiky, kteří se dostali do sněmovny poprvé, je obtížné se v situaci orientovat. Lidé od nové vlády očekávali daleko více rychlosti a razance v protikorupčním boji. Bohužel koaliční projekt nefunguje jako jeden tým a koaliční partneři se k sobě chovají macešsky a jdou navzájem po sobě, to protikorupčnímu boji neprospívá, spíše naopak," popsala pocit VV z koaličního vládnutí Peake. Notnou měrou k tomu určitě přispělo i vyjádření premiéra Petra Nečase. Ten přímo pohrozil VV, že pokud Véčka nepodpoří reformu zdravotnictví, mohou odejít z vlády.

Související: Jdou si po krku každý týden. John se směje výhrůžkám Nečase


Budeme potřebovat tři generce

Poměry mezi koaličními partnery a ochotu bojovat proti korupci tvrdou legislativou ukazuje i odpověď poslance ODS Waltera Bartoše. Zákony podle něj korupční protředí nezničí. "Nedokáží ji vymýtit nějaké protikorupční zákony. Legislativou to prostě nejde, vždy se najde nějaká cesta, jak to obejít. My potřebujeme dvě až tři generace. Nevěřím protikorupčním receptům Věcí veřejných a Radka Johna, to jsou prázdná, velmi falešná hesla. Je zajímavé, že ti, kdo nejvíc bouchají do stolu a křičí na téma korupce, by si měli zamést před vlastním prahem. Myslím samozřejmě politiky Věcí veřejných. Nevěřím, že zveřejňování korupčních kauz, jak tvrdí VV, to korupční prostředí vymýtí. To je běh na dlouhou trať, korupce nejde zničit rychle. Jsme ještě mladá demokracie. A odolnost proti korupci je dána výchovou a prostředím," krčí rameny Bartoš.

Podle poslance by víc než zákony pomohlo zbavit korupci motoru, který ji pohání, tedy možnosti politiků nakládat s veřejnými prostředky. "Musíme jít cestou snižování rozhodování o veřejných výdajích, Jsou velice široké a nyní se dá na úrovni nejenom státu, ale i obcí a krajů rozhodovat o obrovském balíku peněz. Řešením by bylo tam ty peníze prostě neposlat. Dalším dobrým krokem v protikorupčním boji je snížení byrokratické zátěže, kde není byrokracie, nebude ani korupce," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS. K iniciativě Veřejnost proti korupci se staví tak, že nespokojenost občanů s politikou je běžná věc, se kterou se těžko dá něco dělat.

Vítám každého spojence, ale výzvu bych nepodepsal

S pověstným klidem pak reagoval na vznik iniciativy lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Signatáře výzvy, zaměřené proti údajné nečinnosti Nečasova kabinetu v protikorupčním boji, považuje za své spojence. "Vítám každého spojence, každého občana, který se tím tématem také zabývá. Podepsala to spousta mých přátel, takže tu iniciativu vítám. Bohužel nemoc jménem korupce je u nás endemická už sto let. Nyní jen víc a víc narůstá a musíme s tím bojovat. I přesto, že je mi dnes nad slunce jasné, že tato vláda bude mít jen částečný úspěch. Doufám, že aspoň korupci ztížíme podmínky k životu. Její vymýcení ale já osobně už neuvidím, tím jsem si skoro jist," nechal se v notně skeptickém duchu slyšet předseda druhé nejslinější koaliční strany.

Petici jako takovou by prý Schwarzenberg nepodepsal čistě z technických důvodů. "Ano, bezpodmínečně nutné je přijmout zákon o státní službě, to je to nejdůležitější, co musíme udělat. Pod petici bych se klidně podepsal, kdyby tam nebyly asi tři body, se kterými nesouhlasím. Především jde o institut korunního svědka, který je našemu právu cizí a který signatáři požadují," řekl ParlamentnímListům s tím, že musí text ještě podrobně prostudovat.

První sup koalice je tu, obává se odborník

"Toto doznání představitelů TOP 09 a Věcí veřejných je samozřejmě první vlaštovkou, respektive prvním supem (krouží nad mrtvolami - pozn. redakce). Přeneseně to však může znamenat, že oni pochopili, že s kmotrovskou půlkou ODS se bojovat proti korupci prostě nedá," reagoval pro redakci politolog Zdeněk Zbořil.

Veřejnost proti korupci je nejnovější iniciativa, která vznikla na protest proti neplnění předvolebních slibů politických stran a množícím se korupčním skandálům. Lidé, kteří se do iniciativy zapojili, vnímají situaci již tak vyhroceně, jako tomu bylo v roce 1989. Manifest sdružení podepsaly mnohé osobnosti veřejného života i bývalí politici. Jmenujme například předsedkyni bývalé US-DEU Hanu Marvanovou či exministra vnitra Jana Rumla.

Související:


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…