Poslanec Gabal k misím naší armády: Buď budeme bojovat tam, nebo si pro nás přijdou k nám. Ať klidně sklidím pískot

14.07.2014 7:40

ROZHOVOR „Jak dění na Ukrajině, tak v Iráku nás neopravňuje bohužel k naději, že bychom mohli pro příští dekádu očekávat tak stabilní a bezpečný vývoj, který charakterizovalo minulých dvacet let. Naopak,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Ivan Gabal (KDU-ČSL), místopředseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Poslanec Gabal k misím naší armády: Buď budeme bojovat tam, nebo si pro nás přijdou k nám. Ať klidně sklidím pískot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

„Je potřeba zvyšovat bojovou výkonnost naší armády, její kapacitní schopnost zahraniční mise realizovat co nejbezpečněji. Abychom dokázali rizika, která se rýsují – velký pás nestability od Kavkazu až po Mali – udržet za cenu bezpečného života v Evropě, musíme být připraveni posilovat svoji přítomnost v těchto teritoriích a přinejmenším tam bezpečnostní rizika zastavovat,“ dodal.

Minulý týden otřásla Českem zpráva o smrti čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Prezident Zeman prohlásil, že nezemřeli zbytečně, protože bojovali proti mezinárodnímu terorismu. Jaký je váš názor?

Jsme tam opravdu na bojové misí. Dlouho jsme měli štěstí, až teď se stala tato tragédie. Mimořádně oceňuji, že ti vojáci jsou schopni pracovat v těchto podmínkách. To, že zaplatili tu nejvyšší cenu, je velká tragédie a je mi to mimořádně líto. Nicméně předpokládám, že budeme raději bezpečnostní problémy řešit tam v tom teritoriu, než bychom čekali, až si pro nás přijdou sem.

Změní tato tragická událost postoj České republiky k zahraničním misím?

Je potřeba zvyšovat bojovou výkonnost naší armády, její kapacitní schopnost takovéto mise realizovat co nejbezpečněji. Abychom dokázali rizika, která se rýsují – velký pás nestability od Kavkazu až po Mali – udržet za cenu bezpečného života v Evropě, musíme být připraveni posilovat svoji přítomnost v těchto teritoriích a přinejmenším tam bezpečnostní rizika zastavovat.

Jste velký propagátor toho, aby se ze státního rozpočtu dávalo více peněz do armády. Váš postoj ještě zvýraznilo prohlášení náčelníka generálního štábu armádního generála Petra Pavla, který prohlásil, že v případě krize dojdou armádě po pár dnech náboje. Takže situace je opravdu vážná...

Jak dění na Ukrajině, tak v Iráku nás neopravňuje bohužel k naději, že bychom mohli pro příští dekádu očekávat tak stabilní a bezpečný vývoj, který charakterizovalo minulých dvacet let. Naopak. Jestli si chceme udržet bezpečí, sociální a ekonomickou prosperitu, právní stát a vše, co souvisí s kvalitou života v Evropě, pak musíme reálně vnímat narůstající rizika. A fakt, že mimo Evropu – na severu Afriky, na Kavkaze a dnes i na východní Ukrajině – se realizují otevřené vojenské konflikty s nasazením těžkých armád a velkých zbraní. Nemůžeme před tím strkat hlavu do písku. V mém případě nejde o propagaci, ale cítím zodpovědnost na tyto věci upozorňovat. Bez ohledu na to, zda sklidím potlesk, nebo pískot.

Iráku údajně hrozí rozpad jako státu...

Ten vývoj vidíme jasně. Na půdě Iráku vzniká stát s plnou kapacitou včetně plynových a naftových ložisek a největších rafinérií s velkou vojenskou silou. Islamisticky orientovaný stát, který nebude brát ohled na mezinárodní právo a přitom bude mít obrovské příjmy. To je realita. Viděli jsme, že nalezené množství čtyřiceti kilogramů uranu na univerzitě v Mosulu by stačilo na několik špinavých bomb. Nemusíme pochybovat o tom, že je k dispozici dost sebevražedných atentátníků, kteří by tyto bomby dovezli tam, kam by byli úkolováni. Tato realita zasahuje celý tento region – Sýrii, vedlejší kurdská území a v sousedství máme spojenecký stát Turecko.

Je schopna si česká společnost tato nebezpečí uvědomit? Její vztah k armádě je dosti vlažný...

Máte špatné informace. Podívejte se na výzkumy. Armáda má největší důvěru veřejnosti ze všech veřejných institucí. Parlamentu se může jenom snít o důvěře, kterou má armáda. Důvěra v NATO v porovnání s poměrně nízkými hodnotami při vstupu a během kosovské operace nastoupala poměrně velmi vysoko. Myslím, že si česká veřejnost uvědomuje, že se bezpečnostní věci kolem nás mění. Občané jsou samozřejmě závislí na politické reprezentaci. Do jaké míry dokáže realizovat kroky, které jsou pro bezpečnost země důležité. My, kteří jsme zvolení a máme to v náplni práce, se tím musíme zabývat a tato řešení nalézt. Jsem přesvědčen o tom, že je nalezneme. Pochopitelně navýšení výdajů je součástí té věci. Musíme posilovat armádu, jestliže není ani na potřebném standardu bojové výkonnosti vůči Alianci z hlediska mírového stavu zásob. Je potřeba tuto situaci řešit. Nemůžeme čekat, až by nám tyto nedostatky odhalila krizová situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…